Ekim 2005'e Kıbrıs şartı

Güncelleme Tarihi:

Ekim 2005e Kıbrıs şartı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2004 13:31

AB görüşmelerdeki tıkanıklığı çözmek için adım attı. Türkiye'nin, Kıbrıs'ı da kapsayan protokole paraf atması talebi geri çekildi. Ancak, Ekim 2005'e kadar protokolü imzalama şartı getirildi.

Haberin Devamı

Belçikanın Başkenti Brüksel'de süren AB Zirvesi çetin pazarlıklara sahne oluyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, saat 15.00'de Brüksel'de bir basın toplantısı düzenleyip, Zirveden ayrılacağı söylentisi kulislere yansıdı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Erdoğan'ı zirve tamamlanmadan dönmesi için ikna etmeye çalışırken, bu söylendi AB Zirvesi'nde de etkili oldu. Hollanda, İngiltere, Almanya, Fransa ve Yunanistan'ın katıldığı beşli zirveye Türkiye de çağrıldı.

Görüşmeleri tıkayan "Kıbrıs" konusunda, Avrpua Birliği ülkeleri tıkanıklığın aşılması için ilk adımı attı ve AB’nin Ankara Antlaşması’ndan doğan ek protokolü Türkiye’nin bugün imzalaması talebi geri çekildi.

AB liderleri dünkü toplantıda Türkiye ile müzakerelerin 3 ekim 2005'te başlaması şartını, Türkiye'nin Ankara Antlaşması'nı 24 saat içinde parafe etmesi şartına bağlamıştı.

Ancak ardından da 3 Ekim 2005'e kadar Türkiye'nin Kıbrıs protokolünü imzalama şartı getirildi. Yani Kıbrıs sorununun çözülmesi için Türkiyeye Ekim 2005'e kadar süre tanındı.

Haberin Devamı

Türk heyeti şimdi bu şartı da kaldırmak için pazarlık yapıyor.

 

 

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın

 

 

saat 15.00'de basın toplantısı yapıp Türkiye'ye döneceği kulislerde konuşulmaya başlayınca, AB geri adım attı. Beşli zirve sürerken, Türkiye'nin, Kıbrıs'ı da kapsayan protokole paraf atması talebi geri çekildi. Böylece tıkanıklığın aşılması konusunda bir adım atıldı.

ZİRVEDEN NOTLAR

Türkiye'nin AB üyelik süreci açısından tarihi önemdeki 16-17 Aralık AB Brüksel zirvesinde çetin müzakerelerin yanı sıra göze çarpan ilginç notlar de yer aldı.

 

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ikamet ettiği Conrad Oteli'nde geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gözlemlendi. Erdoğan'ın basın toplantısı için hazırlanan salon, özel eğitimli köpekler tarafından arandı. Aynı otelde Fransa, İrlande ve İtalya liderleri de ikamet etti.

Erdoğan'ın çevresinden ayrılmayan Türk basını için Conrad Oteli'nde ayrı bir basın merkezi kuruldu. Türk basınının büyük bir çoğunluğu asıl zirvenin yapıldığı AB Konseyi binasında değil otelde kalmayı tercih etti.

AB Konseyi'nde hazırlanan basın merkezinin bütün kat ve bölümleri ilk kez sigarasız olarak düzenlendi. Ancak Türk basın mensupları için hazırlanan Conrad Oteli basın merkezinde sigara içmek serbest bırakıldı.

Türk basın mensuplarının bir bölümü, diplomasi trafiğinin sabaha kadar sürme ihtimaline karşı otelde nöbet tuttu.

Zirvenin tek gündem maddesi, sadece Türk gazeteciler için değil bütün yabancı gazeteciler için Türkiye halini aldı.

Başbakan Erdoğan'ın dün öğleden önce basın kuruluşlarının temsilcileri ile yaptığı sohbet toplantısına katılamamalarından dolayı sitemlerini danışmanları aracılığıyla ileten muhabirler de Erdoğan'la öğleden sonra biraraya geldi. Bu son toplantıya, bu kez temsilciler dahil edilmedi.

AB Konseyi zirve bildirisinin taslağını gece saatlerinde duyuran Reuters Haber Ajansı'nın, Türkiye ile müzakerelere başlanma tarihini yanlışlıkla 3 Ekim 2033 yılını duyurması tebessümlere yol açtı. Ajans, hatasını akabinde 2005 olarak hemen düzeltti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!