Ekibiyle gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Ekibiyle gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2012 00:00

Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’nin talebi üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 31 kişi hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına engel olmaya kısmen veya tamamen teşebbüs” suçlamasıyla gözaltı ve arama kararı verdi. 28 Şubat döneminin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir’le birlikte 27 kişi gözaltına alındı. 3 ismin yurtdışında olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

12 Eylül davasından sonra ‘Postmodern darbe’ olarak nitelendirilen 28 Şubat soruşturmasında gözaltılar dün başladı. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir başta olmak üzere 27 emekli asker gözaltına alındı. Listedeki 3 ismin yurtdışında olduğu belirlenirken, 5 ilde aramalar yapıldı. Gözaltı kararı çıkan emekli askerler arasında 5 general, 18 albay, 2 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 astsubay bulunuyor.

ÇEVİK BİR ANKARA'YA BÖYLE GÖNDERİLDİ / WEB TV

Kozmik oda ve 12 Eylül savcıları

Aralık 2009’da Bülent Arınç’a suikast girişimi iddiasıyla başlatılan soruşturmada Genelkurmay’ın kozmik odalarında arama yaptıran Özel Yetkili Savcı Mustafa Bilgili ile 12 Eylül iddianamesini hazırlayan Kemal Çetin 28 Şubat soruşturmasını yürütüyor. Aralarında Mazlum Der, Özgür-Der, Genç Siviller, İHD, Hukukçular Derneği, Dünya Mağdurlar Derneği, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), BBP, HAS Parti, Hasan Celal Güzel, Nazlı Ilıcak ile eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu’nun bulunduğu kişi ve kuruluşların suç duyuruları üzerine Bilgili, Kasım 2011’de soruşturma başlattı. İlk sorgu, geçen şubatta yapıldı. 28 Şubat döneminde Genelkurmay’da çalışan 4 sivil memur, “tanık” sıfatıyla ifade verdi. Savcı Bilgili’nin talebi üzerine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, TCK 312. maddesini kapsayan “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasına engel olmaya kısmen veya tamamen teşebbüs” suçlamasıyla gözaltı ve arama kararı verdi. Gözaltıların Batı Çalışma Grubu ekibine  yönelik olduğu anlaşıldı. Polis, dün sabah saat 08.00’de Ankara’da 17, İstanbul’da 11, Eskişehir, Çanakkale ve Niğde’de bir evde arama ve gözaltı işlemi başlattı.

Haberin Devamı

 

SAVCILIĞIN YAPTIĞI AÇIKLAMANIN TAMAMI

Çevik Bir’e lojmanda gözaltı

UÇAKTAKİ İZDİHAM BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV

İstanbul’da polis ekipleri, dönemin Genelkurmay 2’nci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in oturduğu, Levent’teki Harp Akademileri’nin içinde bulunan lojmana gitti. Ekip, Bir’e hakkındaki arama ve gözaltı kararını okudu ve arama başladı. Arama öğle saatlerine kadar sürdü. Aramanın bitmesiyle saat 13.00 sıralarında Çevik Bir gözaltına alındı. Evdeki bilgisayar, CD’ler ve belgelere el konuldu. Bir ve emekli komutanlar sağlık kontrolünden geçirildikten sonra saat 18.15’te havalanan 16.00 uçağıyla Ankara’ya gönderildi.

Haberin Devamı

ÇEVİK BİR UÇAKTA BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / Foto Galeri

EMEKLİ TUĞGENERAL KORALP'İN EVİNDE EL KONULAN BELGELER ÇUVALLARLA TAŞINDI / Foto Galeri

EMEKLİ TUĞGENERAL KORALP'İN EVİNDE ARAMA / WEB TV

Tebligat yok, bahçede çiçeklerime bakıyorum

28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri olarak görev yapan emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, dünkü operasyonla ilgili herhangi bir değerlendirme yapmak istemedi. Hürriyet’in telefonla ulaştığı Özkasnak, Bodrum’da olduğunu, kendisine yapılmış bir tebligat olmadığını söyledi. Özkasnak, “Beni arayan, soran yok. Bodrum’da evimdeyim. Bahçede çiçeklerime bakıyorum. Bundan sonra bir şey olur mu, olmaz mı, onu da bilemem. Bundan sonrasını artık savcılar bilir. İnanın bunların ötesinde söyleyeceğim bir şey yok” dedi. Özkasnak’ın adı 28 Şubat sürecinde bazı gazeteciler ile sivil toplum kuruluşlarının terör örgütü PKK’ya para karşılığı destek verdiğini içeren andıç hazırlanmasıyla gündeme geldi. 28 Şubat’tan tam 11 yıl sonra Özkasnak ve Çevik Bir’in hazırladıkları andıcın sahte belgelere dayandığı anlaşılmıştı. Sahte belge hazırlanmasını, eski genelkurmay başkanlarından emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Hata” olarak değerlendirmişti.- Uğur ERGAN / ANKARA

Haberin Devamı

30 ADRESE 28 ŞUBAT BASKINI / WEB TV

5 ilde operasyon

ANKARA: Emekli Tümgeneral Abdullah Kılıçarslan, emekli Kurmay Albay Hüsnü Dağ, emekli Kurmay Albay Arslan Daştan, emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu, emekli Kurmay Albay Sezai Kürşat Ökte, emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, emekli Kurmay Albay Mustafa Kemal Savcı, emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı, emekli Kıdemli Albay Serdar Çelebi (yurtdışında), emekli Albay Ziya Batur, emekli Albay Ruşen Bozkurt, emekli Albay Mehmet Şinasi Çalış, emekli Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, emekli Albay İsrafil Aydın, emekli Albay Yahya Cem Özarslan, emekli Binbaşı Ahmet Aka, emekli Başçavuş Hamza Özaltun.
- İSTANBUL: Emekli Orgeneral Çevik Bir, emekli Tuğgeneral İdris Koralp, emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, emekli Albay Yüksel Sönmez, emekli Albay Eser Şahan (yurtdışında), emekli Albay Cengiz Çetinkaya (yurtdışında), emekli Binbaşı
Salih Eryiğit, emekli Yüzbaşı Mustafa Babacan, emekli Yüzbaşı Orhan Nalcıoğlu, emekli Yüzbaşı Aydın Karaşahin, emekli Başçavuş Necdet Batıran.
- ÇANAKKALE: Emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci.
- NİĞDE: Emekli Tümgeneral Ümit Şahintürk
- ESKİŞEHİR: Emekli Albay Alican Türk.

Haberin Devamı

TÜMGENERAL ŞAHİNTÜRK EMNİYETE KENDİ GİTTİ / WEB TV

EMEKLİ ORGENERAL ÇEVİK BİR'İN ARŞİV GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV 

BÇG’nin fikir babası

28 Şubat’ın Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, “Batı Çalışma Grubu’nun fikir babası” olarak tanındı. İrticai faaliyet içerisinde olduğu iddia edilen kişilere karşı tedbir almak amacıyla kurulan BÇG’nin 28 Şubat sürecinde 6 milyona yakın insanı fişlediği iddia edildi. 1995’te orgeneral olan Bir, Somali’de Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı yaptı.

Sahte andıç iddiası

28 Şubat sürecinde muhalif bazı gazeteciler hakkında sahte andıçlar hazırladığı iddia edildi. Kürt sorununda devletin resmi politikasına uyum göstermeyen Cengiz Çandar, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Mehmet Barlas, Mehmet Ali Birand gibi gazetecilerin işten çıkarılması için gazete patronlarına baskı yaptığı iddiaları gündeme geldi. Bu andıçlarda ismi geçen dönemin İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal silahlı saldırıda ağır yaralanmıştı.

Haberin Devamı

Ergenekon’dan ifade

Çevik Bir, 2009’da Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz’e ifade verdi. Emekli Orgeneral Bir, emekliye ayrılınca cumhurbaşkanlığına aday olduğunu da açıklamış ancak destek görmeyince çekilmişti.

- Emekli Tuğgeneral İdris Koralp: 2002’de emekli oldu. Rumeli Yönetici ve İşadamları Derneği (RUYİAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve temiz enerji konusunda faaliyet gösteren bir şirketin Genel Koordinatörü olarak görev yaptı.
- Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan: Özel Kuvvetler Komutan Yardımcılığı görevinde bulundu. Süleymaniye’de Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesi olayında da görevdeydi.
- Emekli Kurmay Albay Hüsnü Dağ: 28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanlığı görevini yürütüyordu. Basınla ilişkilerden sorumluydu.
- Emekli Albay Oğuz Kalelioğlu: Kıbrıs Barış Harekâtı’na katıldı. 28 Şubat sürecinde Orgeneral Çevik Bir’in ekibinde yer aldı. Karargâhta 1996’da Harekât Daire Başkanlığı’nda Daire Başkanı olarak görev yaptı. 1997’de kadrosuzluktan emekliye ayrıldı. 1997-2002 arasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda Başkan Başdanışmanı olarak görev yaptı. 2003’te Kıbrıs Adalet Partisi’ni kurdu. Partinin Genel Başkanlığı’nı yürüttü. Ekim 2006’da Doğru Yol Partisi’ne katıldı.
- Emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut: Balyoz Davası sanıklarından Emekli Tuğgeneral Akbulut da Çevik Bir ekibindendi.

Sincan’da ‘balans ayarı’

28 Şubat sürecine giden yol, 1995 yılındaki genel seçimlerden çıkan sonuçlarla başladı.

Refah Partisi seçimlerden birinci parti olarak çıkarken, 8 Temmuz 1996 tarihinde Necmettin Erbakan’ın başbakanlığında Refahyol hükümeti kuruldu. Bu süreçte yaşanan bazı olaylar da 28 Şubat’a giden süreci hızlandırdı. Erbakan’ın 2-7 Ekim 1996 tarihinde Mısır, Libya ve Nijerya’yı kapsayan gezisinde Kaddafi’nin ağır sözleri ile Erbakan’ın 11 Ocak 1997 tarihinde Başbakanlık Resmi Konutu’nda tarikat liderlerine verdiği iftar yemeği tartışma yarattı. 30 Ocak 1997’de Sincan Belediyesi Kudüs gecesi düzenledi. Belediye Başkanı Bekir Yıldız, İran büyükelçisinin misafir olduğu gecede sahneye konulan Cihad oyunuyla tepki çekti. 4 Şubat’ta Sincan’da askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiş yaptı. 28 Şubat’ta yapılan MGK toplantısı 9 saat sürdü. MGK laikliğin Türkiye’de demokrasi ve hukukun teminatı olduğunu sert bir şekilde vurguladı. Daha sonra Çevik Bir bunun bir “balans ayarı” olduğunu söyledi.

MGK kararları

28 Şubat 1997’deki MGK kararları hükümete bildirildi. Kararda, laiklik için yasaların uygulanması istendi ve “Tarikatlara bağlı okullar denetlenmeli, MEB’e devredilmeli, 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmeli, Kuran kursları denetlenmeli, Tevhid-i Tedrisat uygulanmalı, tarikatlar kapatılmalı, irtica nedeniyle ordudan atılanları savunan ve orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medya kontrol altına alınmalı, kıyafet kanununa riayet edilmeli, kurban derileri derneklere verilmemeli, Atatürk aleyhindeki eylemler cezalandırılmalı” denildi.

Erbakan istifa etti

18 Haziran’da Necmettin Erbakan başbakanlıktan istifa etti. İstifasının nedeninin başbakanlığı Tansu Çiller’e devretmek olduğunu belirtti. 19 Haziran’da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini o sırada arkasında TBMM çoğunluğu olan DYP Lideri Tansu Çiller yerine ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi. 30 Haziran’da Mesut Yılmaz, ANASOL-D azınlık hükümetini kurdu. Daha sonra bir TV programına katılan Erol Özkasnak gazetecilerin sözlerine katılarak “Evet 28 Şubat bir postmodern darbedir” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!