Ege'de gezgin sahtecilik

Güncelleme Tarihi:

Egede gezgin sahtecilik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kütahya'nın Gediz ilçesinde faaliyet gösteren Özel Başak ve Özel Gediz Sürücü Kursu elemanlarının, Ege bölgesini otobüslerle dolaşarak ehliyet almak isteyenleri Gediz'e getirdikleri ve bir günde 60-180 milyon liraya ehliyet aldırdıkları ortaya çıktı.

Ege'yi kapsayan ehliyet yolsuzluğu, Denizli'nin Tavas İlçesi'nde ortaya çıktı. Jandarmanın ihbar üzerine yaptığı araştırmada, Özel Başak ve Özel Gediz Sürücü Kursu'nun, çok sayıda kişiyi otobüslerle Gediz'e götürerek bir günde ehliyet aldırdıkları anlaşıldı. Soruşturma tüm bölgeye yaygınlaştırılırken, Çağırgan ve Konak Beldesi'nde 24, Balkıca Köyü'nden 1 kişi bir süre gözaltına alındı. 25 kişinin bir günde aldıkları belirlenen ehliyetlerine el konuldu. Soruşturma başlatan savcılık, Konak ve Çağırgan beldeleri, Bahçe, Yorga, Balkıca köyleri, Kale'nin Narlı, Adamharmanı ve Künar köylerinden 200 kişinin aynı yöntemle ehliyet aldığını, 200 kişinin de kayıt yaptırdığını saptadı.

NASIL ÇALIŞIYORLAR?

Kurs elemanları, Ege Bölgesi genelinde ilçe ilçe dolaşarak vatandaşlarla görüşüyor, 60 milyon lira ile 1000 mark arasında değişen fiyatlarla, bir günde ehliyet garantisi veriyor. Zahmetsiz ehliyet almak için başvuruda bulunanlar, otobüslerle Gediz'e götürülüyor. Burada kursların kurdukları sistem sayesinde, hiç eğitim görmeden direksiyon sınavına giren başvuru sahipleri, ehliyetlerini alıp dönüyor. Nüfusu 23 bin olan Gediz'de 1993'ten bu yana verilen ehliyet sayısı 3 ay öncesinin rakamlarına göre 14 bin 100'e ulaştı.

Ehliyet almak isteyen bir kişinin, Milli Eğitim'in denetiminde en az 6 hafta kurs görmesi, yazılı ve direksiyon sınavında başarı göstermesi gerekiyor. Tavas Kaymakamlığı ve Gediz Savcılığı, iki sürücü kursu hakkında soruşturma açılması için, Gediz Kaymakamlığı, Gediz Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gediz Savcılığı'nı uyarıp, hazırladıkları dosyayı gönderdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!