Edebiyat zor coğrafya normaldi

Güncelleme Tarihi:

Edebiyat zor coğrafya normaldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

Üniversitelerin sosyal bilimlerle ilgili alanlarına girmek isteyen 700 bine yakın dün aday LYS-3 sınavındaydı. Uzmanlar edebiyat testinin iyi bir edebiyat öğrencisinin bile zorlanabileceği düzeyde zor ama kaliteli olduğunu söylediler.

Haberin Devamı

BOYDAK HOLDİNG'İN BAŞKANI DA SINAVDAYDI

679 BİN 639 üniversite adayının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) dün yapıldı. Türkiye’de 81 il merkeziyle Lefkoşa’da saat 10.00’da yapılmaya başlayan sınav öncesi yanlarında cep telefonlarını getiren adaylar sınav salonlarına bu şekilde alınmayınca onları 2 TL karşılığında 2 saatliğine işportacılara emanet bıraktı.

İşportacılar kazançlı çıktı

Sınav merkezleri önünde simit, kağıt mendil, su gibi malzemeler satan işportacılar için sınav merkezleri kazanç kapısı oldu. Tek oturumda yapılan ve 120 dakika süren sınavda adaylara 80 soru yöneltildi. LYS-3’te, Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 testleri oldu. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soru ve 85 dakika süre verildi. Coğrafya-1 testinde ise 24 soru için 35 dakika süre verildi. Testler ayrı soru kitapçıklarında bulundu ve tek cevap kağıdı kullanıldı.

Rastgele kimlik kontrolü

Daha önceki sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmek için salondan çıkmaları yasaklandı. Herhangi bir nedenle sınavdan çıkan adaylar, bir daha sınav salonuna alınmadı. Sınav sırasında ÖSYM’yi temsil eden özel görevliler sınav salonlarını dolaşıp, gerekli gördükleri taktirde belge ve kimlik kontrollerini yeniden yaptılar.

Uzmanlar değerlendirdi

LYS-3 sorularını değerlendiren Fen Bilimleri Dershanesi öğretmenleri edebiyat sorularının zor, coğrafya sorularının ise orta düzeyde olduğunu açıkladı. Uzmanların değerlendirmeleri şöyle:
Coğrafya: Nitelikli sorular var. Konu dağılımında YGS konuları da unutulmamaş. Coğrafi bilgiye sahip öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorular. Kolay soru da, birkaç zor soru da var. Ortalama bir öğrencinin rahatlıkla 15-20 net yapabileceği sorular.
Edebiyat-Türkçe: Türkçe sorularının sayısında küçük bir artış var. Özellikle edebiyat soruları müfredatın hemen her noktasını tarayan güncel yazarlara da yer veren zor sorulardan oluşuyor. Bilinçli edebiyat öğrencisinin bile zorlanabileceği ama kaliteli ve sorunsuz bir sınav. Ciddi anlamda zor sorular var.

Maraton bugün Fen’le bitiyor

LYS maratonu bugün yapılacak LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı ile tamamlanacak. Bu sınava 293 bin 237 üniversite aday katılacak.

Saat 10.00’da başlayacak ve tek oturum olarak düzenlenecek sınavda adaylara toplam 90 soru sorulacak ve 135 dakika süre verilecek. LYS-2’de Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika süre verilecek. Testler ayrı soru kitapçıklarında yer alacak, ancak tek cevap kağıdı kullanılacak.

Kimliğini unutanlara online destek

ÜNİVERSİTE adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) Edebiyat-Coğrafya Sınavına (LYS-3) kimliklerini unutan veya kaybeden 45 öğrenci, Çankaya Nüfus Müdürlüğü’nün online desteği sayesinde girebildi. Hafta sonu tatili olmasına rağmen Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in talimatıyla mesai yapan Çankaya Nüfus Müdürlüğü çalışanları, kimliklerini kaybettikleri için LYS’ye giremeyeceklerini belirten 20 öğrenciye yeni nüfus cüzdanı vererek, sınavlara girmesini sağladı. Ayrıca Çankaya Nüfus Müdürlüğü Ankara’dan başvuran 18 öğrencinin yanı sıra İstanbul’dan 3, Diyarbakır’dan 2, Manisa ve İzmir’den de 1’er öğrenci de nüfus kayıt örneği ile sınava girdi. Öğrencilerden biri nüfus kayıt örneğini elden alırken, 24 öğrencinin belgeleri de sınavlara girdikleri okullara faksla ulaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!