Eczacılardan reçetesiz antibiyotik yasağına tepki

Güncelleme Tarihi:

Eczacılardan reçetesiz antibiyotik yasağına tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2015 12:43

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, ülke gerçeklerine aykırı bir şekilde hayata geçirildiğini savunduğu 'eczanelerden reçetesiz antibiyotik verilmemesi' uygulamasının eczacıyı ve hastayı mağdur ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Nurten Saydan, geçtiğimiz gün İstanbul'da gece nöbeti sırasında reçetesiz ilaç almak isteyen hastaya, eczacının reçetesiz ilaç veremeyeceğini belirtmesi üzerine tartışma yaşandığını, ilacını alamayan hasta yakınının ise eczanede bulunan polis memuru ile eczacıyı yaraladığını hatırlattı.


Saydan, daha önce 'İlaçlar eczanelerimizde bulunduğu halde vatandaşa veremediğimiz zaman darp edilebiliriz" diye bu konuyla ilgililere defalarca uyarılarda bulunduklarının hatırlattı, özellikle gece nöbetlerinde hastalara nasıl ilaç verecekleri konusunda eczacıların çaresiz kaldığını belirtti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Haberin Devamı


'TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ'

"Son yaşanan olaydan da anlaşılacağı gibi eczacılar da, hastalar da bu uygulamadan fazlasıyla mağdur oluyor. Bizler 'reçetesiz ilaç' satmak istemiyoruz. Vatandaşlarımızın ilaçlarını nasıl vereceğimizin çözümünü istiyoruz. Gece diş ağrısından duramayan bir hastaya eczanede olduğu halde ağrı kesiciyi veremezsek, o hasta ne yapacak? Ya sizi darp edip ilacını alacak, ya da sağlığından olacak. Gece nöbetlerimizde veya gündüz başı, dişi ağrıyan, ateşi yükselen hastalarımıza nasıl ilaç vereceğiz? İlacını kaybeden, kıran, doktor tarafından tavsiye edildiği halde SUT koşullarından dolayı ilaçlarına ulaşamayan hastalarımızın ilaçlarını verebilelim istiyoruz. Bu konu toplum sağlığının korunması açısından çok önemlidir."

Haberin Devamı

"Medula sisteminde vatandaşların aldıkları ilaçları görebiliyoruz, kontrol ederek ilaçlarını verebilmeliyiz. Yoksa, çocuğunun veya annesinin ilaçlarını 'eczanelerimizde bulunduğu halde veremediğimiz vatandaş tarafından darp edilebiliriz. Lütfen kendinizi hasta yakını olarak düşünün, gece yarısı nöbetçi eczane, eczanesinde olmasına rağmen ilaçlarınızı vermiyorsa ne yapardınız? Ülkemizde doktora şiddet hepimizin malumu. Sırf bu reçetesiz antibiyotik verilmemesi uygulaması yüzünden de 'eczacıya şiddet' başlamış durumda. Yetkililer unutmasınlar, kimse sabah kalktığında veya gece yarısı aklına estiğinde, zevk için gidip ilaç alayım demez. Ama ilaca ihtiyacı olan vatandaş, mutlaka ilaçlarını temin etmek zorundadır."

'SIKINTIYI VATANDAŞ VE ECZACI ÇEKECEK'

Haberin Devamı

Bu durumun devam etmesi halinde bunun sıkıntısını vatandaş ve eczacının çekeceğini belirten Nurten Saydan, "Bu uygulamadan dolayı vatandaşın ve eczacının mağdur olmaması için yasal düzenlemelerin hayatın olağan akışına aykırı olmaması, günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir" dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET SÜRÜYOR
Konu ile ilgili bir açıklamada da Türk Eczacıları Birliği'nden geldi. Birlik açıklamasında "Sağlıkta şiddeti durdurmaya yönelik alındığı söylenen önlemler, şiddetin nedenlerine eğilerek bunları ortadan kaldıracak bir perspektiften yoksun olduğu, sadece sonuç odaklı olduğu için sağlık çalışanlarına yönelik şiddet bütün hızıyla varlığını sürdürmektedir. Geçmiş yıllarda pek çok örneği bulunan gerek eczacı meslektaşlarımıza gerekse tüm diğer sağlık çalışanlarına yapılan bu saldırılar bariz bir biçimde göstermektedir ki, meslek etiğine uygun olarak mesleklerini icra etmeye çalışanlar yaşamsal tehdit altındadır. Bu bağlamda sağlık alanında yaşanan şiddete dur diyecek, bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak, sonuçları değil nedenleri ortadan kaldırmaya yönelik önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir" denilldi. Açıklamanın devamında  "Sağlık çalışanına daha fazla şiddet vakası ile karşılaşmak istemiyorsak göstermelik çözümler değil, acil ve kalıcı önlemlerin alınması elzemdir" ifadelerine yer verildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!