Ecevit: Kürsü işgali vardı

Güncelleme Tarihi:

Ecevit: Kürsü işgali vardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2001 00:00


Başbakan Bülent Ecevit, dün TBMM'de çıkan kavga, Beyaz Enerji Operasyonu, nemalar, Türk Telekom'un özelleştirilmesi ve "PKK'lılar aftan yararlandı" tartışmalarına yanıt verdi. TBMM'deki kavga için "Muhalefet kürsüyü işgal etti" diyen Ecevit, Beyaz Enerji soruşturmasını yürüten Talat Şalk'ı da yetkilerini aşmakla suçladı. Nemaların yarından itibaren ödeneceğini bildiren Ecevit, "şartla salıvermeden yararlananlar PKK'lılar değil, tehdit edilen vatandaşlardır" diyerek de Kıvrıkoğlu'na yanıt verdi. Ecevit, Telekom'un özelleştirilmesinden vazgeçilmediğini de açıkladı.

Yasama çalışmaları kaba kuvvetle engellenmişti

Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez binasında, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Üst üste iki milletvekilinin vefat ettiğini belirten Ecevit, Konya Milletvekili Turan Bilge ve Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu'ya Allah'tan rahmet diledi. Ecevit, şöyle devam etti:

"Dün gece TBMM Genel Kurulu'ndaki kavga son derece üzücüydü. Meclis kürsüsü muhalefet tarafından fiilen işgal edilmiş, yasama çalışmaları kaba kuvvetle engellenmişti. Demokratik hukuk devletiyle bağdaşmayan bu tür yöntemlere son verilmesini umarım.

Savcı yetkilerini aştı

Demokratik hukuk devleti açısından bir başka üzücü olay da Beyaz Enerji operasyonunu yürüten DGM Savcısı'nın tutumudur. Sayın Savcı, şimdiye kadar eşi görülmemiş bir yöntemle Uluslararası Para Fonu'ndan, Dünya Bankası'ndan ve Avrupa Birliği'nden bilgi ve belge istemiştir.

Bu girişimde bulunurken, Adalet Bakanlığı'na veya Dışişleri Bakanlığı'na başvurma gereğini bile duymamıştır. Sayın Savcı'nın bu davranışı devletimizin saygınlığına gölge düşürecek niteliktedir.
İlgili uluslararası kuruluşlar da Savcı'dan gelen bu başvurular karşısında ne yapacaklarını şaşırmışlardır. Aynı Savcı, daha önce de yetkilerini aşan davranışlarda bulunmuştu.

Jandarma Genel Komutanlığı'nın bazı yetkilileri de bildiğim kadar Sayın Komutan'ın bilgisi dışında yadırgatıcı bazı davranışlarda bulunmuşlardır. Sağlam devlet kurallarımızla bağdaşmayan bu tür davranışlara karşı gereken önlemler alınacaktır."

Telekom özlelleşecek

Başbakan Bülent Ecevit, bazı çevrelerin Telekom'un özelleştirilmesinden vazgeçildiği yolunda yaydıkları haberlerin doğru olmadığını belirterek, "Telekom önümüzdeki aylarda özelleştirilecektir" dedi.

Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'nda son günlerdeki kimi gelişmelerle ilgili görüşlerini açıkladı.
Değişik çevrelerin son günlerde Telekom'un özelleştirilmesinden vazgeçildiği yolunda haberler yaydığını ifade eden Ecevit, "Bu haberlerin gerçekle ilgisi yoktur. Telekom önümüzdeki aylarda özelliştirilecektir" diye konuştu.

Nemalar ödenecek

Başbakan Ecevit, 1 Haziran 2000 tarihinden beri işsizlik sigortası uygulamasına geçildiği için çalışanlardan Tasarrufu Teşvik Yasası uyarınca yapılan kesintilere son verildiğini anımsattı. Ecevit, yasa uyarınca yarın, çalışanlara 570 trilyon lira tutarında nema ödemesi yapılacağını bildirdi.

Genelkurmay'a yanıt

Başbakan Bülent Ecevit, şartla salıverilme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasadan terör örgütü PKK mensuplarının da yararlandıkları yolunda resmi bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Şartla salıverilme ve cezaların ertelenmesine ilişkin yasa ile ilgili bir konuya açıklık getirmek istediğini belirten Ecevit, bu yasanın uygulanması sırasında 1660 PKK'lının serbest bırakıldığının ileri sürüldüğünü anımsattı. Ecevit, şöyle devam etti:

"Bu rakam TCK'nın 169'uncu maddesi uyarınca salıverilenlere ilişkindir. Bunlar, teröristlere yardım veya yataklık edenlerdir. Bu kimseler genellikle baskı ve tehdit altında teröristlere yardımcı olma zorunda kalmış kimselerdir.

Bazıları hükümlü değil sanık durumundadırlar. Kimi de süreleri dolduğu için serbest kalmış olabilirler. Şartlı salıvermeden PKK'lıların da yararlandıkları yolunda bir resmi bilgi yoktur."
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu dün bir gazeteye, "1660 PKK'lı şartla salıverme yasasından yararlandı, bunlara dikkat etmek gerekir" demişti.

DSP kavgaların dışında

Başbakan Bülent Ecevit, DSP'nin TBMM'deki tartışmaların ve kavgaların tamamen dışında kaldığını belirterek, "Fakat engelleyici çatışmalar, saldırılar gitgide ağırlaşarak devam etmektedir. Buna rağmen meclis çalışmalarının olabildiğince barış içinde sürdürebilmesi için koalisyon ortağı partiler olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Ecevit, çeşitli konulara ilişkin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Not yazmadım

Ecevit, bir soru üzerine dün gece Meclis Genel Kurulu'nda, TBMM Başkanvekili Ali Ilıksoy'a not yazmadığını, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu'nun notunda da tahrik edici bir şey bulunmadığını söyledi. Ecevit, "Ben, not falan hazırlamadım, kaldı ki bizim istediğimiz bütün engellemelere rağmen, saldırılara rağmen, Meclis çalışmalarının düzenli bir şekilde sürmesiydi" dedi.

Ecevit, "Meclis çalışmalarında özellikle son günlerde iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında çok gergin bir ortam yaşanıyor. Sizce neden bu kadar tepkili olaylar meydana geliyor ve iş kaba kuvvete kadar gidiyor" sorusuna karşılık, kaba kuvvetin nedenini veya mazeretini söyleyebilecek durumda olmadıklarını ifade etti.
DSP'nin bu tartışmaların ve kavgaların tamamen dışında kaldığını kaydeden Ecevit, koalisyon ortağı partilerin de yasama çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürmek istediğini belirtti.

Ecevit, "Fakat bu konuda, sizlerin de gözlemleyebildiği gibi engelleyici çatışmalar, saldırılar gitgide ağırlaşarak devam etmektedir. Buna rağmen Meclis çalışmalarının, yasama çalışmalarının olabildiğince barış içinde sürdürülebilmesi için koalisyon ortağı partiler olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Ecevit, Telekom'un özelleştirilmesi için tek maddelik bir yasa çıkarılmasına ilişkin son durumun ne olduğu yönündeki soruyu yanıtlarken de, " O konuda bilgim yok. İlgili bakan arkadaşımıza sorabilirsiniz" dedi.

Savcı için gerekli önlemler alınır

Beyaz Enerji Operasyonu soruşturmasını yürüten Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk ile ilgili olarak ne tür bir işlem yapılacağının sorulması üzerine de Ecevit, "Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na düşen görevler vardır. Bu konuda, gerekli önlemleri alacaklardır" diye konuştu.

Başbakan Ecevit, bir başka soru üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edilmesine ilişkin saldırı hakkında kendisine ulaşan yeni bir bilgi olmadığını söyledi.
Ecevit, bir başka soruyu yanıtlarken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne atanacak ismin henüz belli olmadığını bildirdi.
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!