Ecevit’in sözleri PKK’ya malzeme

Güncelleme Tarihi:

Ecevit’in sözleri PKK’ya malzeme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2005 02:06

AİHM kararının ardından harekete geçen PKK, Öcalan’ın yeniden yargılanması için propaganda söyleminin başına eski Başbakan Ecevit’in sözlerini koydu. PKK, yargılamanın hukuk dışı olduğu iddiasını, Ecevit’in ‘ABD bize niye Apo’yu verdi onu hálá ben de bilmiyorum’ demesine dayandırdı.

TERÖR örgütünün başı Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanmasını öngören AİHM kararının ardından harekete geçen PKK, propaganda malzemelerinin başına eski Başbakan Bülent Ecevit’in bir cümlesini yerleştirdi.

Ecevit’in geçen yıl Radikal ve bu yıl Sabah gazeteleri ile yaptığı bir röportajda söylediği, ‘ABD bize niye Apo’yu verdi onu hálá ben de bilmiyorum’ sözlerini, ‘yargılamanın hukuk dışı olduğu’ iddiasının eksenine koydu.

ANLAMAYA ÇALIŞIYORUM

Ecevit
PKK’ya malzeme olan bu sözleri 13 Nisan 2005’te Sabah Gazetesi ile yaptığı röportajda, ‘ABD bize niye Apo’yu verdi?’ sorusu üzerine söylemişti. Ecevit, ‘Bize niye Apo’yu verdiler onu hálá ben de bilemiyorum. O çoğulcu toplum içerisinde belki Kürt politikasına karşı olan bir takım çevrelerin etkisiyle oldu bu. Amerika’ya bağlı bir Kürdistan fikrini sevmeyenler de var orada. Ama sonunda hayırlısı oldu’ demişti. Ecevit 13 Eylül 2004’te Radikal Gazetesi’nde yayınlanan röportajında da, ‘ABD’liler bunu (Apo’yu teslim etmeyi) neden yaptı?’ sorusuna da, ‘Bunu ben de hálá anlamaya çalışıyorum’ yanıtını vermişti. Bu sözleri propaganda malzemesi yapmakta gecikmeyen PKK’nın yönetim kadrosunda olan Cemil Bayık, Mezopotamya Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Ecevit’in ‘Öcalan bize paketlenip verildi. Hálá niye verildiğini bilemiyorum, anlamış değilim’ dediğini vurgulayarak, şunları söyledi:

‘Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bunu esas alması gerekiyordu. Bunu mahkûm edip, Türkiye’deki yargılamanın hukuk dışı olduğunu ortaya koyması ve geçersiz sayması gerekiyordu.’

Ecevit’
in bugün ayrıntılı basın açıklaması yapacağı belirtildi.

Atasagun ‘Paket geldi’ demişti

ECEVİT’in bu röportajlarında yer almayan ancak Bayık’ın öne sürdüğü ‘Öcalan bize paketlenip verildi’ iddiasındaki ‘paketleme’ kavramı ise aslında Öcalan’ın ana propaganda malzemesi içinde yer alıyor. Öcalan Özgür Politika’da 13 Temmuz 2001’de yayınlanan demecinde, ‘ABD ve Yunanistan çıkarları temelinde beni hediyelik paket gibi Türkiye’ye sundular’ demişti. Paket sözcüğünü MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’un kullanmıştı. Atasagun, Öcalan’ı taşıyan uçak hava sahasına girince Başbakanı Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nu ve Cumhurbaşkanı Demirel’i arayarak ‘Paket geldi’ demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!