ECB faiz artıracak beklentisi euroyu güçlü tutuyor

Güncelleme Tarihi:

ECB faiz artıracak beklentisi euroyu güçlü tutuyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 25, 2011 11:56

Son dönemde hızla değer kazanan euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artıracağı yönündeki beklentilerle güçlü seyrini koruyor. Euro/dolar paritesi 1.37'ye yaklaşırken, içeride euro/TL 2.12, dolar/TL ise 1.55'ten işlem görüyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor     Â

 

ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, dün Wall Street Journal'da yer alan röportajında euro bölgesindeki enflasyon baskısına dikkat çekmiş ve faiz artırımının sinyalini vermişti.

 

Euro/dolar paritesi bu açıklamalarla dün 1.3682 seviyesine yükselerek son iki ayın en yüksek seviyesini görmüştü. Parite bugün de aynı seviyelerini koruyor. İçeride de pariteye paralel hareketle, euro/TL 2.12’nin üzerinde bulunuyor.

 

Japonya merkezli Resona Bank'ın işlemcilerinden Akihiro Tanaka, "Trichet'in açıklamaları ECB'nin faiz artıracağıyla ilgili spekülasyonları artırdı... İki ayın zirvesine tırmanmasına rağmen yatırımcıların risk iştahının azalmaması eurodaki güçlü seyrin devamını sağlıyor" değerlendirmesini yaptı.

 

Haberin Devamı

Avrupa'nın bankacılık ve ülke borcu krizlerinin yavaş yavaş üstesinden geldiğine yönelik iyimserlik artarken, İrlanda'da yaşanan siyasi kriz bile bu iyimserliği bozmaya yetmiyor.

 

Ancak, işlemciler İspanya'nın 'caja' olara bilinen bölgesel bankalarının reform planlarının yine de finansal açıdan bölgede riskin bulunduğunu gösterdiğini belirtiyor.

 

Uzmanlar, Asya'daki olumlu seyrin de bugün piyasalardaki olumlu havanın sürmesine katkı sağladığını, yatırımcıların euroya karşı dolar satışına hız verdiğini belirtiyor.

 

Okyanusun diğer tarafında ise ABD Merkez Bankası'nın (FED) bugün başlayacak ve iki gün sürecek toplantısı sonrasında faiz oranlarını şu andaki sıfıra yakın seviyesinde tutması bekleniyor.

 

Yüksek işsizlik nedeniyle, ABD'nin faiz artırma kartını masaya getirip, parasal genişleme politikasından çıkış için adım atması bekleniyor.

 

Haberin Devamı

* Bu haber AFP'nin, "Euro steady on expectation for ECB rate hike" başlığıyla geçtiği haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet   Â

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!