E- Devlet şifresi ile adli sicil kaydı nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

E- Devlet şifresi ile adli sicil kaydı nasıl alınır
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2016 10:45

Bir kişinin herhangi bir adli işleminin bulunmadığının belirtildiği belgeye adli sicil kaydı denir. Yaşamda birçok alanda adli sicil kaydına ihtiyaç duyarız. İşe girerken, okul kaydı yaptırırken gibi birçok kurumda adli sicil kaydı istenir. Peki E- Devlet şifresi ile adli sicil kaydı nasıl alınır?

Haberin Devamı

 Önceki yıllarda adli sicil kaydı sorgulatmak yorucu bir işlemdi. Adliyelerde uzun kuyruklarda saatlerce beklemek gerekirdi. Ancak gelişen teknoloji sayesinde bu işkence tarih oldu. Artık adli sicil kaydını sorgulamanız gerektiğinde e-devlet sistemi sayesinde bu işlemi birkaç dakika içinde halletmeniz mümkün. Bunun için ihtiyacınız olan T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizdir. E-devlet sistemine giriş yaparak adli sicil kaydı bilgilerinize ulaşarak kolaylıkla çıktısını alabilirsiniz. Bu tür belgelerde genelde ıslak mürekkep olması gerekir. Ancak internetten aldığınız belgeyi imzalatmanız mümkün değil. Bu nedenle adli sicil kaydı doğrulama işleminin yapılması gerekir. Belgeyi verdiğiniz kurumun adli sicil kaydı doğrulamasını yapabilmesi için belgenin üzerinde bir barkod numarası bulunur. Belgenizi sunduğunuz kurum adli sicil kaydınızda yer alan bilgilerin doğru olup olmadığını öğrenmesi için e-devlete giriş yapması ve belgenin üzerinde bulunan barkod numarası ve sizin T.C kimlik numaranızı gerekli alanlara girerek belgenin orijinalini görüntüleyerek adli sicil kaydı doğrulamasını yapabilir.

Adli Sicil Kaydı Sorgulama
Adli sicil kaydı, bir kişinin herhangi bir adli işleminin olup olmadığını belirten belgeye verilen isimdir. İşe girerken, ehliyet alırken, okul kaydı yaptırırken, yurt dışına çıkmak için vize alırken ve buna benzer birçok durumda kurumlar şahsınıza ait adli sicil kaydı talep eder. Kurumlar işe alacakları personelin adli sicil kaydının temiz olmasına dikkat etmektedir. Öncesinde adli sicil kaydı sorgulama işlemi için adliyeye gitmeniz ve uzun kuyruklarda beklemeniz gerekirdi. Adliyeden adli sicil kaydı sorgulama yapılabilmesi için kişinin bizzat kendisini başvurması gerekiyordu. Ancak e-devlet üzerinden artık uzun kuyruklarda sıra beklemenize gerek kalmadan adli sicil kaydı sorgulamanızı yapmanız mümkün. İnternet üzerinden birkaç dakika içinde işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için ihtiyacınız olan T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresidir. Herhangi bir postaneden 2 TL karşılığında e-devlet şifresi alabilirsiniz. E-devlete t.c. kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle giriş yaparak adli sicil kaydınızı sorgulayıp kolaylıkla çıktısını almanız mümkündür. E-devlet sistemi sayesinde öncesinde uzun zamanınızı alan işlemleri yapmak artık bu kadar kolaydır.

UYAP Portalı Vatandaş Girişi
Vatandaşlar bütün adli, idari mahkemeler ve icra dairelerinde hakkında açılmış bir mahkeme ya da takibin bulunup bulunmadığını UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sayesinde kolayca takip etme imkanına sahiptir. UYAP vatandaşların yargı hizmetine kolaylıkla erişebilmesi için vatandaş bilgi sistemini de hizmete sunmuştur. Herhangi bir vatandaş, Türkiye genelinde hakkında açılmış dava olup olmadığını, devam eden bir davasının ne aşamada olduğunu, icra takibinin bulunup bulunmadığını adliyeye gitmesine gerek kalmadan UYAP portalı vatandaş girişi üzerinden giriş yaparak kolaylıkla takibini yapabilir. Sisteme giriş yapabilmek için e-devlet üzerinden UYAP portalı vatandaş girişi ekranından sisteme giriş yapması gerekmektedir. Sisteme giriş yapabilmeniz için e-imzaya da mobil imzaya sahip olmanız gerekir. E-imza ve mobil imzanı olmayan vatandaşlar ise e-devlet şifresini kullanarak adli yargı takibini yapabilirler. Ancak UYAP portalı vatandaş giriş sistemi üzerinden dosyaların belirli bilgilerini görüntüleyebilmeniz mümkündür. Örneğin, dava konusunu, tarafları, duruşma günlerini, davanın hangi aşamada olduğunu bu tür bilgileri öğrenebilirsiniz. Ayrıntıları öğrenmeniz mümkün değildir.

E- Devlet şifresi ile adli sicil kaydı

 

BAKMADAN GEÇME!