Dünya basınından manşetler - 7 Nisan

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 7 Nisan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2010 10:26

Brezilya’da 24 saattir durmaksızın yağan yağmurun yarattığı sel ve toprak kaymaları onlarca kişinin ölümüne neden oldu. Ülkede özellikle başkent Rio’da can ve mal kaybının artmasından endişe ediliyor. ABD’nin radikal din adamı Enver el Avlaki’yi ölüm listesine alması da dikkat çekiyor. Öte yandan ekonomi basının gündeminde Çin’in yuanın uluslararası piyasadaki etkinliğini artırma yönünde aldığı karar var. İşte dünya basınınından manşetler:

Haberin Devamı

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

HAARETZ: Yerleşimciler iki Müslüman aileyi daha evlerinden atıyor     
Yerleşimci gruplar, bölgede Filistinlilere ait evleri yıkıp Yahudiler için 200 yeni konut inşa edilmesi planı kapmasında Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşayan iki Filistinli aileyi daha evlerinden atmaya çalışıyor.

Geçtiğimiz altı ay boyunca Şeyh Cerrah, sol görüşlü protestocuların ve bölgedeki mülkler üzerinde hak iddia eden Yahudiler ve Arapların çatışmalarına sahne olmuştu.

Yerleşimcilerin mülk iddiası, toprakların kendilerine ait olduğuna işaret eden Osmanlı dönemi belgelerinden kaynaklanıyor. Altı Gün Savaşı’nın ardından mülklerin asıl sahipleri yerleşimcileri temsil eden bir kuruluşa mülklerin yönetimi için vekalet vermişti. Mahkeme bölgede yaşayan Filistinlilere korunan kiracı statüsü tanımıştı.

Haberin Devamı

BBC: Brezilya’da sel can aldı   
Brezilya’da görülen rekor miktardaki yağışların sebep olduğu seller ve toprak kaymaları Rio de Janeiro’da ve çevre illerde yaklaşık 100 kişinin ölümüne sebep oldu. Acil durum hali ilan edilen şehirlerde yetkililer can kaybının artabileceğini, pek çok kişinin şu an için kayıp olduğunu bildirdi.

Rio de Janeiro kentinde 24 saat zarfında bastıran sağanak yağışlar nedeniyle en az 33 kişi ölürken, Niteroi'de de 33 kişi hayatını kaybetti.

Rio’nun dağ eteğinde kalan gecekondu mahallelerindeki pek çok ev toprak kaymasının altında kaldı. Kurtarma ekipleri buralarda kayıpları bulmak ve cesetleri çamurdan çıkarmak için uğraşıyor. Yağışlar tüm hızıyla sürerken, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, halkı sel tehlikesi altındaki evlerini terk etmeleri için uyardı.    

THE NEW YORK TIMES: ABD, Amerikalı din adamını ölüm listesine aldı    
Obama yönetiminin istihbarat ve terörle mücadele yetkilileri Salı günü yaptıkları açıklamada ABD üzerine düzenlenen saldırılara doğrudan katıldığı gerekçesiyle Amerikalı radikal Müslüman din adamı Enver el Avlaki’nin CIA ölüm listesine alınmasına karar verdi.

Haberin Devamı

New Mexico’da doğan ve yıllarca ABD’de imamlık yapan Avlaki şu an Yemen’de saklanıyor. 13 kişinin ölümüne yol açan Fort Hood saldırısını düzenleyen ordu psikiyatristi Nidal Malik Hasan’ın ve Detroit uçağı bombacısı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in Avlaki’yle bağlantılı olduğunun ortaya çıkması bu kişiyi bir anda gündemde üst sıralara taşımıştı.

ABD’li terörle mücadele yetkilileri, Avlaki’nin El Kaide’nin Arap Yarımadası’ndaki kurmaylarından biri olduğu görüşünde. Avlaki’nin örgüt için yeni elemanlar toplamakla görevli olduğu bu elemanların da ABD ve yurtdışındaki ABD vatandaşları üzerine düzenlenecek saldırılarda görev aldığı belirtildi.

DAILY TELEGRAPH: İngiltere’de sandık savaşı başladı
Başbakan Gordon Brown’un meclisin feshedilmesini ilanıyla dün İngiltere’de seçim yarışı başladı. Brown Muhafazakarların ekonomik kararlarına güvenilmeyeceğini söylerken Muhafazakar Parti lideri David Cameron, ülkeye Brown’la geçirilecek bir başka beş yıl yerine, “umut ve iyimserlik”le dolu “yeni bir başlangıç” sunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Parti liderlerinin mesajlarındaki karşıtlık dolayısıyla Muhafazakarların Hazine’den sorumlu ismi George Osborne son 20 yılın en tahmin edilemez seçimini şöyle tanımladı: “İngiltere değişim istiyor ama bu çok büyük ve zor kazanılmış bir seçim olacak.”

Parti lideri olarak ilk kez seçime giren Brown ise ülkenin toparlanma sürecinde olduğunun altını çizerek, “13 yıllık yatırımı ve kamu hizmetleri reformunu bir anda riske atamayız” dedi.

Liberal Demokratların lideri Nick Clegg ise, “Bu iki atın koştuğu bir yarış değil” diyerek seçimde iddiasını ortaya koydu.

YNET NEWS: Acil servis skandalında Başbakan devreye girdi
Başbakan Benjamin Netanyahu, ultra-Ortodoks Yahudi görüşleriyle bilinen Birleşik Tevrat Yahudiliği Partisi üyesi Sağlık Bakan Yardımcısı Yakov Litzman’la görüşerek Barzilai Sağlık Merkezi’nin taşınmasıyla ilgili gerginlikte bir orta yol bulmaya çalıştı. Aşkelon’da bulunan sağlık merkezinin inşaat alanında tarih öncesi mezarlar bulunması dolayısıyla Sağlık Bakanlığı hastanenin başka yere taşınmasını talep etmişti.

Haberin Devamı

Başbakan sağlık yetkililerinin önerilerini göz önünde bulundurarak İsraillilerin hayatlarını tehlikeye atmayacak bir çözüm bulunmasını istedi.

Toplantı sırasında Litzman meclisteki grubunun Yahudi mezarlarının bulunduğu bir noktaya inşaat yapılmasına karşı olduğunu kendisinin de sağlık bakanı olarak bu koşullar altında olumlu cevap vermesinin mümkün olmadığını söyledi.

CNN: Kuzey Kore’den ABD vatandaşına sekiz yıl angarya
Kuzey Kore’de ülkeye izinsiz girmekten tutuklanan bir ABD vatandaşına sekiz yıllık angarya cezası verildi. Kuzey Kore’nin resmi haber ajansının bildirdiğine göre 30 yaşındaki Aijalon Mahli Gomes ayrıca 70 milyon Kore wonu (yaklaşık 489 bin dolar) ödemeye mahkum edildi.

Haberin Devamı

Kore haber ajansı Gomes’in Ocak ayında Çin’den ülkeye izinsiz girmek isterken tutuklandığını ve hakkındaki bütün iddiaları kabul ettiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı daha önce bir vatandaşının tutukluluk halinde olduğunu onaylamış ancak isim vermemişti.

BLOOMBERG: Çin’den yuan ticareti hamlesi
Çin Döviz Ticaret Sistemi’nden bir yetkili, yuanın Rus rublesi, Güney Kore wonu ve Malezya ringgitine karşı işlemlerini başlatmayı ve böylece para biriminin sınır ötesi ticarette kullanılan bir para birimi olmasını planladıklarını söyledi.

Şanghay merkezli bankalar arası döviz değişim kurumunun adını vermek istemeyen yetkilisi Çin Merkez Bankası’nın yeni döviz kuru çiftleri oluşturmayı planladığını söyledi. Şu anda yuan, dolar, euro, Japon yeni, Hong Kong doları ve İngiliz sterlinine karşı işlem görüyor.

China Merchants Bank Co.’nun Şenzen merkezli döviz analisti Liu Dongliang ise bunun yuanı uluslararası para birimi haline getirme yolunda atılmış bir diğer adım olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!