Dünya Basınından Manşetler - 6 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya Basınından Manşetler - 6 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2009 10:32

Dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler aşağıda yer almaktadır:

Haberin Devamı

THE INDEPENDENT

­--Körfez ülkeleri petrol ticaretinde dolar yerine yeni bir para birimi getirmek istiyor

Körfez ülkeleri petrol ticaretinde dolar yerine başka bir para biriminin kullanılması için Çin, Rusya, Japonya ve Fransa ile gizli görüşmeler yapıyor.

 

Plana göre önümüzdeki dokuz yıl içinde dolar petrol ticaretinin para birimi olmaktan tamamen çıkarılacak.

 

Haberin yayımlanmasından sonra dolar değer kaybederken, euro/dolar paritesi $1.466 seviyesinden 1.4709 seviyesine geldi. Euro gün içinde 1.4750 seviyesine gelirken 24 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

 

Haberin Devamı

The Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk imzalı haber, Körfez’deki Arap ülkelerinden ve Hong Kong’daki Çin bankalarından ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırıldı.

 

Fisk, Körfez ülkelerinin teklifinde dolar yerine çeşitli para birimlerinin bir araya gelmesinden oluşan bir sepet kullanılmasının öngörüldüğünü ifade etti.

 

Sepette Japon yeni, Çin yuanı, euro, altın ve Körfez ülkelerinde ortak kullanılacak bir para biriminin yer alması bekleniyor.

 

Haberin yayımlanması doların uluslararası piyasalarda, diğer para birimleri karşısındaki değerini düşürdü.

 

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

 

EURASIANET

-- Ermenistan: Erivan ticaret kapanına mı kısıldı?

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan’ın asırlık düşmanı Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için imzalanacak protokoller için harekete geçmesine bir haftadan az zaman kala, dikkatler Türkiye sınırının açılmasının Ermenistan ticareti üzerindeki etkilerine odaklandı.

 

Haberin Devamı

YNET

-- Türk protestocular İsrail bayrağını yaktı

Kudüs’teki Arap isyanlarını desteklemek için İstanbul’da bir araya gelen binlerce kişi İsrail karşıtı gösteri yaptı. İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye’deki ılımlı güçlerin tahrik ve gerçekler arasındaki farkı ayırt edebileceğini söyledi.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Strauss-Kahn: Eğer Türkiye bize ihtiyaç duyarsa yardıma hazırız

Uluslararası Para Fonu şefi, eğer Türkiye isterse kredi tekliflerinin hala açık olduğunu ifade etti.

 

 

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

-- ABD’nin Pakistan’daki etkinliğini artırma isteği direnişle karşılaştı

ABD’nin Pakistan’a yardım çabalarını artırma isteği ülkedeki üst düzey yetkililerin tepkisiyle karşılaştı.

 

Haberin Devamı

-- İş kayıpları arttıkça Obama yönetimi güvenlik ağını tamir etmeye çalışıyor

ABD’de Obama yönetimi yetkilileri işsizlikle mücadele için yeni çözümler arıyor. Planın ikinci bir canlandırma paketi olmayacağı ancak ilk paketin uzantısı olacağı ifade ediliyor.

 

-- Yeni operasyonlar Afganistan tartışmalarını şekillendiriyor

Yetkililer, son zamanlarda özellikle Pakistan’da aşiretlerin yaşadığı bölgelere düzenlenen ve üst düzey El Kaide yetkililerinin ölümüyle sonuçlanan başarılı operasyonların, Obama yönetimi içinde Afganistan’a yeni asker gönderilmesi ihtiyacı ile ilgili tartışmalara yol açtığını ifade etti.

 

THE WASHINGTON POST

-- Beyaz Saray yönetimi tehditlerle mücadele yollarını tartışıyor

Haberin Devamı

Obama yönetimi, Afganistan savaşını devam ettirse de, Bush dönemindeki terörle mücadele politikalarını ardında bırakmayı hedefliyor.

 

-- Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlik Kırım’da ayyuka çıktı

Kırım harita üzerinde Ukrayna toprağı olarak görülüyor. Ancak Kremlin bölge üzerindeki etkinliğini artırmayı hedefliyor.

 

-- ABD önlenebilir ölümler konusunda güç kaybediyor

Yüksek sağlık harcamalarına rağmen, rakamlar ABD’nin diğer ülkelerin gerisinde kaldığını gösteriyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL
-- Almanlar karbondioksiti gömme planını sonlandırmaya çalışıyor

Almanya genelindeki halk protestoları, karbondioksiti yeraltında depolayarak salınımı azaltmaya dönük çabaları tehdit ediyor.

 

Haberin Devamı

-- AB çiftçileri süt fiyatlarını protesto etti

Yüzlerce çiftçi, azalan süt fiyatları konusunda AB tarım bakanlarına baskı yapmak için traktörlerini Belçika’nın başkenti Brüksel’e sürdü.

 

-- Almanya’da seçimin galipleri vergiler ve uygulanacak politikalar konusunda bölündü

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in liderliğindeki muhafazakarlar ve iş dünyasından yana görüşleriyle tanınan Hür Demokrat Parti, yeni bir koalisyon kurmak için farklılıklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan görüşmeler yapmaya başladılar.


FINANCIAL TIMES
-- İran’ın UAEA müfettişlerinin ziyaretini geciktirmesi sinirleri geriyor

İngiltere, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yetkililerinin İran’ın gizli uranyum zenginleştirme tesisine girmeden önce üç hafta beklemeye zorlanması üzerine kızgınlığını ifade etti.

 

-- Berlusconi, rüşvet iddialarına aldırmıyor

İtalya Başbakanı ve milyarder medya devi Silvio Berlusconi, rüşvet iddialarına rağmen görev süresinin sonuna kadar koltuğunda kalacağını açıkladı. Milanolu bir yargıcın iddiasına göre, Berlusconi, bundan 20 yıl önce bir yargıca iş dünyasından bir rakibinin Mondadori yayım evini almasını engellemesi için rüşvet verdi.

 

-- FSA, yeni ve sert likidite kuralları koydu

Mali Hizmetler Kurumu (FSA) tarafından açıklanan yeni likidite standartları, İngiliz bankaları ile yatırım şirketlerinin nakit pozisyonlarını ve devlet bonolarını 110 milyar sterlin artırma ve sadece ilk yılda kısa vadeli fonlara bağımlılığını yüzde 20 oranında azaltmaya zorlayabilir.

 

THE GUARDIAN

-- Mali krizi IMF derinleştirdi

Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi (CEPR) isimli düşünce kuruluşunun yayımladığı rapor IMF’nin ekonomik büyüme konusundaki aşırı iyimser varsayımlarının krizi derinleştirdiğini ortaya koydu.

 

-- Muhafazakarlar bütçe açığını küçültmek için emeklilik yaşını yükseltmeyi planlıyor

İngiltere’de muhafazakarlar emeklilik yaşının 2016 yılından itibaren 66’ya çekilmesini planlıyor. Bu planla 13 milyar sterlinlik hükümet harcamasından tasarruf edilmesi planlanıyor.

 

-- “Başbakan, Afganistan’a daha fazla asker gönderilmesini reddetti”

İngiltere’nin eski Genelkurmay Başkanı Sör Richard Dannatt, hükümeti, askerleri bir kolu arkasına bağlı bir biçimde savaşmaya zorlamakla suçladı.

 

HAARETZ

-- Ürdün’den İsrail’e: Yahudilerin Tapınak Dağı'nı ziyaret etmesine izin vermeyin

İsrail, Filistin yönetimi ve vakıf, kriz hafifleyene kadar geçerli olacak Tapınak Dağı'nı ziyaret etme kurallarını görüşecek.

 

-- İslami lider: Kudüs’teki işgal sona erene kadar Tapınak Dağı çatışmaları devam edecek

Hamas ve İslami Hareket, protestocuları bölgeye çağırırken Kudüs’te isyanlar sürüyor.

 

-- Lieberman içeriden gelen baskı sonrası Kahire elçisini geri çekti

Dışişleri Bakanı’nın Avigdor Lieberman’ın Yisrael Beiteinu partisinden yakın ortağını Kahire elçiliğine atama düşüncesi geniş çaplı eleştiri gördü.

 

 

EKONOMİ BASINI

 

BLOOMBERG

-- Avustralya gösterge faiz oranını beklenmedik şekilde artırarak yüzde 3.25'e çıkardı
Avustralya Merkez Bankası, ülkenin ekonomisinde güçlenme işaretlerinin görüldüğü bir dönemde beklenmedik bir şekilde faiz oranını artırdı. Banka tarafından yapılan 25 baz puanlık artırım ile faiz oranları 49 yıldır görülen en düşük seviyenin de üstüne çıkmış oldu.

 

-- Dolar, körfez ülkelerinin bu para birimini kullanmayı bırakacağı haberi ile düştü
İngiliz, Independent gazetesinde yayınlanan Körfez ülkelerinin petrol ticaretinde dolar yerine yeni bir döviz sepetine geçeceği haberiyle dolar, yen karşında ikinci gün üst üste düşüş kaydetti.

 

-- Kamei, moratoryumun Japonya'nın sorunlu kredilerini artırmayacağını söyledi
Japonya Finansal Hizmetler Bakanı Shizuka Kamei, zor durumda olan küçük işletmelerin borçlarını erteleme (moratoryum) isteklerinin sorunlu kredilerin oranında artışa yol açmayacağını söyledi.

 

CNBC

-- Fed’den Dudley faiz oranlarının düşük kalacağını söyledi

New York Merkez Bankası Başkanı William Dudley, ekonomik iyileşmenin ağır gidişatı dolayısıyla ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını uzun bir süre asgari seviyelerde tutması gerektiğini söyledi.

 

-- Körfez ülkeleri petrol ticaretinde doları değiştirmeyi görüşüyor

İngiliz Independent gazetesi, Körfez ülkelerinin Rusya, Çin, Japonya ve Fransa gizli görüşmeler yaptığını ve petrol ticaretinde dolar yerine başka para birimleri kullanmak istediğini bildirdi.

 

-- Avustralya faiz oranlarını 49 yılın en düşük seviyesinden yükseltti

Avustralya Merkez Bankası, resmi faiz oranlarını yüzde 3’ten 3.25’e çıkarırken, Avustralya faiz oranlarını artıran ilk G20 ülkesi oldu.


FORBES

-- Bilançolar yeniden öne çıkıyor
Dünya ekonomisindeki gelişmeler ile aylardır devam eden piyasalarda şimdi sırayı şirketlerden gelecek kâr rakamları alacak.

 

-- BofA bu hafta acil durum CEO'su seçecek
The Wall Street Journal'da yayımlanan bir habere göre Bank of America, yılbaşında emekliliğe ayrılacağını açıklayan CEO'su Ken Lewis'in bu tarihten daha önce ayrılma ihtimaline karşı, yerini alacak acil durum CEO'sunu bu hafta seçmeyi planlıyor.

 

-- Hisseler hizmet sektörü ve banka notları ile yükseldi
ABD'de hizmet sektörünün son bir yılda kaydettiği ilk büyüme ve büyük bankaların kredi notunun artırılması iki haftalık düşüşten sonra yatırımcıları yeniden borsaya çekti.

 

MARKETWATCH
-- Avustralya'dan sürpriz faiz yükseltme kararı
Avustralya Merkez Bankası, sürpriz kararıyla faiz oranını 25 baz puan artırarak gösterge faiz oranını yüzde 3.25'e çıkardı. Bankanın kararı, küresel finansal krizin yaşandığı dönemden sonra dünyanın önde gelen merkez bankaları arasındaki ilk faiz artışı oldu.

 

-- Petrol fiyatları ile ilgili beklenti, altının fiyatını yükseltti
Petrol piyasasındaki işlemlerin dolara dayalı olmaktan çıkacağı ile ilgili artan spekülasyonlar altın fiyatlarının 18 ayın en yüksek seviyesine çıkmasına yol açabilir.

 

-- Faizler düşük kalmaya devam edecek
New York Merkez Bankası Başkanı William Dudley, faiz oranlarının daha uzun bir süre düşük seviyelerini koruyacağını söyledi.


CNNMONEY
-- 'Satış olmadan' gelen toparlanma
Şirketler üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklamaya hazırlanıyor. Maliyeti azaltıcı önlemler sonucunda kârlılığın yükselmesi muhtemel ancak satışlardan gelir elde edilmesi ne zaman gerçekleşecek?

 

-- Merril Lynch: Petrol fiyatı 2010'da yüz doları geçecek
Merril Lynch uzmanları, gelişmekte olan ülkelerin artan talebi ve para politikasıyla petrolün önümüzdeki yıl yeniden 100 dolar seviyesinin üzerine çıkacağını söyledi.

  

-- Öğretmenlerin işleri korunmalı
ABD M
illi Eğitim Bakan Yardımcısı Tony Miller, eğitim sektörünün canlandırılması için kullanılacak paranın öğretmenlerin işlerinin korunmasına harcanması gerektiğini ifade etti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!