Dünya basınından manşetler - 28 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 28 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2009 11:36

Washington ve Brüksel’de yetkililer Türkiye’nin bir müttefik olarak güvenilirliğini sorgularken pek çok Türk de AB Türkiye’yi reddetmeden önce AB’yi reddetmenin planlarını yapıyor. İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

Haberin Devamı

  

--Türkiye ve Batı arasındaki gerginlik artıyor           

ABD Başkanı Barack Obama Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret ettiğinde bunun Türkiye’nin jeostratejik öneminin altını çizen bir sembolik jest olduğu ifade edilmişti.       

 

Obama,Türkiye’nin Doğu ve Batı arasındaki köprü rolünün altını çizmiş, Arap-İsrail çatışmasındaki aracı rolüne vurgu yapmış ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğinin kabulü için ağırlığını koymuştu.

 

Haberin Devamı

Altı ay sonra bugün Washington ve Brüksel’de yetkililer Türkiye’nin bir müttefik olarak güvenilirliğini sorgularken pek çok Türk de AB, Türkiye’yi reddetmeden önce AB’yi reddetmenin planlarını yapıyor.

 

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da yapılan Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini gündeme alan bir toplantıda ABD Temsilciler Meclisi üyesi ve Avrupa Alt komitesi Başkanı Robert Wexler, “Avrupa Türkiye’nin neden yeni yollar aradığını merak ediyorsa önce kendi tavrına bakmalı” ifadelerini kullanıyor.

 

Bir kısım analist de Türkiye’nin politika değişikliğinde kültürel ve ekonomik faktörlerin etkili olduğunu savunuyor.

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

THE NEW YORK TIMES

--Türkiye ve Batı arasındaki gerginlik artıyor

Bazı Batılı yetkililer Türkiye’nin bir müttefik olarak güvenilirliğini sorgularken pek çok Türk de Avrupa Birliği (AB) reddetmeden önce kendileri AB’yi reddetmeyi düşünüyor.

 

THE DAILY STAR

--Türkiye’nin İsrail’le stratejik ortaklığı tehlikeye girdi

Kudüs, Ankara’nın neden Yahudi devletinin demokrasisi yerine Tahran, Şam ve Gazze’deki diktatörleri tercih ettiğini merak ediyor. Ne yazık ki Türkiye bir kimlik krizine giriyor. Partinin İslami kökenleri iç ve dış siyasette gün geçtikçe güçlü hale geliyor.

Haberin Devamı

 

FINANCIAL TIMES

--Ahmedinejad Türkiye’nin İsrail duruşunu övdü

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’i eleştirdiği için övgü aldı. Geçtiğimiz günlerde yaşanan Türk-İsrail gerginliğine karşı Türk ve İranlı liderler düşman çatlattı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Türkiye’nin faiz oranlarında Kasım’da da kesintiye gitmesi bekleniyor

Türkiye Merkez Bankası yetkilileri faiz kesintilerinin sona ermediğini açıklarken, eğer ülke ekonomisi sendelerve yabancı sermaye Türk lirasının değerini artırmaya devam ederse mali gevşemenin devam edeceğinin işaretini verdi.

 

THE GUARDIAN

--Türkiye Müslüman dünyasına liderlik ediyor

Ankara hem Türkiye ile komşularının arasındaki ilişkileri hem de komşularının kendi aralarındaki ilişkileri düzeltti ama İsrail’e diplomatik davranmayı beceremedi.

Haberin Devamı

 

REUTERS

--Türk ordusu yeni komplo raporunu araştırıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden Salı günü yapılan açıklamada, ordunun AK Parti’yi zayıflatmak için komplo hazırlığı yapıldığı iddialarını araştırdığı bildirildi.

 

PRESS TV

--İran ve Türkiye ticaret ilişkilerini 2014’te üç katına çıkarmayı planlıyor

İran Cumhurbaşkan Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, İran ve Türkiye’nin ortak ticaret hacimlerini yıllık 30 milyar dolara çıkaracaklarını ifade etti.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Afgan liderin kardeşinin CIA’den maaş aldığı söyleniyor

ABD’li yetkililer Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin afyon ticaretiyle suçlanan kardeşi Ahmed Veli Karzai’nin, sekiz yıl boyunca CIA’den maaş aldığını ifade etti.

Haberin Devamı

 

--ABD yoğun nüfuslu Afgan bölgelerini koruyacak

Yetkililer bu stratejinin Taliban üzerine tam güçle saldırmaya engel olacağını ancak uzun dönemde istikrarı getirmeye destek olacağını ifade etti.

 

--Irak milletvekilleri seçim yasası anlaşmasına engel oldu

Müzakerelerin haftalar sürmesi seçim takvimini tehdit ediyor.

 

THE WASHINGTON POST

--Afganistan’da yol kenarına bırakılan bir bombanın patlamasıyla sekiz ABD askeri öldü

Afganistan’da sekiz yıllık savaşın ardından Ekim Amerikan askerleri için en kanlı ay oldu. İki güçlü patlamada sekiz asker ve bir tercüman hayatlarını kaybetti.

 

--Bağdat’ta radikal gruplar saldırıları üstlendi

Irak İslam Devleti adı verilen ve Irak’ın El Kaide’si olarak bilinen bir Sünni radikal grup, Pazar günü yaşanan saldırıları üstlendi.

Haberin Devamı

 

--Merkezciler Reid’in devlet sigortası konusunda kararsız

Senato Çoğunluk Lideri Harry M. Reid’in devlet sigortasını da kapsayan planı tartışmaya açması ılımlı Demokratlar tarafından şüpheyle karşılandı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

 -- ABD’nin ekonomi modeli başarılı değil

Anketler kötümserliğin arttığını gösterirken ABD’de büyük bir kesim ülkenin Obama başkanlığında ilk kez yanlış bir yöne gittiğini söylüyor. Amerikalılar, Eylül ayındaki cansız canlanmadan sonra ekonominin iyileşme sürecine dair gitgide daha umutsuz hale geliyor.

 

--İran uranyum planında değişiklik arıyor

İran medyası, Tahran’ın ülke refahı adına nükleer yakıtlarını yola çıkarmak için anlaşmanın genel çerçevesini kabul edeceğini söylerken, yönetimin aynı zamanda anlaşmada önemli değişiklikler talep edeceğini dile getirdi.

 

--Clinton, Pakistan ile bağları güçlendirmek istiyor

Hillary Clinton, iki ülke arasındaki, ABD’nin Güney Asya birliği için önemli olan yardım paketiyle gerilen ilişkiyi yumuşatmak için Pakistan’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştireceğini açıkladı.

 

FINANCIAL TIMES

 --AB Başkanlığı yarışı kızışıyor

Avrupa Birliği’nin ilk başkanlığı için verilen savaş, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker’in kendisini İngiltere eski Başbakanı Tony Blair karşına potansiyel rakip olarak koymasıyla şiddetleniyor

 

--AB, İran’a nükleer anlaşmasındaki değişiklikler için uyardı

AB dış politika şefi, imzalanmak için davet edildiği nükleer program anlaşmasının temel çerçevesinde kökten değişikliklerin olmayacağı konusunda uyardı.

 

--Katar, Çin ile petrol ihracatını artırmayı hedefliyor

Katar’ın Enerji Bakanı Abdullah bin Hamad al-Attiyah, ülkenin 2010 Eylülü'ne kadar ulusal üretimi iki katına çıkarma hedefine sadık kaldığını ve Çin ve diğer müşteriyle petrol ihracatı konusunda daha uzun vadeli anlaşmalar yapmayı düşündüğünü açıkladı.

 

THE GUARDIAN

--Irak’ın elinde yeni bir nükleer reaktör planı var

Bağdat İngiltere ve ABD uçakları tarafından yıkılan bir nükleer tesisin yeniden inşa planlarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na başvurdu.

 

--Ehud Olmert İngiltere’yi ziyaret ederse savaş suçlarından tutuklanabilir

Bir İngiliz avukat ciddi insan hakları ihlallerinde uygulanan “evrensel yargı yetkisi”nin İsrail devlet yetkilileri üzerinde bağlayıcı olabileceğini savundu.

 

--Mahkemede Karaciç’in Müslüman katliamını öngördüğü ortay açıktı

Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç mahkemenin ikinci gününe de katılmazken savcılar telefon görüşmelerinin kayıtları mahkemeye sunuldu.

 

HAARETZ

--ABD, Ortadoğu ile dolaylı konuşmalara yöneliyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton gelecek hafta İsrail’i ziyaret edecek. ABD’lilerse, İsrail ve Filistin arasındaki ihtilafın görüşmeleri ertelemesinden korkuyor.

 

--Mübarek sonrasında alternatif bir Mısır yaratmak

Ülkede seçimler yaklaşırken, Kahire’nin önde gelen eleştirmenlerinden Zvi Ba’rel, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’ten sonra alternatif bir rejim oluşturma fikrini ortaya atıyor.

 

--İran: “İsrail nükleere yüklenirken, kimse bizim atom programımıza karışamaz”

İran’ın yarı resmi haber ajansı ISNR, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın “yasal olmayan bir rejim nükleer silahlar geliştirirken, diğer ülkelerin barışçıl nükleer enerji hakları hiçe sayılamaz” sözlerine yer verdi.

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

--Almanların üçte ikisi Merkel'in vergi politikalarına karşı

Almanya'da Hristiyan Birlik Partisi ile Hür Demokrat Parti koalisyon kurma konusunda anlaştı. Ancak yapılan bir anket Almanların üçte ikisinin yeni koalisyonun vergi politikalarına karşı olduğunu gösterdi. Hristiyan Birlik Partisi'nden bile her dört kişiden biri Merkel'in yeni vergi politikasına karşı olduğunu belirtti.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Opel için sil baştan

Hükümet değişikliğinden sonra Opel geleceği yeniden sil baştan masaya yatırılacak. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin özel haberine göre, Opel'in yönetiminin tamamen General Motors'ta kalacak bir çözüm için arayışlara başlandığı iddia edildi.

 

DIE WELT

--Almanya'da krizde her 9 kişiden 1'i işinden oldu

Alman Sendikalar Birliği'nin verilerine göre küresel krizin patlak vermesinden bu yana Almanya'da her 9 kişiden 1'i işini kaybetti. Kriz sonrası Ekim 2008 ile Eylül 2009 arasında 3 milyon 258 bin kişi işinden oldu. İşini kaybedenlerin büyük bir çoğunluğu aracı kurum vasıtasıyla çalışıyordu.

 

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

 --ABD'de finansal kurtarmaların faturasını büyük şirketler ödeyecek

ABD'de Temsilciler Meclisi'ne getirilen yasa tasarısına göre, 10 milyar doların üzerinde varlığa sahip olan banka, hedge fon ve finans sektöründe yer alan diğer şirketler, çökmesi finans sektörünü sekteye uğratacak şirketlerin kurtarılmasında kaynak sağlayacak.

 

--AMD'nin eski CEO'sunun Galleon bilgi sızdırma davası ile ilgisi olduğu belirtiliyor

ABD'de geçtiğimiz günlerde başlayan Galleon bilgi sızdırma soruşturmasına yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, ABD'nin en büyük teknoloji şirketlerinden AMD'nin eski CEO'su Hector Ruiz'in davada bilgi sızdırmakla itham edilen AMD yetkilisi olduğu belirtildi.

 

--AIG'yi düşen dolarla çoğunlukla Asyalı ve Avrupalılar alıyor

Bir zamanlar dünyanın en büyük sigorta şirketi olan American International Group (AIG) hisseleri, doların düşmesi ve ABD'li yatırımcıların yokluğunda daha çok Asyalı ve Avrupalı yatırımcılar tarafından satın alınıyor.

 

CNBC

 --Eski AMD kafaları karıştırırken, tepe yöneticileri Galleon ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor

İnovasyon teknolojileri şirketi Advanced Micro Devices’ın eski tepe yöneticisinin ABD’nin en büyük ticaret camiasıyla bağlantı içinde olduğunun ortaya çıkması şirketin işleyişinin sorgulanmasına neden oldu.

 

--Avustralya Merkez Bankası: "krizde en kötüsü geride kaldı"

Avustralya Merkez Bankası’ndan üst düzey bir isim, Çarşamba günü en kötü global mali krizde dibin görüldüğünü belirtti ve ülke içindeki bankacılık sisteminin ve genel ölçekte ekonominin oldukça güçlü olduğunun altını çizdi.

 

--Hazine Bakanlığı GMAC Financial Services ile görüştü

ABD Hazine Bakanlığı, Obama yönetiminin Salı gecesi onay verdiği üçüncü nakit desteği için GMAC Financial Services Inc. ile görüştü.

 

 CNNMONEY

--Nasdaq düştü, Dow Jones hafif yükseldi

Teknoloji hisselerindeki satış, enerji hisselerindeki ralli ve tüketici güvenindeki sürpriz düşüş hareketleri sonrası, Nasdaq endeksi Salı işlemlerinde düşerken, Dow Jones hafif değer kazandı.

 

--SEC: Küresel finans krizi için bizi de suçlayın

ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) Başkanı Mary Schapiro Salı günü yaptığı açıklamada, düzenleyici kurumların da bankalar, mortgage'i icat edenler ve kredi derecelendirme kuruluşları kadar kabahatli olduğunu söyledi.

 

 --Geithner: Kurtarma için harcanan daha fazla kaynak geri geliyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, yönetimin finansal krizin şiddetlendiği dönemde bankalar kullandırdığı kaynakların yakın zamanda geri ödenmeye başlayacağını beklediğini söyledi.

  

FORBES

 --Ne toparlanması? Amerikalılar ekonomi konusunda hâlâ karamsar

ABD'de emlak piyasası ve borsalar yukarı yönlü hareket etse de bu ülkede yaşayan vatandaşların çoğu sahip oldukları işlerle ilgili endişelerden sıyrılmış değil. Beklentilerin oldukça altında gelen Tüketici Güven Endeksi verisi, resesyondan darbe yemiş halkın endişelerini gidermesi için daha zamana ihtiyacı olduğunu gösterdi.

 

--Yatırımcı Jim Rogers yuana yatırım yapıyor

Yatırımcı Jim Rogers, dolarla olan bağlılığı nedeniyle gerçek değerinin çok üzerine çıkan yuana yatırım yapıyor.

 

--Bayer büyüme yolunda

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, dördüncü çeyrekte ticaretin zor bir dönem geçirmesi beklenmesine rağmen önümüzdeki sene yeniden büyümeye dönmeli.

  

MARKETWATCH 

--Honda Japon otomobil sektörünü umutlandırdı

Honda'nın beklentilerin üzerinde gelen ikinci çeyrek kârı ve görünümü hem kendi hem de diğer otomobil üreticilerine ait hisselerde yükseliş sağladı. Honda'nın açıkladığı rakamlar sektördeki yatırımcılar ve uzmanların geleceğe dönük umutlarını artırdı.

 

--Borsalar doların dansına daha duyarlı hâle geldi

Doların hisselerin değerlenmesi ve diğer riskli varlıkların fiyatlanmasındaki yeni keşfedilen fonlama aracı olması, ABD borsalarının bu para biriminin hareketlerine her zamankinden daha fazla dikkat etmesine neden oluyor.

 

--Barney Frank'ın 'çökmesine izin verilemeyecek kadar büyük' banka planı

'Çökemesine izin verilemeyecek kadar büyük' bankaların düzenlenmesine yönelik yasanın ilk ayrıntıları Cumhuriyetçi Barney Frank tarafından kamuoyuna açıklandı. Yasa büyük finans kurumlarının denetleyecek bir düzenleyiciler konseyi kurulmasını öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!