Dünya basınından manşetler - 26 Ekim

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 26 Ekim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2010 10:51

Dünyada bugün öne çıkan tüm manşetler:

Haberin Devamı

YNETNEWS: Türk aktivistlerden İslami Cihad örgütüne ziyaret
Geçen hafta Gazze’ye insanı yardım ulaştırmak için Viva Palestina gemisiyle Mısır’ın El Ariş limanına gelen Türk aktivistler, Gazze’ye ulaştıklarında İslami Cihad örgütünün üyelerini ziyaret etti. Ynetnews’in elde ettiği fotoğraflarda, Türkler tüfek ve RPG tutarken görülüyor.

Gazze’yi ziyaret eden Türk heyetinin resimleri El Kuds Tugayı’nın internet sitesine kondu. Aktivistlerin resimleri ilk olarak buzlanmış olarak yayımlanırken, ardından Türk aktivistlerin zor duruma düşmemesi için kaldırıldı.

Aktivistler, Gazze’de bulundukları süre içinde İslami Cihad’a ait bazı yerleri de ziyaret etti. Aktivistlerden birinin militanlara, “Arap ve Müslüman dünyasının onuru olduklarını ve Siyonistlere karşı verilen savaşta ön cephede yer aldıklarını” söylediği belirtildi.

Haberin Devamı

Ayrıca, Türk heyetinin Filistinli aktivistleri övdüğü ve “Müslüman dünyası için bu kadar fedakârlığa katlanmış insanlarla olmaktan gururluyuz. Tüm Türkler gibi Araplar ve tüm Müslümanlar zafer kazanmanız için dua ediyor” dediği ifade edildi.

Viva Palestina İngiltere merkezli bir sosyal hareket ve Türkiye’de şubesi yok. Ancak grubun internet sitesine girildiğinde açılış sayfasında yer alan “Ortaklarımız” banner’larından Türkiye’yle ilgili olana tıklandığında doğrudan İHH’nın sitesine ulaşılıyor.

INDEPENDENT: Aşırı sağcı parti Almanya'da büyümeyi planlıyor
Avusturya'da bir trafik kazasında hayatını kaybeden aşırı sağcı Jörg Haider'in Özgürlük Partisi, Almanya'da büyümeyi planladığını açıkladı.

Parti, son dönemde milliyetçiliğin yükselişte olduğu Almanya'da İslam karşıtı olan ve Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan partilerle işbirliği yapma arayışında.

Haider önderliğinde yaklaşık 10 yıl önce iktidara oynayan parti daha sonra kan kaybetmeye başlamıştı. Ancak aybaşında Viyana'da yapılan belediye seçimlerinde oyların yüzde 26'sını alarak, ülkenin en güçlü ikinci partisi konumuna yükseldi.

Partinin şu andaki lideri Hein-Christian Strache, kendilerine yönelik artan ilgi nedeniyle artık Almanya'ya doğru uzanmaları gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Strache, "Almanya'da az bilinen aşırı sağcı siyasi hareket Pro-Deutschland ile ortak ofis kurmayı planlıyor. Pro-Deutschland son olarak Köln şehir meclisinde sandalye kazanarak dikkatleri üzerine çekmişti.

GUARDIAN: İngiliz ordusunun işkenceli sorgulama kılavuzları ortaya çıkarıldı
Guardian, İngiliz ordusunun Cenevre Konvansiyonu’nu ihlal eden uygulamalar içeren sorgulama yöntemleri kullandığını ortaya çıkardı. Elde edilen bilgilerde, sorgulama için eğitilen personelin tutukluları aşağılamaya, aklını karıştırmaya ve halsiz bırakmaya teşvik etmeleri ve bunları nasıl yapabileceklerinin öğretildiği belirlendi.

Eylül 2005’te kurulan bir eğitim merkezinde, sorgulamayı yürütecek askeri personele ilk olarak tutuklunun çıplak kalması gerektiği anlatılıyor. Kılavuzda, “Eğer talimatları dinlemezlerse çıplak kalsınlar” gibi ifadeler yer alıyor. Bir diğer kılavuzda ise tutukluları baskı altına almak için gözlerinin bağlanması öneriliyor.

Haberin Devamı

Nisan 2008’de hazırlanan bir kılavuzda, “Cpers” adı verilen tutuklukların fiziksel rahatsızlık yaratacak şartlarda bulundurulmaları ve tehdit edilmeleri tavsiyesi yer alıyor. Kılavuzda ayrıca, tutukluların duyularından mahrum bırakılmalarının “yasal” olduğu ve bunun için geçerli işlemsel sebepler bulunduğu belirtiliyor.

1949 Cenevre Konvansiyonu, bilgi elde etmek için uygulanan her türlü baskı yönteminde “fiziksel veya ahlaki baskıyı” yasaklıyor. Guardian, geçtiğimiz ay İngiliz Kraliyet Hava Gücü’ne bağlı askerlerin bir helikopterde tekmeleyerek öldürdüğü Iraklının haberini vermişti. Gelecek ay ise, 2003 ile 2007 yılları arasında İngiliz askerlerince sorguya çekilen 100’den fazla Iraklı, kötü muamele gördüklerine dair kanıt sunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

CNN: İran ilk nükleer santraline yakıt ikmali yapacak
İran, Salı günü Buşehr kentindeki ilk nükleer santralinin çekirdeğine yakıt ikmali yapmaya başlayacak. IRNA haber ajansı, İran parlamentosunun Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu başkanı Alaleddin Boroujerdi’nin, “ABD ve bazı Batılı ülkelerin İran’a uyguladıkları yaptırımlardan kaynaklanan baskılara rağmen nükleer programımıza zaman kaybetmeden devam ediyoruz” dediğini iletti.

Buşehr nükleer santrali, Ağustos ayının sonlarında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) müfettişlerinin denetimi altında faaliyete geçmişti. Nükleer santrale UAEK denetimi altında 163 adet yakıt çubuğu yerleştirilmişti. Yakıt çubuklarının tümünün santralin çekirdeğine yerleştirilmesinin ardından 1,000 MW elektrik üretilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Buşehr nükleer santralinin 2007 yılında faaliyete geçmesi kararlaştırılmış ancak yaşanan teknik, finansal ve politik aksaklıklar nedeniyle gecikme yaşanmıştı.

FINANCIAL TIMES: Fransa’daki petrol ablukası hafifliyor
Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin emeklilik yaşı reformunu protesto etmek için yaşanan büyük protestoların ardından, 12 petrol rafinerisi grevlerini sonlandırma kararı aldı. Fransız polisi de göstericiler tarafından abluka altına alınan yakıt depolarına erişimi tekrar sağladı. Öte yandan dokuz petrol rafinerisi grevlerini sürdürüyor.

Sarkozy hükümeti, grevlerin hafiflemeye başlamasıyla emeklilik yaşı reformunun parlamentoda son kez onaylanacağı Salı ve Çarşamba günü muhalefetin de tepkisini azaltmasını umuyor.

Gelecek ay bir dizi uluslararası ziyaret yapacak ve zirvelere katılacak olan Sarkozy, reform tartışmalarını geride bırakacak olsa da, reform karşıtlarının 28 Ekim ile 6 Kasım arasında grev ve protesto eylemlerine devam etme planları bulunuyor.

XINHUA: Irak Wikileaks belgeleri için soruşturma başlattı
Irak hükümeti Cuma günü Wikileaks örgütü tarafından yayımlanan ve Iraklı sivillere uygulanan işkenceleri içeren ABD ordusuna ait belgeler hakkında soruşturma başlattı. Irak hükümeti sözcülerinden biri, “Başbakan Nuri El Maliki’nin başında olduğu Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, Adalet Bakanlığı idaresinde bir komite kurma kararı aldığını ve toplu işkenceleri içeren belgeleri inceleyeceğini” açıkladı.

Açıklamada, Iraklılara karşı insan haklarını ihlal ettiğine karar verenlerin eylemlerinden sorumlu tutulacağı belirtildi. Irak hükümeti, dava açmış olsun veya olmasın, kötü muameleye maruz kalan tüm Iraklı siviller için adalete başvuracaklarını ifade etti.

Maliki hükümeti Pazar günü Wikileaks belgelerinin ifşa edilmesi için seçilen zamanlamanın arkasında politik nedenler olduğu eleştirisini yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!