Dünya basınından manşetler - 22 Kasım

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 22 Kasım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2010 09:16

Pazar günü geç saatlerde Avrupa maliye bakanları İrlanda’nın acil finansal yardım talebini kabul etti. Böylece, euro bölgesini etkisi altına alan borç krizi son altı ay içindeki ikinci kurbanını almış oldu.

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES: Ekonomik kriz ikinci kurbanını aldı: Avrupa İrlanda’ya 80-90 milyar euro yardım yapılması konusunda anlaştı

Pazar günü geç saatlerde Avrupa maliye bakanları İrlanda’nın acil finansal yardım talebini kabul etti. Böylece, euro bölgesini etkisi altına alan borç krizi son altı ay içindeki ikinci kurbanını almış oldu.

 

İrlanda’ya yapılacak yardımın toplamda 80-90 milyar dolar arasında olacağı ve İngiltere ile İsveç’in de yardımlarını içereceği belirtildi. Ancak tarafların halen yapılacak yardımın şartları üzerinde tartışıyor olmasından dolayı nihai anlaşmanın Kasım ayı sonuna kadar yapılması beklenmiyor.

 

Haberin Devamı

Yapılacak yardım, İrlanda’nın borç batağına batmış bankalarına yardım etmek ve mevcut durumun euro bölgesine yayılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. Dublin’de bir basın toplantısı düzenleyen İrlanda Başbakanı Brian Cowen, “Avrupalı yetkililer talebimize cevap verdi. Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu’yla (IMF) hükümet olarak görüşeceğimiz bir yardım programını Avrupa Merkez Bankası’yla bağlantılı bir şekilde yürüteceğiz. Anlaşmanın birkaç hafta içinde sonuçlanmasını diliyorum” dedi.

 

İrlanda’ya yapılacak yardım, ulusal bütçe üzerinde vergilerin arıtırlması ve harcamalarda kısıtlamaya gidilmesini öngören bir mali paket içerecek. Cowen, “İrlanda’daki bankalar geçmişte olduklarına kıyasla çok fazla küçülecek. Böylece kademeli olarak tekrar kendi ayakları üzerinde duracak hale gelecekler” dedi.

 

Cowen, yapılan görüşmeler kapsamında ülkesindeki kurumlar vergisinin artırılmadığını belirtti. İngiltere hükümetinden bir yetkili ise “İrlanda ekonomisinin başarılı ve bankacılık sisteminin istikrarlı olması İngiltere’nin ulusal çıkarları içinde. Bu sebeple İrlanda’nın istikrarını kazanması için gereken adımları atmasında yardımcı olmaya hazırız” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

 

NEW YORK TIMES: Dünyada kömür tüketimi dururken Çin’de artıyor

İklim değişikliği endişeleri yüzünden gelişmiş ülkelerde kömürle çalışan enerji santrallerinin inşaatları hızla azalmasına rağmen, başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinde kömür piyasası gün geçtikçe güçleniyor.

 

Kanada, Avustralya, Endonezya, Kolombiya ve Güney Afrika’nın limanlarında, sayısız gemi Çin’e kömür taşımak için sıraya giriyor. Çin, bu değişimle kömür ihracatçısı konumundan en önde gelen kömür ithalatçılarından birine dönüşüyor.

 

Çin’in artan kömür talebi karşısında, Pekin’e Kanada üzerinden kömür gönderen ABD de kömür ithalatında kullanılan liman ve maden sayısını artırıyor. Dahası, dünyanın çevresel konularda en hassas bölgelerinin kömür ihracatının merkezine oturması iş dünyasıyla çevresel hedefler arasında sorun oluşturacağa benziyor.

Haberin Devamı

 

ABD’de son birkaç yılda 139 kömür santralinin kapanmasına katkıda bulunan Sierra Club örgütü sözcüsü David Graham Caso, ABD’de kömür ihracatı ve kullanımının artmasının bugüne kadar gösterdikleri tüm çabaların altını oyduğunu belirtti. Avustralya Başbakanı Julia Gillard ise göreve geldiğinde karbon yayılımına kısıtlama getireceklerini açıklamıştı. Ancak bu yıl içinde bir Avustralya şirketi Çin ile 60 milyar dolarlık kömür ihracatı anlaşması yaptı.

 

Avustralya tarihinin en büyük kömür ihracatı anlaşmasına imza atarken, uzmanlar yaşanan bu gelişmeleri karbon yayılım standartlarına bağlıyor. Buna göre kömürün nerede çıkarıldığından çok, nerede yakıldığına odaklandığı için, birçok ülke iş imkanı yaratmak adına Çin’e kömür ihracatı yapmak için sıraya girmiş durumda.

Haberin Devamı

 

YNETNEWS: Eski büyükelçi: ABD’nin moratoryum girişimleri rüşvete benziyor

İsrail’in eski ABD büyükelçisi Dan Kurtzer, İsrail’in güvenliğinin Batı Şeria’daki yerleşim birimlerine uygulanmak istenen yeni bir moratoryum üzerinde yaşanan gecikmeden zarar gördüğünü söyledi. Pazar günü açıklamalarda bulunan Kurtzer, ABD’nin moratoryumun uzatılması için yaptığı girişimleri “rüşvete” benzetti.

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın başkanlık seçimi kampanyasında danışmanlığını yapan isimlerden biri olan Kurtzer, ABD’nin moratoryum anlaşması sağlamak için 20 savaş uçağı teklif etmesi gibi girişimlerin “profesyonellik dışı” olduğunu belirtti.

 

Eski büyükelçi aynı zamanda ABD’nin Ortadoğu barış sürecini idare etme şeklini eleştirdi ve moratoryum anlaşmasının barış süreciyle ilgili diğer konuları olumsuz etkilediğini belirtti.

Haberin Devamı

 

ABD’nin istediğini alması için bir stratejiye ihtiyacı olduğunu söyleyen Kurtzer, şartlar üzerinde tartışarak vakit kaybedilmesinden önce tarafların karşılıklı olarak bir plan yapması gerektiğini ifade etti.

 

CNN: Yeni Zelanda madenindeki endişeli bekleyiş sürüyor

Yetkililer, yeraltında mahsur kalan 29 işçinin kurtarılması için yapılan çalışmaların, madenin içindeki zehirli gaz karışımı yüzünden yavaşladığını belirtti. Cuma günü yaşanan patlamanın ardından madende mahsur kalan ve yaşları 17 ile 62 arasında değişen madencilerden şu ana kadar hiçbir haber alınamadı.

 

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, “Kurtarma çalışmalarının yeraltında mahsur kalanların hayatlarını zora sokmaması için gayret gösteriyoruz. Madencileri oradan çıkarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

 

Polis, 29 maden işçisinin isimleri bugün açıklarken, madencilerin Avustralya, İskoçya ve Güney Afrika uyruklu olduğu belirtildi. Madencilerden Daniel Rockhouse ve Russell Smith, 2.2 kilometre derinliğindeki madenden patlamadan kısa süre sonra çıkmayı başarmıştı.

 

Yetkililer, içi zehirli gazlarla dolu olan madende bir kıvılcım oluşmasına neden olabileceği için keşif robotu gönderilmeyeceğini belirtti. Hafta sonunda yapılan incelemelerde ise madenin içindeki solunabilir havanın çok düşük olduğu ve bu yüzden kurtarma ekiplerinin içeri gönderilemeyeceği açıklandı.

 

AGENCE FRANCE PRESSE: İngiltere’deki İslam okullarında çocuklara şeriat ve Yahudi karşıtlığı öğretiliyor

BBC’nin İngiltere ve İrlanda genelindeki İslam okullarında yürüttüğü bir araştırma, okullardaki çocuklara “Yahudilerin dünyayı ele geçirmeye çalıştığı” ve “hırsızların ellerinin kesilmesi gerektiği” gibi derslerin verildiğini ortaya çıkardı.

 

Araştırmaya göre, yaşları altı ile 18 arasında değişen öğrencilere dağıtılan ders kitaplarında şeriat kurallarına göre cezalandırma öğretiliyor ve İslam’a inanmayanların “cehennem ateşinde” yanacağı anlatılıyor.

 

15 yaşındaki öğrenciler için hazırlanan bir kitapta ise “Bir kez hırsızlık yapanların ilk önce eli, aynı şeyi tekrarlamaları halinde ise ayağının kesilmesi” gerektiği belirtiliyor ve cezalandırmanın nasıl yapılması gerektiği anlatılıyor. Ayrıca, eşcinsel ilişkinin recm, ateşte yakılma veya bir uçurumdan aşağı atılarak ölüm cezası gerektirdiği öğretiliyor.

 

BBC, “Yahudilerin tüm dünyayı ve kaynaklarını ele geçirmeyi amaçladığı” düşüncesini yayan okulların “Saudi Students Clubs and Schools in the UK and Ireland” adlı organizasyona bağlı olduğunu belirtti.

 

İngiltere Eğitim Bakanı Michael Gove, “Suudi Arabistan hükümetinin kendi eğitim sistemi hakkında aldığı kararlara karışmak istemem. Ancak Yahudi karşıtı materyalin İngiltere’deki okullarda kullanılmasına izin veremeyiz. Bu konuda incelemeler yapıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!