Dünya basınından manşetler - 2 Aralık

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 2 Aralık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 10:23

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

NEWS.AZ

-- Protokole onay Karabağ işgalinin bitmesine bağlı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Azeri meslektaşı Elmar Mammadyarov’la dün Atina’da yaptığı görüşmede Ermenistan-Türkiye protokollerinin yürürlüğe girmesinin Ermenilerin Karabağ’dan çekilmesinden sonra mümkün olacağını söyledi.

 

Davutoğlu, toplantıda Mammadyarov’a bölgede barış ve güvenliği sağlanması için Karabağ sorununda çözüm sağlanması gerektiğini belirtti. Toplantıda taraflar ikili ilişkilerle ilgili görüşlerini paylaştı.

 

Bölgesel sorunların, Türk-Ermeni ilişkilerindeki normalleşmenin, Karabağ sorununun ve Afganistan’daki durumun gündeme geldiği toplantıda Davutoğlu Mammadyarov’u bu yılın sonlarında yapılacak resmi bir ziyaret için Türkiye’ye davet etti.

 

Türkiye ile Ermenistan’ın geçtiğimiz aylarda imzaladıkları ve ilişkilerin normaleşmesini bir takvime bağlayan protokollerin yürürlüğe girmesi için her iki ülke parlemontalarında onaylanması gerekiyor. İki ülke arasındaki sınırın protokollerin onaylamasının üzerinden iki ay geçtikten sonra açılması gerekiyor.

 

THE ASSOCIATED PRESS

--Türkiye Kürt azınlığıyla iletişime geçiyor

Türkiye’de hükümet ülkenin ilk Kürt dili bölümünün açılması planını onayladı.

 

GLOBAL POST

--ABD, füze savunma anlaşmalarında Türkiye’yle yarışıyor

Büyük güçler Türkiye’ye füze savunması konusunda destek verirken, diğerleri Ankara’nın hedeflerini sorguluyor.

 

AGENCE FRANCE PRESSE

--Ürdün ve Türkiye serbest ticaret anlaşması imzaladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ürdün Kralı İkinci Abdullah iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler daha da güçlendirilmeden önce uzun zamandır beklenen serbest ticaret anlaşmasını imzaladı.

 

EURONEWS

--Türkiye İsviçre’deki minare tartışmasına katıldı

Türkiye, kararın Avrupa’daki ırkçılığın yeniden güçlendiğine işaret ettiğini söyleyerek İsviçre’de minarelerin yasaklanmasıyla ilgili tartışmaya katıldı.

 

SWISSINFO

--BM ve Türkiye minare yasağını eleştirdi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, İsviçre’nin minare yasağını eleştirdi. Pillay kararın “açıkça ayrımcı” olduğunu söyledi.

 

REUTERS

--Türkiye 52 barajı satışa çıkarıyor

Türkiye’de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2 Aralık’ta 52 küçük hidroelektrik santralinin satışa çıkarılacağını açıkladı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Eni Türkmenistan’ın Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğal gaz göndermesini gözden geçiriyor

Şirketin CEO’su Paolo Scaroni Avrupa’ya Türkiye üzerinden Türkmenistan gazının satışını gözden geçirdiklerini ifade etti.

 

ARMENIA NOW

--Muhalefet partileri Ermenistan-Türkiye protokollerine karşı bir kez daha birleşti

Ermenistan’da bir grup muhalefet partisi ve sivil toplum örgütü temsilcisi dün Ermenistan-Türkiye protokollerine karşı yayımladıkları ortak kamuoyu açıklamasında protokollerin Türkiye’nin önkoşullarını öne çıkardığını ve Ermenistan için ölümcül olduğunu belirtti.

 

UNITED PRESS INTERNATIONAL

--Ermeniler Erdoğan’ın ABD ziyaretine hazırlanıyor

ABD merkezli bir Ermeni lobisi Türkiye Başbakanı’nın Washington’ı ziyaretinden hemen önce Beyaz Saray’a sözde ‘Ermeni soykırımını’ kabul etmesi için baskılarını artırmaya hazırlanıyor.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Obama El Kaide kanseri konusunda uyardı, Afganların daha fazla rol oynamasını istedi

ABD Başkanı Barack Obama 2010 ortalarında Afganistan’a 30 bin asker daha göndereceklerini, çekilmenin ise Temmuz 2011’de başlayacağını söyledi.

 

--İran’ın sübvansiyon planı tartışmalara sebep oldu

Hükümetin petrol ve diğer ürünleri desteklemek için yeni bir sistem geliştirme kararı direnişle karşılaşsa da yeni yaptırımlarla başa çıkma konusunda yardımcı olabilir.

 

--Raporlar İran’ın beş İngiliz denizciyi serbest bıraktığı yönünde

İran haber ajansları, Tahran’ın yat yarışındayken İran karasularına sürüklenen beş denizciyi serbest bıraktığını duyurdu.

 

THE WASHINGTON POST

--Geri çekilme Temmuz 2011’de başlayacak

Barack Obama üç aydır sonunda gözden geçirilmiş savaş stratejisini açıkladı. Askerlerine duyduğu sıra dışı güveni ifade ederken Karzai hükümeti üzerinde yeni baskı oluşturdu.

 

--Çin yumuşak tarafını vitrine koyuyor

Pekin’in Birleşmiş illetler barış gücü operasyonlarında artan rolü, ülkenin faydalı bir güç imajını güçlendirmek istediğini gösteriyor.

 

--Hindistan üzerindeki baskı büyüyor

Kopenhag iklim zirvesi yaklaşırken ABD ve Çin’in yakın zamanda karbondioksit salınımlarını kısıtlama sözü vermesi Hindistan’ı sera gazlarının salınımını yavaşlatma sözünü tutmaya zorluyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Obama Afganistan’da büyük oynuyor

ABD Başkanı Barack Obama, Salı günü Afganistan’a ek olarak 30 bin asker daha gönderileceğini ve ABD birliklerinin 18 aylık bir süreçte bölgeden çekileceğini açıkladı. Başkanın bu hamlesi oldukça riskli bir siyasi ve askeri strateji olarak görülüyor.

 

--İran: Alıkoyulan İngiliz denizciler serbest bırakıldı

Ortadoğu’nun resmi haber ajansı IRNA, yarış gemilerini Basra Körfezi'nde İran sularına girmesiyle tutuklanan beş İngiliz denizcinin serbest bırakıldığını açıkladı.

 

--ABD, Latin Amerika’daki etkisini kaybediyor

ABD, Latin Amerika’da ipleri elinde tutmakta zorlanırken, Brezilya ve Çin gibi ülkeler kıtayı etkilemek için büyük bir rekabet içinde.

 

FINANCIAL TIMES

--ABD savaşı bitirmek için 30 bin asker daha gönderiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Taliban’ı alt etme çabasıyla Afganistan’a gelecek yaza kadar 30 bin asker gönderecek. Başkan aynı zamanda 2011’in ortalarında ABD güçlerini bölgeden çekmeyi hedefliyor.

 

--Kredi verenler, Dubai’nin borç planı için seferber

Tahvil sahipleri ve kredi verenler, Dubai World’ün 26 milyar dolarlık yeniden yapılandırma planı için seferber hale geldi. Dubai emiri El Maktum ise Salı gününki açıklamasında yatırımcılara emirliğin ekonomisinin oldukça sağlam olduğunun garantisini verdi.

 

--İsrail, İsveç’in Kudüs planına saldırıyor

İsrail, Stokholm’ü, Kudüs’ü İsrail ve Filistin devletleri arasında paylaştıran bir plan hazırlayarak Avrupa Birliği’nin işgal haldeki Doğu Kudüs’e yönelik politikasını değiştirmeye çalışmakla suçladı. 

 

THE GUARDIAN

--Barack Obama Afganistan’da atılacak son adımları açıkladı

Kısa vadeli asker artırımı açıklaması ülkeden çekilişin Temmuz 2011’de gerçekleşeceği sözüyle birlikte geldi.

 

--İran İngiliz denizcileri serbest bıraktı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı İran Devlet radyosunda çıkan yatçıların serbest bırakıldığı yönündeki haberleri dikkatle takip ediyor.

 

--Berlusconi’ye en yakın müttefikinden darbe

Gianfranco Fini, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yi “liderliği mutlak monarşiyle karıştırdığı” gerekçesiyle eleştirdi.

 

HAARETZ

--İsrail, 2008’de binlerce Kudüslü Arap’ı evinden etti

Geçtiğimiz yıl, Doğu Kudüs’te İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından binlerce Arap vatandaşın oturma hakkı ellerinden alındı. İçişleri Bakanlığı 2008’de toplamda Doğu Kudüs’te yaşayan 4 bin 577 vatandaşın oturma haklarını iptal etti. Bu rakam son 40 yılın ortalamasının tam 21 katı.

 

--AB Temsilcileri: İsrail Doğu Kudüs’ü, Batı Şeria’dan ayırmak istiyor

Ele geçirilen gizli bir rapor, AB yetkililerini Filistin Otoritesi’nin Kudüs’teki statüsünü güçlendirmek için adım atmaya zorluyor.

 

--İran: IAEA’ya yeni nükleer tesisleri bildirmek zorunda değiliz

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (IAEA) İran’dan nükleer tesisler konusunda daha fazla açıklama isteyeceğiz sözlerine, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad bu şekilde cevap verdi.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Obama savaş ilan etti

ABD Başkanı Barack Obama Afganistan'a 30 bin ek asker daha gönderileceğini resmen açıkladı. Obama Afganistan'daki savaşın "Dünya Güvenliği" için tehdit oluşturduğunu söyledi. ABD Başkanı ayrıca Afganistan'da askerleri olan NATO üyelerinden daha fazla asker göndermelerini istedi.

 

DIE WELT

--Afganistan savaşını 2011'e kadar kazanmak istiyor

ABD Başkanı Barack Obama Afganistan'a 30 bin ek asker göndereceğini açıkladı. Ama Obama'nın asıl önemli açıklaması şu oldu: 2011 yılına kadar Afganistan'daki savaşı kazanmak. Obama ikinci bir Vietnam sendromu yaratmamak için Afganistan savaşının bir an önce kazanılmasını istiyor.

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

--Henderson havlu attı

Fazla iyimserlik çabuk havlu atmasına neden oldu. ABD otomobil devi General Motors'un patronu Frederick Henderson 8 ay içerisinde istifa etmek zorunda kaldı. General Motors'u şimdilik Yönetim Kurulu Başkanı Ed Whitacre yönetecek. General Motors mali krizden kurtulmak için Opel'i satmak için bir çok şirketle görüşmeler yapmış ama son anda Opel'i satmaktan vazgeçmişti.

 

Haberin Devamı

EKONOMİ BASINI

BLOOMBERG

--Dubai'nin kredi riski 9 ayın en sert düşüşünü yaşadı

Dubai'nin kredi riski, kamu şirketi olan Dubai World'ün borç yükümlülüklerinin yarısından daha az miktarına denk gelen 26 milyar dolarlık kısmını yeniden yapılandırmak için bankalarla görüşmeye başlaması üzerine son dokuz aydaki en yüksek düşüşünü yaşadı. Emirliğin, borçlarını ödeyememesine karşılık sigorta sağlamanın maliyeti 113 baz puan düşerek 457 puana geriledi.

 

--GM, Saab taleplerini inceleyip ay sonunda karar verecek

General Motors, Koenigsegg Group AB'nin geçen hafta otomobil devinin sahibi olduğu İsveçli Saab markasını satın almaktan vazgeçmesinden sonra bu marka için gelen talepleri gözden geçirip satış ya da kapatmaya yönelik kararını ay sonunda verecek.

Haberin Devamı

 

--Borsalar ve metaller Dubai'den gelen haberler ve artan siparişlerle yükseldi

Dubai'den borç ertelenmesiyle ilgili gelen olumlu gelişmeler ve ABD'de imalat sanayiinin üst üste dördüncü ayında da yükselmesi haberleri Avrupa'dan Asya'ya kadar birçok borsada artış getirirken, metal fiyatlarında yükseliş yaşanmasını sağladı.

 

CNBC

--GM, yıl sonuna kadar Saab birimini satmayı düşünüyor

General Motors, bünyesindeki Saab birimine gelen teklifleri Aralık ayı sonuna kadar değerlendirebileceğini ve birimin satılmaması durumunda kapatılabileceğini açıkladı.

 

--Kanada’da Kasım ayının lideri Toyota

Salı günü yayımlanan bir rapora göre,Toyota tarihinde ilk kez, Kasım ayında Kanada’nın en çok araç satan otomobil üreticisi oldu. Şirket Kasım ayı genelinde zayıf bir ay geçirmiş olsa da endüstri genelindeki satışlar geçen yılla kıyaslandığında oldukça düşük seviyelerdeydi.

 

--GM CEO’su Henderson’u kovdu, geçici CEO Whitacre olacak

GM, Salı günü beklenmedik bir şekilde tepe yöneticisi Fritz Henderson’u görevinden aldı. Şirket yaptığı açıklamada yeniden yapılandırma sürecinde yeni bir yola girmek istediklerini dile getirdi.

 

CNNMONEY

--GM CEO'su Fritz Henderson istifa etti

ABD'li otomotiv üreticisi General Motors'ta, ABD yönetiminin kendisinden önceki CEO'yu görevi bırakmaya zorlanmasının ertesinde Mart ayında aynı göreve gelen Fritz Henderson istifa etti. Şirket yeni CEO seçilene kadar, şirketin CEO'luğu görevini geçici olarak Yönetim Kurulu Başkanı Ed Whitacre yürütecek.

 

--Afganistan: Maliyetini mi ödemeli yoksa sorumluluğunu mu almalı?

Savaş maliyetleri artıran bir gerçek olmayı sürdürürken, bu maliyet ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığını artırmasıyla daha da yükselecek.

 

Haberin Devamı

--ABD'de otomobil satışları yıl sonuna doğru azalışta

ABD'de Kasım ayı otomobil satışları Ekim ayına göre sert düşüşler gösterirken yeni otomobil talebindeki zayıflığa işaret ediyor. Ancak veriler sektörde istikrarın kazanılmaya başladığına yönelik işaretler de veriyor.

 

FORBES

--Murdoch bazı medya kuruluşlarının batmasına izin verilmesini istiyor

Washington'da gerçekleşen Wonkfest'de konuşan medya devi Rupert Murdoch, medyanın geleceği konusunda iyimser olduğunu söylerken, sektörün önünün açılması için birkaç büyük kuruluşun batması ve hükümetin de buna engel olmaması gerektiğini söyledi.

 

--İlaç şirketlerine dünya AIDS gününde iyi haber

ABD yönetiminin yeni tedavi talimatnamesi daha fazla kişinin HIV virüsü için ilaç kullanmasını öne çekerek ilaç şirketlerinin kârlarını artırmasına yol açabilir.

Haberin Devamı

 

--Daimler Hindistanlı Bajaj ve TVS ile görüşüyor

Economic Times'ın haberine göre, dünyanın en büyük kamyon üreticisi Daimler, Asya'nın en büyük üçüncü ekonomisinde ticari araç üretimi gerçekleştirmek için bu ülkede faaliyet gösteren Bajaj Auto ve TVS ile görüşüyor.

 

 MARKETWATCH

--Asya borsaları azalan Dubai endişesiyle yükseldi

Asya borsaları Çarşamba günü Dubai'nin borç ertelemesiyle ilgili endişelerin yarattığı endişenin dağılmaya başlamasıyla değer kazanan bankacılık hisselerinin önderliğinde yükseldi. Dow Jones Sanayi Endeksi'nin yeni 2009 zirvesi de yatırımcıları alım yönünde tetikleyen diğer bir gelişme oldu.

 

--Altın vadeli işlemerde 1,210 doların üstünü gördü

Haberin Devamı

Altının ons fiyatı Çarşamba günü Asya'daki vadeli işlemlerde daha önce hiç görmediği seviyelere çıkarak, 1,210 doların üzerine yükseldi. Altının yükselişinde, zayıflayan dolar trendinin önüne geçmek için alınan önlemlerin yetersiz olması etkili oldu.

 

--Japonya'da daha fazla genişlemeye doğru

Japonya Merkez Bankası tarafından bu hafta alınan parasal gelişme kararı çok büyük bir hamle olmamasına rağmen yine de bir şeyler yapılıyor olması açısından önem taşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!