Dünya basınından manşetler - 11 Mayıs

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 11 Mayıs
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2010 10:33

İsrail basınının tamamında, 27 Nisan’da Batı Şeria’da güvenlik gerekçeleriyle tutuklanan Türk vatandaşı İzzet Şahin’le ilgili haberler var. Türk tarafının meseleye müdahale edip etmeyeceği merak konusu. Bu arada Türkiye Deniz Baykal’ın istifasıyla çalkalanırken benzer bir karar da İngiltere’den geldi. Ekonomi tarafının gündeminde ise hala dünkü euro kurtarma paketi var.

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES: Twitter’ın açığını bir Türk yakaladı
Twitter’da dün bir yazılım hatası ortaya çıktı. Sitede aylardır görülen bu ilk hata kullanıcıların diğer kullanıcıların kendilerini takip etmeye zorlamalarına izin veriyor.

İlk olarak arkadaşlarına Twitter’dan Accept (Kabul et) isimli bir müzik grubuyla tavsiye vermek isteyen bir Türk tarafından fark edilen açıkta bir kullanıcının adının önüne “accept” yazıp Twitter mesajını gönderdiğinizde o kişi otomatikman sizi takip etmeye başlıyor.
 
Kısa süre içinde internetteki Gizmodo ve Mashable gibi teknoloji bloglarına yayılan haber sonrası Twitter alarma geçti. Şirket birkaç saat içinde sorunu “bulduğunu ve çözdüğünü” ilan etse de bu sefer de kullanıcıların takipçi ve takip edilen listeleri sıfırlandı. Twitter şimdi de bu sorunu çözmekle uğraşıyor.

Haberin Devamı

THE JERUSALEM POST: İsrail’in Batı Şeria’da bir Türk’ü tutukladığı açıklandı
Pazartesi günü olay üzerindeki basın yasağının kaldırılmasıyla, bir Türk vatandaşının 27 Nisan’da Batı Şeria’da, güvenliğe tehlike oluşturduğu gerekçesiyle tutuklandığı açıklandı.

İzzet Şahin Beytüllahim’den Kudüs’e giderken İsrail askerleri tarafından gözaltına alınmış ve İsrail Güvenlik Ajansı (Şin Bet) ve İsrail Polisi Ciddi ve Uluslararası Suçlar Birimi tarafından sorgulandı. Bir güvenlik kaynağı Şahin’in 2008 yılında yasaklanan İslamcı örgüt İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) üye olduğunu ve Batı Şeria’da uzun bir müddet kalarak “bölgenin güvenliğini tehlikeye attığını” söyledi.

Şahin’in ilk celsesi yapılan mahkemesinin ardından tutukluluk halinin 13 Mayıs’a kadar süreceğini belirten kaynak incelemeler sürdüğü için şu an daha fazla bilgi veremeyeceğini söyledi. Şahin’in tutuklanmasının İHH’nin düzenlediği Gazze’ye yardım konvoylarıyla ilgili olmadığını da sözlerine ekledi.

İHH internet sitesinde ise, “Şahin 28 Kasım 2009’dan beri Batı Şeria’dan yaşamaktadır, Hebrew Üniversitesi öğrencisidir ve 27 Mart’ta yasadışı yollarla tutuklanmıştır. İlk mahkemesi geçen hafta yapılmıştır. İHH yetkilileri Türk hükümetinden kendisinin salıverilmesi için adım atmasını istemektedir” açıklamasına yer verildi.

Haberin Devamı

THE GUARDIAN: Brown partisi uğruna istifa etti
Dün gece Gordon Brown’ın İşçi Partisi’yle Liberal Demokratlar arasında bir koalisyon kurulabilmesi adına istifa etmesinin ardından İngiltere’de siyasi manzara bir anda değişti.

Brown’un Başbakanlık’ta yaptığı bu sürpriz açıklamanın ardından Muhafazakar Parti de Liberallere sıra dışı bir öneride bulundu: Seçim sistemi değişikliği için referanduma gidilmesi ve Nick Clegg’in de kabinede koltuk elde edeceği bir koalisyon hükümeti. Bu teklif en az iki parlamento dönemi boyunca geçerli olacak.

Muhafazakarların bu önerisi daha önce partinin ideolojik eğilimlerinin tamamen dışında görülüyordu. Ancak parti milletvekilleri olaya tepki göstermedi. David Cameron meclisi referanduma “evet” için zorlayacağını söyledi ancak hükümet kurulduktan sonra Muhafazakarların halihazırdaki sistem için kampanya yapmaları için hiçbir engel yok.

Haberin Devamı

Şimdi Liberal Demokratlar ya ideolojik olarak kendilerini daha yakın hissettikleri ancak başkanı bile belli olmayan İşçi Partisi’yle bir koalisyona gidecek ya da Muhafazakarlar’la daha istikrarlı bir hükümet kuracak. Öte yandan İşçi Partisi’nin yeni lideri için de David Miliband ve Harriet Harman’ın isimleri geçiyor.

BBC: ABD’den Karzai’ye kırmızı halı
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, iki ülke arasındaki ilişkileri düzeltmeyi hedefleyen dört günlük görüşme maratonu için Washington’a gitti. ABD’nin Afganistan temsilcisi Karl Eikenberry ziyaretin iki ülkeyi iyi ilişkileri içine sokacağını umduğunu söyledi.

Afgan liderin NATO güçleri tarafından öldürülen sivillere odaklanması, ABD’li yetkililerin ise Karzai’yi yolsuzlukla ilgili sorularla terletmesi bekleniyor. Karzai Çarşamba günü Obama’yla görüşecek.

Haberin Devamı

Kabil ve Washington arasındaki ilişkiler geçen yıl Karzai’nin galibiyetiyle sonuçlanan seçimlerde yolsuzluk yapıldığı suçlamalarıyla dibe vurmuştu. Ancak BBC’nin ABD Dışişleri Bakanlığı muhabiri Kim Ghattas, ABD’nin Karzai’nin ziyaretini kırmızı halılarla beklediğini söyledi.

Eikenberry de her ilişkide “inişler ve çıkışlar” olacağını hatırlattı ve Obama’nın Karzai’ye güveninin tam olduğunun altını çizdi. Eikenberry, “Gerçek bir ortaklığın ölçüsü, riskin ABD ve Afganistan için olduğu kadar büyük olduğu zamanlarda bile sorunların üstesinden gelebilmektir” dedi.

CNN: Filipinler’de Aquino önde gidiyor
Filipinlerde seçim sonuçları yavaş yavaş şekillenirken, eski Devlet Başkanı Corazon Aquino’nun oğlu Senatör Benigno Aquino’nun rakiplerinin önünde olduğu görüldü.

Haberin Devamı

Oyların 30 milyonunun (yaklaşık yüzde 79) sayıldığı ülkede Aquino en yakın takipçisi Joseph Estrada’nın 4.5 milyon oy önünde. Diğer iki aday Senatör Manny Villar ve Gilberto Teodor çok daha geriden geliyor.

Villar Salı günü televizyondan yaptığı açıklamada yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı.

Aquino, Soğuk Savaş yıllarında Filipinleri yöneten Ferdinand Marcos’a muhalefetiyle hatırlanan ve sürgünden ülkesine döndükten sonra 1983’te suikasta uğrayan Benigno Aquino ve Filipinlerin ilk kadın devlet başkanı Corazon Aquino’nun oğlu.

REUTERS: Euro kurtarma paketiyle ABD borsaları da coştu
ABD’de piyasalar Pazartesi günü Avrupa Birliği’nin kabul ettiği acil yardım paketinin, Avrupa’daki borç krizinin rayından çıkacağı endişelerinin önüne geçmesiyle, bir yıl içindeki en büyük günlük yükselişini yaşadı.

Avrupalı liderlerin kabul ettiği kurtarma fonu S&P 500 endeksine sabah saatlerinde en yüksek açılış zıplamasını getirdi. Piyasalar geçen haftaki olağandışı düşüşün ardından yeniden artı seviyelere döndü.

Pazartesi günkü kazançlar varlıklarda dört gündür yaşanan ve önemli endeksleri yüzde 7 ile 9 oranında düşüren kayıpların da sonu oldu. ABD’li düzenleme kuruluşları halen Perşembe günü yaşanan yüzde 9’luk düşüşün nedenlerini araştırıyor.

Kurtarma paketinin kısa vadeli borçlanmaya izin verdiği ve Yunanistan’ın iflasıyla ilgili korkuların önüne geçtiği için yükselişten en çok bankalar kazandı. S&P Mali Endeksi yüzde 5.6 değer kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!