Dünya basınından manşetler - 10 Şubat

Güncelleme Tarihi:

Dünya basınından manşetler - 10 Şubat
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2010 11:30

İşte dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

ALL INDIA RADIO

--Hindistan ve Türkiye CCIT anlaşmasının sonuçlanması için çalışacak

Hindistan ve Türkiye, Uluslararası Terörizm Kapsamlı Sözleşmesi’nin (CCIT) en kısa sürede sonuçlandırılması için aynı görüşteki ülkelerle işbirliği içinde çalışma sözü verdi.

 

THE TIMES OF INDIA

--Türkiye, Pakistan’ın etkisiyle yaşanan gerginliğin izlerini silmeye çalışıyor

Hindistan’la yaşanan diplomatik gerginliği sona erdirmek isteyen Türkiye, terörle mücadele alanında işbirliği sözü verdi. Pakistan’ın etkisiyle Ocak ayında İstanbul’da yapılan konferansa Hindistan’ı davet etmeyen Türkiye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ziyaretini terör konusunda ortak bir bildiri imzalanması için fırsat olarak kullandı. İki ülkenin “terörizmi destekleyen ve teröristlere koruma sağlayan ülkeleri” kınaması Pakistan’ı hedef alıyor gibi görünüyor.

 

RADIO FREE EUROPE/RADIO LIBERTY

--Ermenistan Cumhurbaşkanı Türkiye’den protokoller konusunda adım atmasını istedi

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye’nin Erivan’la yaptığı anlaşmalar konusunda bir adım atmasını isterken, gecikmenin sürmesi durumunda iki ülke arasındaki tarihi yakınlaşmanın tersine dönebileceğini belirtti.

 

NEWS.AZ

--Türkiye Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın mesajına tedbirli yanıt verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türk mevkidaşına yolladığı mesajı hem “olumlu” hem de “rutin” olarak değerlendirdi.

 

TEHRAN TIMES

--Türkiye pusulasını düzeltti

Dindar Müslüman başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin yönü Batı’dan Doğu’ya dönüyor. Ankara’nın bölgesinde önemli bir siyasi ve askeri güç olduğu düşünüldüğünde bu Arap dünyası için iyi bir haber. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Suriye’yle olan ilişkilerini yumuşattı, hem Suriye hem Lübnan vatandaşlarına uyguladığı vizeleri kaldırdı.

 

FINANCIAL TIMES

--ABD İran’a birkaç hafta içinde yaptırım uygulanmasını isteyecek

(…) Çin, İran ekonomisi üzerinde daha fazla baskı uygulanmasına karşı olduğunu defalarca ortaya koydu. Diğer yandan Batılı güçler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyeleri Türkiye, Brezilya ve Nijerya’nın da yaptırımlara destek konusunda gönülsüz davranacağından endişe ediyor.

 

YEDIOTH AHRONOTH

--Haredi turistler Türkiye’nin turizm krizini çözer ni?

Dindar Haredileri Hamursuz Bayramı tatili için Antalya’ya davet etmek, Türkiye’nin son dönemde İsrailli turist sayısında yaşadığı kaybın çözümü olabilir. Turistlere sunulan paketlerde ithal gıda, ve kadınlar ve erkekler için ayrı havuz ve sauna saatleri bulunuyor.

 

THE GLOBAL POST

--Türkiye’de başörtüsü alarm veriyor

Öğrencilerin derslere başörtüsüyle girebilmesi tartışması sürüyor.

 

THE LOCAL

--Araştırma Türklerin iş başvurularında ayrımcılığa uğradıklarını gösterdi

Almanya’da iş arayan kişiler Türkçe isimlere sahipse, net bir ayrımcılığa uğruyor.

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Pakistan Afganistan-ABD görüşmelerinde rol almak istiyor

ABD ordularının Afganistan’ı terk etmesi ardından bölgedeki nüfuzunu korumak isteyen Pakistan, arabuluculuk teklifiyle Taliban’a karşı çekingen olan yaklaşımını değiştirdi.

 

--ABD, İran nükleer programına daha sert yaptırımlar planlıyor

Obama yönetimi, İran nükleer programının başında olan, militan eylemleri destekleyen ve protestoculara nefes aldırmayan İran Devrim Muhafızları’nı, uygulanacak daha sert yaptırımlarla etkisiz hale getirmeyi amaçlıyor.  

 

--İran’daki tutuklamalar protestoları önlemeyi amaçlıyor

Bir insan hakları örgütü, İran güvenlik güçlerinin son iki ay içinde yaklaşık bin kişiyi tutuklamış olabileceğini belirtti.

 

THE WASHINGTON POST

--Cumhuriyetçiler politik desteklerini artırdı

ABC kanalının düzenlediği ankete göre, ABD’nin sorunlarını çözmesi beklenen Demokrat Parti’yle arasındaki oy farkını kapatan Cumhuriyetçiler, Başkan Obama’nın politik avantajına gölge düşürdü.

 

--İran’daki bölünmeler protestoları tetikleyebilir

İran İslam Devrimi’nin yıldönümü ulusal bütünleşmenin yaşandığı bir gün olarak biliniyordu. Ancak bu yıl seçimlerden bu yana görülmemiş bir kalabalık protesto gösterileri için sokaklara dökülebilir.

 

--Taliban kalesine büyük operasyon

ABD ve Afgan güçleri, önümüzdeki günlerde, Amerikalı mühendislerin 1950’li yıllarda çöl arazisinden buğday tarlasına dönüştürdükleri Marja kentini militanlardan temizlemeye çalışacak.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Yunanistan şimdi de vergi kaçakçılığı ile boğuşuyor

Atina hükümeti, bütçesine yılda yaklaşık 15 milyar euro zarar veren vergi kaçakçılığının önüne geçmeye çalışıyor. Ekonomistler ise bu sorunun hükümet yetkililerinin düşündüğü kadar kolay çözülemeyeceğini düşünüyor.

 

-- İran’ın nükleer atağı yatırım söylentilerini artırdı

İran’ın stoklarındaki uranyumun zenginleştirme seviyesini artıracağını açıklamasının, Batılı ülkeler arasında yaptırım çağrılarının artmasına neden oldu.

 

--Pakistanlı Taliban liderinin ölümü üzerine spekülasyonlar artıyor

Pakistan’daki Taliban güçlerinin lideri Hekimullah Mesud’un geçtiğimiz ay ABD’li askerlerin düzenlediği bir bombalı saldırıda hayatını kaybettiğine yönelik söylentiler, örgütün orta kademelerdeki yetkililerinin, liderlerinin öldüğüne yönelik açıklamalarıyla yoğunluk kazandı. Taliban sözcüsü ise konuda hakkında net bir açıklama yapmaktan kaçındı.

 

FINANCIAL TIMES

--Berlin duvarı bu kez Yunanistan çevresine örülüyor

Avrupa Birliği üyelerinin Yunanistan için kurtarma planları oluşturacaklarına yönelik açıklamalar finans piyasalarının yükselmesini sağladı. Diğer yandan Berlin hükümetinden yetkililer de Yunanistan’daki sıkıntının diğer ülkelere de yayılmaması için güvenlik “duvarı” örmeyi planladığını açıkladı.

 

--Rusya, İran konusundaki tutumunu sertleştirdi

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in bir yardımcısı, Moskova hükümetinin İran’ın nükleer programı konusunda ciddi endişeleri olduğunu dile getirdi ve Batı’nın İran’a yaptırım yapma konusunda haklı nedenleri olduğunu belirtti.

 

--BofA ve Citi kredi notları konusunda uyarıldı

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), ABD’nin büyük bankalarından Citigroup ve Bank of America’nın kredi notlarını düşürebileceğini açıkladı.

 

THE GUARDIAN

--İngiltere’de hastaneler savaşın yarattığı ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor

Afganistan’a düzenlenecek yeni operasyonun gündeme gelmesiyle, yaralı İngiliz askerlerinin tedavisi için yatak hastanelerin kapasitesi artırıldı.

 

--Sri Lanka parlamentosu dağıldı

Sri Lanka Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa, muhalefet lideri Sarath Fonseka’nın tutuklanmasının ardından, yapılacak parlamento seçimleriyle koltuğunu sağlamlaştırmayı planlıyor.

 

--Miliband İngiltere siyaseti üzerinde “sıfırlama referandumu” önerdi

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, İşçi Partisi’nin siyasi sistemin kamunun denetimine alınacağını açıklayan manifestonun kapsamının seçim reformlarını da kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi.

  

HAARETZ

--İran: Nükleer anlaşmasını imzalamaya hazırız

İran, Batı ile uranyum karşılığında nükleer yakıt takası yapabileceğine inanıyor. Ancak, ülkenin devlet televizyonundaki bir haberde, bu ülkenin uranyumu zenginleştirme seviyesini artıracağını açıklamasının ardından, ABD’nin yaptırımları artırma çağrısı yaptığına işaret edildi.

 

--Hariri: İsrail tehdidine karşı birlikte hareket edeceğiz

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, İsrail’in Suriye ve Lübnan’a karşı artan tehdidinden büyük bir endişe duyduğunu ve İsrail’in saldırması durumunda, Suriye ile birlikte hareket etmeye hazır olduklarını söyledi.

 

--İsrail: Hamas olduğu sürece Gazze’deki bölünme devam edecek

İsrail ordusu Gazze şeridindeki eylemlerini son zamanlarda azaltmış olsa da yetkililer, Hamas tehdidi devam ettiği sürece, ordunun eylemlerinin sonlandırmayacağını açıkladı.

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

--Obama: Bir sonraki adım yaptırım

İran'ın uranyum zenginleştirme oranını artırdığını duyurmasının ardından ABD Başkanı Barack Obama, İran'a karşı ilk adımı açıkladı: Yaptırım. Obama, İran'ın nükleer bomba üretmek için önemli bir adım attığına inandığını da söyledi.

 

DIE WELT

--Hür Demokratlar hızla gözden düşüyor

Almanya'da geçen Eylül ayında yapılan seçimlerde yüzde 14 oy alarak tarihi bir başarı kazanan Hür Demokratlar'ın (FDP) oy oranı hızla düşüyor. Alman halkı koalisyon hükümetinde yer alan FDP'li bakanların icraatlarından memnun değil. Stern dergisinin son yaptığı kamuoyu araştırmasında FDP'nin oy oranı yüzde 6 oranında geriledi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de partisini iyi yönetememekle suçlanıyor.

 

EKONOMİ BASINI 

BLOOMBERG   

--Honda hava yastığı nedeniyle 438 bin aracı geri çağıracak

Japonya'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi Honda, yüksek basınçla açılan hava yastıklarındaki sorunu ortadan kaldırmak için küresel çapta 437 bin 763 aracı geri çağıracak.

 

--Asya borsaları ve kurlar, Yunanistan'a yardım ve küresel büyüme işaretleriyle yükseldi

Asya borsaları ve gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, Almanya'nın, Yunanistan'ın yaşadığı borç krizinde bu ülkeye yardım edeceğinin işaretini vermesiyle artış kaydetti. Yükselişte, Asya'den gelen verilerin bölgedeki büyümenin devam ettiğini göstermesi de etkili oldu.

 

--Çin’in ihracatı yüzde 21 arttı, yuan baskısı için ticari ortaklarına koz verdi

Çin'in ihracatı Ocak'ta yüzde 21 artarak, bu ülkenin ticaret ortaklarının eline, ucuz olan yuanın değer kazanması için yaptıkları baskıda koz verdi.

 

CNBC

--Çin’in ihracat rakamları gözlerin yuana çevrilmesine neden oldu

Çin’in ihracat oranı, Ocak ayında bir önceki yıla kıyasla güçlü bir yükseliş yaşasa da Aralık ayı rakamlarının gerisinde kaldı. Bu gelişmenin, Pekin hükümetini         yuanın değerini yükseltmek için harekete geçireceği konuşuluyor.

 

--Roubini: Yunanistan’a yardım edilmesi doğru bir adım

Kriz kahini ekonomist Nouriel Roubini, Reuters Insider kanalına yaptığı açıklamada, Avrupalı yetkililerin Yunanistan’a yardım etmeyi planlamalarının doğru bir karar olduğunu ancak Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) alınacak kredinin hem Yunanistan hem de Avrupa Birliği’nin (AB) saygınlığına zarar vereceğini söyledi.

 

--Honda, hava yastığı sorunu yüzünden araç geri çağıracağını açıkladı

Güney Koreli otomobil üreticisi Honda, hava yastıklarında sorun olan 438 bin otomobili geri çağıracağını açıkladı.

 

CNNMONEY

--Toyota'yı bekleyen yeni sorun açılacak davalar olacak

Yaşadığı teknik sorunlar nedeniyle Kasım 2009'dan beri 8 milyonun üzerinde aracı geri çağıran Toyota'nın yeni sorununun, şirkete açılacak davalar olacağı öngörülüyor. ABD'de şimdiye kadar 30 tane dava açılırken, şirkete milyarlarca dolarlık ek maliyet riski taşıyan diğerleri de yolda.

 

--Hamburger ve içecek resesyonu

ABD'de ekonominin büyüdüğüne yönelik işaretler en kötünün geride kaldığı izlenimini güçlendirse de, hamburger, gazlı içecek ve bira satışları kırılganlığın hâlâ devam ettiğini gösteriyor. Coca Cola, McDonald’s ve Molson Coors'un Salı günü açıkladığı rakamlara göre, ABD'de bu şirketlerin ürünlerine olan talep diğer ülkelere göre daha düşük.

 

--Almanya Yunanistan'a yardım elini uzatmayı düşünüyor

Gelen haberlere göre, Almanya, Yunanistan'ın ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde yaşanan borç krizinin küresel piyasalarda yarattığı endişeleri gidermek için bu ülkelere yönelik yardım paketi sunabilir.

 

FORBES

--Küresel finansal düzenleme reformu umutları azalıyor

Küresel çaptaki finansal faaliyetleri düzenleyip, kurumların kurallara uygun hareket etmesini denetleyecek olan uluslararası kurumun hayata geçirilmesine yönelik umutlar azalıyor.

 

--Trichet Yunanistan'a yardıma mı geliyor?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin, Avustralya Merkez Bankası ile Sidney'de yürüttüğü görüşmeleri bir gün önce tamamlayıp, Perşembe günü düzenlenecek olağanüstü Avrupa Birliği (AB) liderleri toplantısına katılacak olması, Avrupa'da, Yunanistan'a AB önderliğinde bir yardımın yapılacağının işareti olarak algılandı.

 

--Toyota'ya bir darbe de Corolla modelinden geldi

Japon otomobil üreticisi Toyota'ya, hibrid otomobil modeli Prius'ta yaşadığı fren probleminden sonra yeni darbe Corolla'dan geldi. Dünyanın en büyük otomobil üreticisine, 2009 ve 2010 model Corolla modellerinin hidrolik direksiyonunda sorun olduğu yönünde şikâyetler geldiği bildirildi.

 

MARKETWATCH

--Honda'nın geri çağırdığı araçların sayısı bir milyona yaklaştı

Japon otomobil üreticisi Honda, 2001 ve 2002 yılında gerçekleştirdiği büyük geri çağırmalardan sonra hava yastıklarından kaynaklanan yeni problem nedeniyle yeni bir geri çağırma yaptı. Bu son duyuruyla toplam çağrılan araç sayısı 900 bine ulaştı.

 

--Çin'de kredi kullanımında Ocak'ta hızlı artış bekleniyor

Çin'li bankaların, hükümetin kısıtlamar getirmesinden önce borç alanların aşırı talebi nedeniyle Ocak ayında yüksek miktarda kredi kullandırdığı tahmin ediliyor. Bu dönemde kullandırılan kredi miktarının tüm yıl hedefinin yüzde 20'sine ulaştığı düşünülüyor.

 

--Coca Cola’nın kârının yüzde 55 artması, hisseleri yükseltti

Coca Cola, Salı günü dördüncü çeyrek karının yüzde 55’e yükseldiğini belirtti.Artış, iç piyasadaki kaybı dengeleyen deniz aşırı ülkelerdeki başarılı satışlar sayesinde yaşandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!