Doktor, hasta ölmeden ölüm raporu hazırladı

Güncelleme Tarihi:

Doktor, hasta ölmeden ölüm raporu hazırladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2004 01:45

Sivas’ta iki hemşire, iki doktorun hastanın ölümünde ihmali olduğunu öne sürerek savcılığa suç duyurusunda bulundular. Hemşireler, nöbetçi doktorun hasta ölmeden ‘ölüm raporu’ hazırladığını öne sürdüler.

Sivas Sultan 1’inci İzzettin Keykavus Devlet Hastanesi’nde safra kesesi ameliyatı olan 3 çocuk annesi 32 yaşındaki Adul Yıldız’ın doktor ihmali nedeniyle göz göre göre öldüğünü ileri süren hemşireler Nur Dilek Güneş ile Arife Erkılıç, savcılığa suç duyurusu yaptı. Hemşireler, suçladıkları doktorlardan Saffet Doğanay’ı, EKG çekiminde kalp atışı 48’i gösteren ve henüz ölmeyen hasta için ölüm raporu yazmakla suçladılar ve karşı çıktıklarında da ‘Ben doktor olarak ölmüş demişsem, ölmüştür’ dediğini öne sürdüler. İki hemşirenin şok iddialarda karşısında savcılık soruşturma başlattı. Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’ne bağlı İncetaş Köyü’nde toprağa verilen Adul Yıldız’ın 3 gün sonra mezarı açıldı ve cesedi iddiaların doğru olup olmadığının saptanması için Ankara Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

İKİ KEZ AMELİYAT OLDU

Yıldızeli İlçesi’ne bağlı İncetaş Köyü’nde oturan Adul Yıldız, bir ay önce rahatsızlanınca, Yıldızeli Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Burada 4 gün tedavi gören Adul Yıldız’a safra kesesi rahatsızılğı teşhisi konuldu ve Sivas’taki Sultan 1’inci İzzettin Keykavus Devlet Hastanesi’ne sevkedildi. Hastanede Dr. Kamil Uluocak tarafından iki kez ameliyat edilen Adul Yıldız, tedavisinin daha iyi koşullarda yapılması için Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi’ne gönderildi.

İddiaya göre Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi, eşinin Bağ-Kur’lu olmaıs nedeniyle kabul etmeyince Adul Yıldız, yeniden 1’inci İzzettin Keykavus Devlet Hastanesi’ne getirildi. Dr. Kamil Uluocak, hastane dönen Adul Yıldız’a bir ameliyat daha yaptı. Geçirdiği 3 ameliyata karşın sağlığı düzelmeyen Adul Yıldız, 1 Temmuz günü akşam saatlerinde fenalaştı. Servis hemşireleri, önce ameliyatı yapan Dr. Uluocak’ı aradı, ancak ulaşamadı. Bunun üzerine hastanedeki nöbetçi olan Dr. Saffet Doğanay’a haber verildi. İddiaya göre, Dr. Doğanay’ın hiçbir müdahalede bulunmadığı Adul Yıldız, birkaç saat sonra öldü. Hastanede görevli hemşireler 24 yaşındaki Nur Dilek Güneş ile 28 yaşındaki Arife Erkılıç, Sivas Cumhuriyet Savcılığı’na başvurarak doktolar hakkında suç duyurusunda bulundular.

Ben doktorum, ölmüş demişsem, ölmüştür

Nöbetçi uzman doktorun görevini yapmadığını ve kendilerine hakaret ettiğini ileri süren hemşireler, savcılığa verdikleri dilekçede şu iddialarda bulundu:

1 Temmuz akşamı Adul Yıldız’ın sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine ameliyatını yapan Dr. Kamil Uluocak arandı, ancak bulunamadı. Nöbetçi Dr. Saffet Doğanay’a haber verildi. ‘Hasta ölmek üzere, acilen gelir misiniz’ diyen hemşirelere Dr. Doğanay, ‘Ben eks olmuş hastaya ne yapabilirim’ diyerek gelmek istemedi.

Hemşireler anestezi uzmanına haber vererek, hastaya müdehale etti, EKG cihazıyla kalp atımlarını izlemeye aldı. Hastanın kalbi dakikada 48 atımla çalışıyordu. Bu sırada gelen Dr. Saffet Doğanay, hasta Adul Yıldız’ın yüzüne baktı ve hiçbir müdahalede bulunmayıp hemşire odasına girerek ölüm raporu yazdı.

Dr. Doğanay’ın, hastayı yaşama dördürme müdahalesi yapmayıp servisten ayılması üzerine hemşireler kalp atışlarının devam ettiğini gözledi. Yeniden hastanın yaşadığı haber verilen Dr. Doğanay, EKG kağıdının odasına gönderilmesini istedi. Hemşireler ise Dr. Doğanay’a hastanın başında bulunmasında yarar olduğunu söyledi. Hemşirelere sinirlenen Dr. Doğanay, ‘Siz kim oluyorsunuz, hemşireliğinizi bilin. Ben doktor olarak hastaya ölmüş demişsem, ölmüştür’ dedi.

Bu tartışmadan 10 dakika sonra yeniden servise gelen Dr. Doğanay hastanın EKG’ye bağlı olduğunu görünce ‘Ben söylemeden neden EKG çektiniz. Benim eks raporum var’ diye tepki gösterdi.

DOKTORLAR KONUŞMUYOR

Görev yaptıkları hastanede 3 çocuk annesi Adul Yıldız’ın ölümünde ihpmali olmakla suçlanan doktorlar, olaya ilişkin görüş belirtmekten kaçındı. Suçlanan doktorlardan Kamil Ulucak, DHA muhabirinin görüşme isteğini kabul etmezken Dr. Saffet Doğanay, ‘Kararı yargı verecek. Sağlık Şurası dosyayı inceleyecek. Ben şu anda herhangi bir açıklama yapmayacağım’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!