DNA’nızı incelenmesi bir tükürüğe bakar

Güncelleme Tarihi:

DNA’nızı incelenmesi bir tükürüğe bakar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2005 00:00

Çocukluğundan beri israfa karşı olan ve her şeyin değerlendirilmesi gerektiğini savunan Mike Biddle, Dow Chemical şirketinde high tech ürünler yerine plastiklerin yeniden dönüşümüne kafa yormaya başlayınca, patronundan ‘Ben doktora dereceli bir mühendisi çöplerle uğraşsın diye işe almadım’ yanıtını alır. Biddle, bunun üzerine işten ayrılır ve MBA Polymers adlı firmayı kurar.

Çöpe atılan bilgisayarlar, yazıcılar, cep telefonları, televizyonlar, VCR’lar, faks makineleri, buzdolapları, elektrik süpürgeleri ve diğer aletlerden plastik parçaları ayıklayarak yeniden dönüştüren Biddle’ın iddiası, kablolu her türlü aleti yeniden dönüştürmek. Bu iyi bir haber, çünkü dünyada e-atıklar giderek büyüyen bir sorun ve plastikler de bunun içinde hayli büyük yer tutuyor. Kasım ayında Biddle’ın kurduğu MBA Polymers şirketi Çin’de dünyanın en büyük plastik recycling (dönüştürme) fabrikasını kurdu. Fabrika yılda 40 bin metreküp plastiği dönüştürebilecek kapasitede. Artan petrol fiyatları, tüketicinin giderek daha çevreci ürünlere yönelmesi, Biddle’ın işlerini kolaylaştıracak.

E-ATIKLARA NE YAPMALI?

Küçük şirketler büyükleri parmağında oynatacak

ŞİFRE KIRICILIĞA KARŞI E-POSTANIZI KİLİTLEYİN

34 yaşındaki Guido Appenzeller’ın kurucularından biri olduğu Voltage Security adlı şirket, bankalara ve sağlık kuruluşlarına, finansal ve tıbbi kayıtlarını güvence altına almak için bir yazılım hizmeti sunuyor. Kısa süre içinde 150’den fazla müşteriyi portföyüne alan şirket, ABD’deki devlet kurumları, özellikle de İçişleri ve Savunma Bakanlıklarına bağlı kuruluşlarla çalışıyor. Amaç, diğer yazılımlardan hem daha güvenli hem daha ucuz hem de daha hızlı olmak, diyen Appenzeller, veri koruma konusunda iddialıyız diyor. Voltage, MSN ve internet üzerinden sesli konuşmalara da güvenlik hizmeti verecek yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİNE KARŞI SAVAŞ

Çin asıllı ABD’li Ken Xie, 1.92 boyunda eski bir basketbolcu. 1989 yılında göçmen olarak geldiği ABD’de potalara top atma yerine, bilgisayar ağlarındaki saldırıları önlemeyi tercih etti. Bilgisayar güvenliği üzerindeki yazılımlarla uğraşırken hacker’lardan gelen virüslü e-postaları bloke eden koruma katmanının, aslında bilgisayarın hızını yavaşlattığını fark etti. Çalışma saatleri dışındaki zamanında tıpkı Silikon Vadisi’nin kimi sakinlerinin yaptığı gibi, evinin garajının bir köşesine çekilir ve yeni metotlar üzerinde uğraşmaya başlar. Ve sonunda başarır. Bugün Xie’nin kurduğu Fortinet şirketi, FortiGate güvenlik sistemini dünyanın dört bir yanına pazarlıyor. Xie ‘Bilgisayar virüsleri, kuş gribi salgını gibidir. Virüsü daha bulaşmaya başlamadan önce yok etmeniz gerek’ diyor. Xie’in ürünleri kişisel kullanım için 500 dolar, büyük şirketler için ise 300 bin dolar. Satış rekorları kırdığı için kısa bir süre sonra halka açılmayı planlıyor.

HİJYEN İÇİN GÜMÜŞ TOPLAR

Son derece kirli bir dünyada yaşıyoruz. Havada, derimizin gözeneklerinde, üzerinde yürüdüğümüz halıda, dokunduğumuz her yerde mikroplar, bakteriler, parazitler kaynıyor. En hijyenik yüzeyler kendi kendini sterilize edebilen yüzeyler. Peki bu tür yüzeylerden kaç tane var? Massachusetts’de Agion Technologies şirketi işin formülünü bulmuş: Maya, yosun, küf ve bakteriye karşı dirençli antimikrobiyal bir ürün yaratmış. Bugün 40.5 milyon dolar ciro yapan şirketin müşterileri, su filtreleri üreticilerinden kapı kolları imalatçılarına hatta Motorola i870 cep telefonu kapağı üreticilerine kadar geniş bir yelpazede. Agion’un mucize ürünü ise, anti enfeksiyon özelliği uzun zamandan beri bilinen gümüş metali. Ancak mikropları öldürebilmesi için gümüş atomlarının yüklü halde bulunmaları gerekiyor. Şirket bu zorluğu, gümüş iyonları, zeolit adını verdiği bir çeşit toz halinde seramik içine yerleştirerek çözmüş. Her zeolit tanesinin içindeki mikroskopik tüneller ise, tıkabasa gümüş iyonlar ile dolu. Seramik buluşu Agion’a ait değil, bir Japon firmasının icadı. Ancak teknolojiyi üretime dahil eden firma Agion olduğu için, 1997’de patent alarak farklı sektörlere hizmet vermeye başlamış.

İNTERNET GÜVENLİĞİNİN SESİ

Daha önce moda endüstrisinde yönetici olarak çalışan Michael Kramer, 2000 yılında kimlik ve kredi kartlarını çalan hırsızların mağazalarda yaptığı alışverişler sonucu ciddi biçimde para kaybedince, iş yaşamında değişiklik yapar: Kimlik hırsızlığı ile savaş. Şimdi Voice Trust adlı bir şirketin sahibi olan Kramer, bilgisayar mühendisi olan Raja Kuppuswamy ile işbirliği yaparak, bir şifre ya da PIN numarası ile ses güvenilirliğini birleştirerek, bir kimlik tanımlaması yaptı. Fikir, kısa süre içinde IBM’in ilgisini çekti ve şirketin yüzde 5 hissesini satın aldı. Böylece Voice Trust’ın buluşu internet üzerinden ticaret platformuna taşınmış oldu. Şirketin diğer önemli müşterileri, Microsoft ve HSBC. Kramer, şimdi de internet üzerinden sesli telefon hizmeti sunan Skype ile görüşüyor. Kramer, bir dönem gelecek ve plastik kartlar işlevsiz kalacak, kart çalınabilir ama ses çalınamaz, diyor.

BIRAKIN NANO OLSUN

Silikonun nano boyutlarına indirgenmesi, daha düşük maliyetli bir güneş enerjisi anlamına geliyor. Çünkü nano boyutlu silikon, güneş enerjisini elektriğe dönüştürmekte daha başarılı. Bunu başaran şirket ise Innovalight. Şirketin CEO’su 39 yaşındaki Conrad Burke, ‘İnsanların yaşamlarında yerini bulacak bir buluş yaptık’ diyor. Innovalight, öncü konumunda. Bugün hem bilim hem de iş dünyasında araştırmacılar bu tür güneş hücreleri arayışı peşinde, çünkü var olan silikon paneller hem çok ağır hem de hacimli, yani çok yer tutuyor.

Yaşamlarımıza saşırtıcı biçimde yeni açılımlar getiren teknoloji dehaları kim, bilmek ister misiniz? Yoo öyle uluslararası çapta büyük firmalar değil bunlar. Küçük fırsatları, yaratıcılıkla birleştirerek büyük ekonomik değerlere dönüştürmesini bilen kendi halinde girişimciler. Güneş enerjisini depolamaya yarayan yeni teknikler, nano aydınlatmalar hatta e-atıkların yeniden dönüştürülmesi... Gelecek yıl bunları konuşacağız. Çünkü bu yeni teknolojiler yarın en büyük ciroları yapacak ve yine Google, Microsoft gibi milyar dolarlık şirketlere kapı açacak. TIME dergisi, Dünya Ekonomik Forumu kapsamında belirlenen teknoloji öncülerini açıkladı. Biz de içlerinden bazılarını sizlere aktarıyoruz.

Tıpkı google’ın web araştırmaları için yaptığı gibi, bu küçük Kanadalı şirket de DNA koleksiyonu yapıyor. Ottawa’da kurulu DNA Genotek tarafından geliştirilen bir alet, küçük bir kapta tükürüğünüzü toplayarak, DNA örneğinizi saklamanızı sağlıyor. Oragene adı verilen tüpün kapağını kapattığınızda, tükürüğünüzü sabitleyen bir kimyasal salgılanıyor. Bu yöntemin bir kan örneğinden çok daha kolay ve avantajlı olduğunu söyleniyor. Çünkü tükürüğün DNA açısından kan örneklerine kıyasla çok daha zengin olduğu ve sabitlemenin çok daha kolay olduğu belirtiliyor. DNA Genotek’in ana müşterileri, tıp araştırmacıları ve büyük ilaç firmaları.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!