Dişlerimiz neden sararır?

Güncelleme Tarihi:

Dişlerimiz neden sararır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 10:03

Bembeyaz dişlere sahip olmayı hepimiz istesek de genelde dişler sarıya çalan bir renktedir? Peki, bunun nedeni nedir? İşte dişlerimiz neden sararır sorusunun cevabı..

Haberin Devamı

Işıltılı ve bembeyaz dişlere sahip olmayı hepimiz isteriz. Ancak birçoğumuzun dişleri sarıya çalan bir tondadır.

Dişlerin rengini belirleyen birçok faktör var. Bunlar; harici ve doğal etkenler olarak iki gruba ayrılıyor. Eğer dişlerinizde lekeler de varsa, bunun sebebi genelde beslenme şekli oluyor. Kahve, kırmızı şarap, çay, siyah üzüm veya nar gibi koyu renkli besinler daha fazla leke yapma potansiyeline sahip. Çünkü renk verici maddeler ve pigment üreten özler bulunduruyorlar. Bunlar genelde dişin dış katmanına yapışarak belli bir süre sonra lekelere dönüşüyor.

Asit oranı fazla olan yiyecek ve içeceklerse, dişin dış tabakasını aşındırarak durumu daha da zorlaştırıyor. Onları da sık tüketiyorsak, koyu renkli besinler dişlerimizde daha çok lekelenme yaratıyor. Özellikle şarap ve çayda bulunan tanin, bu yiyecek ve içeceklerdeki renk verici maddelerin dişe rahatça tutunmasını kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra, tütün ürünleri de ağız hijyenini negatif yönde etkileyip diş plağında birikme olmasına sebep oluyor.

Haberin Devamı

Doğal faktörlerse dişin kendisinden kaynaklanıp ışığın yansıtılma oranını belirlemekte. Bazı ilaçlar da dişin böyle bir yapıya bürünerek sarı görüntüyü ortaya çıkarmasına neden olabiliyor. Örneğin, dişleri hala gelişmekte olan çocuklar tetrasiklin ve doksisiklin grubundaki antibiyotikleri kullandıklarında diş renkleri koyulaşmaya başlıyor. Yetişkinlikte ise diş eti iltihabını önlemek amacıyla kullanılan klorheksidin denilen antiseptiğin kullanılması renk bozulmalarına sebep olmakta. Bunların yanı sıra; akne tedavisinde ya da alerjiler için kullanılan bazı ilaçlar da aynı etkiyi yaratabiliyor. Diş macunlarının çoğunda yüksek oranda bulunan floridi de unutmamak gerek. Zira dişleri beyazlatmak için kullanılıyor olsa da aslında zarar vererek rengini kaybetmesine de sebep olmakta.

Bunlar sonradan oluşan renk bozulmalarından sorumlu. Ancak genetik olarak her birimiz farklı tonlardaki dişlere sahip olmaya kodlanmışız. Genetik faktörler, diş minesinin kalınlığını belirliyor. Diş minesi ne kadar kalınsa, rengi o kadar beyaz oluyor.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!