Dışişleri’nde e-nota devri

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri’nde e-nota devri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2013 01:01

Türk Dışişleri Bakanlığı, dünyada bir ilke imza attı. Bakanlık, Ankara’daki büyükelçiliklerle yazışmalarını tamamen elektronik ortama taşıyarak, “e-nota” devrini başlattı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan teknoloji devrimini Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru, “Büyükelçiliklerle yazışmalar artık elektronik ortamda yapılıyor. Yazılı nota devri sona eriyor” sözleriyle açıkladı. Hürriyet’e yetkililer, sistemin işleyişine dair şu bilgileri verdiler: “Artık Ankara’daki yerleşik misyonlarla yazışmalarımızı https://diplomatic.mfa.gov.tr/ adresinden yürütüyoruz. Yabancı temsilcilikler, kullanıcı adı ve şifresiyle sistemin bir kısmına giriş yapabiliyor. Bu sistem üzerinde hazırladıkları e-notalar varsa ekleriyle birlikte onaylandığı anda ilgili daire tarafından görülüp işleme alınıyor. Büyükelçilikler, sistem üzerinden nota göndermeye bu yıl şubat ayında başladılar. Bakanlık da mart ayından itibaren yabancı misyonlara sistem üzerinden nota gönderimi yapıyor. Bugüne kadar bakanlıktan 4 binin üzerinde e-nota gönderildi, yabancı temsilciliklerden de 4 bine yakın e-nota aldık.”

Haberin Devamı

Yazılı nota kalkacak

“Bakanlık olarak sistem üzerinden e-notalara, e-imza koymaya başladık. Yılsonuna kadar misyonların da e-imzaya geçebilmesi için gereken çalışmaları yürütüyoruz. Büyükelçilikler henüz e-imzaya geçmediklerinden, hukuki bakımdan sakınca yaratmaması için notaları hem ıslak paraflı hem de elektronik ortamdan gönderiyoruz. Yerleşik misyonlar e-imzaya geçtiklerinde sadece gizlilik içeren belgeleri klasik yolla göndereceğiz.Protesto notaları için yabancı bir büyükelçi bakanlığa çağrıldığında zaten telefonla haber veriyoruz. Büyükelçi’ye notayı elden versek de artık bir kopyasını da e-nota olarak gönderiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!