Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Gerekirse müdahaleler yapılır

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Gerekirse müdahaleler yapılır
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2015 14:11

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, A Haber’de konuk olduğu canlı yayında Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. ''Bize karşı tehditler her gün artıyor'' diyen Çavuşoğlu, ''Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. Gerekirse müdahaleler yapılır'' ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin içeriği ile ilgili de şunları söyledi: ''Biz 2000 yılında daha beterini de yaşadık. AK Parti geldi tüm bunları aştık çok şükür. Kendisine de bu örneği verdim. 'Yaşadınız ama siz iktidara geldiniz her şeyi düzelttiniz' dedi. Ben de Türkiye her zaman yanınızda dedim.''

Haberin Devamı

Davutoğlu, şunları söyledi:

TEDBİR ALMAK GEREKİYOR

Bize karşı tehditler her gün artıyor. Bizim şu an tek taraflı müdahalemiz, Türkiye'yi hiçbir zaman maceraya atmadık. Çatışmalar sınırımızın hemen öbür tarafında oluyor. Orada yaşayan insanların da yaşamını tehlikeye atıyor, bize karşı da tehditler artıyor.

MGK'da da Güvenlik Toplantısı'nda da, MGK'da Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Başbakanımızın başkanlığında toplantımızı yaptık.

Gelinen noktada, bunlara yönelik tedbir almak gerekiyor. Tehdidin boyutu değiştikçe, tezkerelerimiz var biliyorsunuz. Tekrar kabul edildi, yetki verildi hükümete.

GEREKİRSE MÜDAHALELER YAPILIR

Ve BM Güvenlik Konseyi kararları var. Bu çerçevede bize yönelik tehdide karşı ne yapabiliriz, her an hazırlıklı olmalıyız.

Bir tehdit sınırımızda oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız. PKK'ya yönelik nasıl içeri girildi, gerekirse yapılır. Gerekirse müdahaleler yapılır.

Haberin Devamı

Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda koridor da yapabilirdik. Biz sınırımıza yakın bir yere taşıdık ve şu anda orada. Biz dolayısıyla biz gerekçe aramaya da gerek yoktu, yapabilirdik.

TEDBİRLERİ ALMAZSAK İSTİKRARI RİZKE ATMIŞ OLURUZ

Kendimize yönelik tehditlere karşı tedbirleri alamazsak istikrarı riske atmış olabiliriz.

Bugüne kadar çok şükür Türkiye'nin güvenliği korundu. Ama arazideki durum giderek karmaşık hale geliyor. Bunun oluşturacağı riskleri de görmek, neler yapılabileceğini gözden geçirmek bizim en doğal hakkımızdır.

İÇERİDEN TEHDİT GELİYORSA ORAYA DA MÜDAHALE YAPILIR

İçerden bir tehdit geliyorsa, oraya da müdahale yapılır. Şu anda yapılan yığınak, gönderilen askeri birlikler.. Gerekli tedbirlerimiz var.

Biz tabi risklerin arttığını görüyoruz. Bize yönelik tehdit oluştuğu zaman buna gerekli cevabı vermemiz lazım.

MİSLİYLE KARŞILIĞINI VERİYORUZ

Bize gelen top atışı olduğu zaman misliyle karşılığını veriyoruz.

Eğer bize yönelik tehdit oluştuğu zaman içerde müdahale etmek gerekiyorsa, yok etmek gerekiyorsa bunu yapmak askerimizin de görevi.

Ama durup dururken biz şöyle olursa gireriz, böyle olursa gireriz, bunu gündemin üstünde tutmak da doğru değil.

Haberin Devamı

Gerekli olduğu zaman, hangi şartlarda olabileceği zaten görüşülüyor, kararlarımızda yetkilerimiz de var. Sık sık toplanıyoruz. Acil bir durum olursa, gerekli tedbirleri alırız.

Bazı gazetelerde şu haberler, bu haberler çıktı diye başka yerlere götürmenin manası yok. Ateş çemberi içindeki bir ülke olarak, riskleri analiz etmek değerlendirmek ve ne yapılacağının kararını şimdiden almak bizim en doğal görevimiz.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Gerekirse müdahaleler yapılır

NETİCEDE PYD BÖLÜCÜ BİR ÖRGÜT

PYD'den bize yönelik bir şey yok. Ama neticede bölücü bir örgüt, PYD'nin içinde ne var PKK. Silah bıraktı mı? Bırakmadı. Bize müzahir mi? Hayır değil.

BAŞKONSOLOSLUK PERSONELİNİ BIRAKMASALARDI OPERASYON YAPACAKTIK

Haberin Devamı

Aynı şekilde DAEŞ bizim başkonsolosluğumuzun mensuplarını 102 gün rehin tuttu. Bırakmasalardı operasyon yapacaktık. Yapamaz mıyız, yaparız. Ben kendi personelimi kurtarmak zorundayım. Bırakmasalardı operasyonu da yapacaktık. Ama son günde bırakmak durumunda kaldılar.

DAEŞ'ten de başka terör örgütlerinden de olabilir. Daha önce Nevşehir bölgesinde güvenlik güçlerimize saldırmadılar mı? Burada bir kargaşa varsa, biz bu terör ortamında gerekli tedbirleri alırız.

TÜRKİYE'Yİ KARALAMAYA ÇALIŞACAKLAR

PYD-PKK bize müzahir mi? Hayır. PKK silah bırakmadı. En son DAEŞ PYD'ye Kobani'ye saldırdığı zaman kime iftira attılar? Türkiye'ye. İyi niyetli bakan insan olsalar bu iftirayı atarlar mı? Türkiye'yi karalamaya çalışacaklar. Biz de tebdirli olmak durumundayız.

Haberin Devamı

O Kobani'de mesela, 200 bin kardeşimizi aldık biz. Kobani'de peşmergenin oraya gelmesine yardımcı olduk mu? Olduk. Özgür Suriye Ordusu'nun gelmesinde kim yetkili oldu? Türkiye oldu. Üçte biri döndü, gerisi Türkiye'de. Canlı hayvanlarının beslenmesini dahi biz sağlıyoruz. Biz art niyetli olsak bunları yapar mıyız?

En son bize yönelik iftiralarda da bunu gördük.

NASIL PKK'YA YÖNELİK KUZEY IRAK'TA OPERASYON YAPTIYSAK...

Daha önce nasıl PKK'ya yönelik Kuzey Irak'ta operasyon yaptıysak, burada da gerekli adımı atarız diyoruz. Türkiye hazırlık yapıyor diye yorumlanmaya çalışılıyorsa bu doğru değildir. Gazetelerde haritalar çizilir. Ama biz devlet olarak, arazide gördüğümüz gerçekler üzerine tedbirler almak durumundayız.

Haberin Devamı

SORU: ASKERE YETKİ VERİLİP VERİLMEDİĞİ TARTIŞILIYOR
Tabi ki Bakanlar Kurulu kararı, tezkere var. Sivil irade bunu kullanmasını istediği zaman, zaten beraber karar veriyoruz. Zaten toplantılarda da hep beraberiz. Askerimiz de oluyor, MİT de oluyor, ilgili bakanlar da oluyor. Kararı da birlikte verdiğimize göre, uygulayıcılar da bu talimatları yerine getirecek.

GEREKLİ OLDUĞUNDA TABİ YAZILI TALİMAT VERİRİZ

SORU: ASKERİN YAZILI TALİMAT İSTEDİĞİNE DAİR HABERLER VAR
Tezkere, Bakanlar Kurulu yazılı bir talimat değil mi? Gerekli olduğu zaman tabi ki yazılı talimat da veririz.

TEZKERE ZATEN ASKERLERLE BİRLİKTE HAZIRLANIYOR

SORU: ASKER İSTEDİ Mİ
Şu anda herhangi bir talimat konusunda böyle bir şey söz konusu değil ama zaten tezkere çerçevesinde onun ayrıntıları var. Zaten yazılı talimat neler yapılabilir, bu. Burada asker ile hükümet arasında bir kamplaşma var gibi soru soruyorsunuz.
Bu tezkere zaten askerlerle birlikte hazırlanıyor. Bakanlar kurulu askerlerle birlikte hazırlanıyor. Toplantıda da kararlar beraber alınıyor.
Biz sürekli istişareler içindeyiz. Birkaç gün evvel John Kerry ile birlikte telefonda görüştük.

MÜDAHALE KAÇINILMAZ OLURSA, TEK TARAFLI MI ÇOK TARAFLI BİR MÜDAHALE Mİ PLANLANIYOR?

Bizim terör örgütüyle mücadele etmemiz gerekiyor. Ve rejimin üzerinde gerekli baskının oluşturulması gerekir. Siyasi çözüm olması gerekir. Biz siyasi çözümü ön planda tuttuk. DEAŞ terör örgütü var, diğer terör örgütleri var, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Biz Türkiye olarak, NATO ile işbirliği yapabiliriz, patriot füzelerinin ülkemizde olmasının nedeni de bu. Her ülke kendi tedbirini alır, almakla da yükümlüdür. Bizde tehdit oluştuğu zaman bunun tehdidini pekala alırız. Bunun da hukuki zemini var.

KERRY’NİN YAKLAŞIMI NASIL OLDU

Bizimle bu endişelerimizi paylaştığını da söyledi. Bunun siyasi çözümünü de konuştuk tabi. Son zamanlarda siyasi çözüm konusunda diplomasi çalışmaları da hızlandı. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Rusya Fransa, Rusya ABD görüşmeleri devam ediyor. Bu ihtimal üzerinde daha fazla duruyoruz ki, doğrusu da budur. Tüm bu tehditlerden terörden kurtarabiliriz.
Bizim tüm görüşlerimiz arzumuz da budur. Irak halkı kendisini yönetecek bir hüviyete kavuşması lazım.

CNN TÜRK’ÜN HABERİ VARDI. ABD’NİN SİLAHLI PREDATÖRLERİNDEN SİLAHLI UÇMAYA DAİR

Predatörler zaten biliyorsunuz Türkiye’de iki tane var. Bunlar zaten uçuyorlar. Gerektiği zaman diğer amaçla da kullanılabilecek ama daha çok bilgi paylaşımı için kullanılıyor. Zaten predatörlerin ikisi de silahlı. Silahlı olması da doğal. Şu anda ABD ile işbirliğimiz var.

SURİYE’NİN KUZEYİNDE OLUŞTURULMAK İSTENEN NET OLARAK NEDİR? KÜRT KUŞAĞI MI OLUŞTURULMAK MI İSTENİYOR?

Herkesin amacı farklı. YPG-PKK kendi alanını oluşturmaya çalışıyor. DAEŞ olarak zaten kendisini devlet olarak ilan etti. Onların amacı daha farklı.

El Nusra kendisine alan oluşturulmaya çalışıyor.

Suriye, dışındaki tüm unsurlar Suriye’yi bölmek için bir mücadele veriyorlar. Özgürlük için, barış için mücadele etmiyorlar.

AMERİKAN SAVUNMA BAKANI’NIN BİR LAFI VAR. MEMLEKETLERİ İÇİN SAVAŞMAYI İSTEYEN YETERLİ SURİYELİ YOK DİYE. ÖZGÜR SURİYE ORDUSU'NA YETERLİ ASKER SAĞLANAMADIĞI İDDİASI VAR

Eğit donat programı yeni başladı. Biraz gecikme olmuştu. Politikalar konusunda bir ayrılık yok. Burada önemli olan bu programa katılacak insanların tespiti. O da belli bir zaman alıyor. Az bir sayıyla başlatıldı, bu sayı giderek artıyor. Şu anda istediğimiz düzeyde değil. Şu anda son rakamı hatırlamıyorum, askerlere sormak lazım. Bunlar hepsi teknik çalışmalar.
Biz bu işin siyasi çerçevesini çiziyoruz sadece. Her şey yolunda giderse sadece Türkiye’de 2 bin kişi eğitilip donatılacak.

ASSANGE'IN BİR AÇIKLAMASI OLDU. TÜRKİYE, SUUDİ ARABİSTAN VE KATAR, 2012 YILINDA ESAD’I DEVİRMEK İÇİN ANLAŞMA YAPTILAR DİYE. BU DOĞRU MU?

Benim böyle bir anlaşmadan haberim yok. Böyle bir anlaşmanın da içinde değiliz. Biz esad rejiminin gitmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu kadar insanı öldüren bir kişi, bir rejim Suriye’yi yönetemez. Birlik beraberliği sağlayamaz. Esad’sız bir yönetimle sağlanır. Esad’ın meşruiyetini kaybettiğni herkes söylüyor. Esad’ın mutlaka gitmesi lazım ve siyasi dönüşümün sağlanması lazım.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANIYLA GÖRÜŞME YAPTINIZ. BİZDEN HERHANGİ BİR TALEBİ VAR MI?

Ekonomik konuları konuştuk. Fakat bizden bir talebi olmadı. Kendisine de teşekkür ediyorum. En son Ankara ziyareti ve NATO Dışişleri Bakanı toplantısında bir araya geldik. Kendisi hem son referandum çerçevesinde alacakları tedbirleri, neler düşündüklerini, AB ile olan görüşmeleri, AB’nin teklifi, bir anlaşma olabileceğine dair ümidini söyledi. Kendisi ümitli olduğunu söyledi.

BORÇLARININ ÖDENMESİNE KATKIDA BULUNMAMIZ SÖZ KONUSU OLABİLİR Mİ?

Biz açıkça söyledik. Yardımcı olabiliriz Yunanistan’a dedik. Tabi Yunanistan’ın talep etmesi gerekiyor. Suriye ile Yunanistan arasındaki gelişmelerle bir bağlantı kurmamak lazım fakat, biz komşularımızın istikrarlı olmasını isteriz. Ermenistan da buna dahil. Yunanistan’ın da bu ekonomik krizden çıkmasını canı gönülden arzu ederiz. Yunanistan’a borçlarını ödeyelim teklifinin doğru olmadığını düşünüyorum. Bizim bakışımızla, Yunan halkının bakışı aynı düzeyde değil. Savunma Bakanı'nın işte Ege adalarında yapmaya çalıştığı şeyler… Biz çağdaş devlet olarak aynı karşılığı vermedik. Gerekirse tedbirimizi alırız.
Onlar bizden talepte bulunursa biz üzerimize düşeni yaparız. Yardım etmek isteriz Yunanistan’a. Yunanistan’a karşı ilişkilerimizi gerginliğe yol açacak şekilde söylemek istemeyiz. Biz yaşamadık mı bunları? Yaşadık, 2000 yılında daha beterini de yaşadık. AK Parti geldi tüm bunları aştık çok şükür. Kendisine de bu örneği verdim. Biz de bunu yaşadık dedim. “Yaşadınız ama siz iktidara geldiniz ama her şeyi düzelttiniz” dedi. Ben de hem tecrübelerimizi paylaşmak isteriz, hemde Türkiye her zaman yanınızda dedik.

BAKMADAN GEÇME!