Dink'in katil zanlısı: Yasin vur dedi, vurdum

Güncelleme Tarihi:

Dinkin katil zanlısı: Yasin vur dedi, vurdum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2007 10:52

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast, yakalandıktan sonra Samsun Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadede “Yasin Hayal vur dedi, vurdum” dedi.

Haberin Devamı

Dün gece Samsun'da yakalanarak İstanbul'a getirilen Samast, Emniyet Müdürlüğün'de sorguya alındı. Herhangi bir saldırıya karşı önlem olarak Samast'a polis kıyafeti ve şapkası giydirildi.

Ogün Samast, Samsun'daki ilk ifadesinde cinayeti kabul etti. Cinayetten 10 dakika önce Dink ile göz göze geldiklerini ve Dink'in irkildiğini anlatan Samast'ın şu ifadeyi verdiği öğrenildi:

“İnternette haberlerde okudum. 'Ben Türkiyeliyim. Ama Türk kanı pis kandır’ dediği için öldürmeye karar verdim. 17 Ocak’ta Trabzon’dan otobüse bindim. 18 Ocak akşamı İstanbul terminaline indim. Geceyi de terminalde geçirdim. 19 Ocak’ta görüşmek için gazeteye gittim. Ancak görüşemedik. İkinci kez gazetenin önüne gittiğimde Dink'i gördüm. Hrant Dink bir bankaya girdi. Bankadan çıkıp gazeteye gitti. Beni görünce irkildi. 10 dakika sonra gazeteden çıktı. Arkasından yanaştım ve 1 metre uzaklıktan vurdum. Pişman değilim.”

AZMETTİRİCİ YASİN HAYAL

Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast’ın yeri, dün öğle saatlerinde televizyonlarda gösterilen görüntülerinden resmi gören babası Ahmet Samast’ın ihbarıyla tespit edildi.

/images/100/0x0/55eae97ef018fbb8f89ea2c7

Haberin Devamı

Ahmet Samast’ın oğlu Ogün Samast’ı aramaya başlayan polis, Trabzon McDonald’s bombalamasına karıştığı belirlenen Samast’ın aynı olaydaki arkadaşı Yasin Hayal ile birlikte 12 kişi gözaltına alındı.

Hayal’den 12 saat sonra Ogün Samast Samsun’da yakalandı. Dink'in katil zanlısı Samast daha sonra İstanbul'a getirilerek Emniyet Müdürlüğün'de sorguya alındı. Olayla ilgili Trabzon'da gözaltına alınan 4 kişi de İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın yakalandığı otobüste bulunan ve şüpheli görülerek gözaltına alınan 2 kişi, Samsun'dan uçakla İstanbul'a getirilerek Emniyet Müdürlüğün'de sorguya alındı.

BAŞSAVCI: İTİRAF ETTİ

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, Agos Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın ilk ifadesinin Samsun'da alındığını söyledi. Başsavcı Gökçınar, “Sanık suçunu itiraf etti” dedi.

Haberin Devamı

BAŞSAVCI ENGİN: ŞU AŞAMADA ÖRGÜT BAĞLANTISI TESPİT EDİLEMEDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin henüz bir örgüt bağlantısı tespitleri bulunmadığını belirterek, “Sadece 7 kişi gözaltında” dedi.

Başsavcı Engin, İstanbul Valisi Muammer Güler, örgütlü suçlarla yetkili Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ve 2 cumhuriyet savcısı ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları ve buradaki emniyet yetkilileriyle toplantı yaptıklarını belirten Engin, bu toplantıda mevcut durumun tespitini ve değerlendirmesini yaptıklarını söyledi. Engin, “Bundan sonraki safhada soruşturmayı örgütlü suçlarla yetkili birimimiz sürdürecekler. Örgütlü suçlarla yetkili ve görevli birimimizin başsavcı vekilinin koordinasyonunda görevlendirdiğimiz yeteri kadar savcı arkadaşla onların nezaret ve talimatları altında soruşturma sürdürülecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başsavcı Engin, “Örgüt bağlantısı belirlendi mi?” şeklindeki bir soruya ise “Şu anda bu tür bir tespitimiz henüz yok. Sadece 7 kişi gözaltında” karşılığını verdi.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün bu konuda çalışmaları olduğunu belirten Engin, onlarla da koordine etmek suretiyle soruşturmanın yürütüldüğünü, biraz sabırlı olunması gerektiğini, gerektiği zaman basının bilgilendirileceğini kaydetti.

Gazetecilerin Samast’ın sorgusuna kimlerin girdiğine ilişkin soruları üzerine, zanlının 18 yaşından küçük olduğunu ve dolayısıyla buna uygun bir sorgulama gerçekleştirildiğini ifade etti. Engin, “Sorgulamaya ilişkin yasal gereklilikler neyse uyguluyoruz” dedi. Başsavcı Aykut Cengiz Engin, “Çocuk mahkemesinde mi yargılanacak?” sorusu üzerine de, “Bilahare bunların hepsini açıklayacağız” dedi.

 İstanbul Emniyet Müdürü Celaleddin Cerah da birkaç saat içinde soruşturmanın gidişatına ilişkin bir açıklama yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

DİNK'İN KATİL ZANLISI SAMAST, DÜN BÖYLE YAKALANDI

Hrant Dink cinayeti zanlısı Ogün Samast'ın İstanbul Polisi'nden dün gelen ihbar üzerine bulunduğui otobüsteki diğer yolcuların zarar görmeden yakalanabilmesi için en uygun yer seçilen Samsun Otobüs Terminali'nde seri bir operasyon düzenlendiği ortaya çıktı.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre İstanbul Polisi'nden, Hrant Dink cinayeti zanlısı Ogün Samast'ın İstanbul- Hopa seferini yapan 34 JAZ 53 plakalı (Metro Turizm) otobüsle seyahat ettiği ihbarı yapıldı.

JANDARMA, ARACIN ŞÖFÖRÜ İLE TELEONLA KONUŞTU

Operasyon için en uygun yer olarak belirlenen Samsun Otobüs Terminali'nin jandarma bölgesine girdiği için bu haber askeri yetkililere bildirildi. Alınan bilgiye göre jandarma yetkilileri, plakası saptanan otobüse telefon açıp şoförle konuşarak bulundukları mevkii hakkında bilgi aldı. Şoförün inecek ve binecek yolcu olmadığı için Samsun Otobüs Terminali'ne girmeyeceğini söylemesi üzerine konu hakkında bilgi verilip, aracın otogarda kendi firmalarına ait perona yanaşması istendi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eae97ef018fbb8f89ea2c9
YERİNDEN KIMILDAYAMADI

Bu sırada jandarma, Ogün Samast'ın seyahat ettiği otobüs firmasının peronunda önlem aldı. Saat 22.30'da otobüs perona yanaşıp kapılarını açtığında, önce sivil kıfayetli, ardından da resmi kıyafetli jandarma içeri girerek 21 numaralı koltukta oturan Ogün Samast ile şüphe üzerine yanında ve arkasındaki koltukta oturan 2 kişiyi hareket etmelerine fırsat vermeden yakaladı.

GÖRGÜ TANIĞI: JANDARMA ÇOK SERİ DAVRANDI

Samsun'dan İstanbul'a gitmek üzere otogara gelen Tahsin Şener adlı yolcu, hemen yanıbaşında gerçekleştirilen bu operasyonu saniye saniye izledi.

Şener, otobüsünün hareket saatini beklerken çevresinde anlam veremediği bir hareketlilik yaşandığını, kısa süre sonra perona yanaşan otobüse önce sivil, ardından da resmi kıyafetli jandarmaların seri bir şekilde girdiğini söyledi. Güvenlik güçlerinin direnmesine fırsat tanımadan Ogün Samast ile şüphe üzerine yanında ve arkasında seyahat eden 2 genci etkisiz hale getirdiğini belirten Tahsin Şener, “Jandarma çok seri hareket etti. Bu kişiler kaçmaya çalışmadı. Sakin bir şekilde indirildi. Ardından çevreleri güvenlik güçleri ile sarılarak götürüldü” dedi.

İKİNCİ GÖRGÜ TANIĞI: SAMAST İSTANBUL'DA OTOBÜS GEÇ KALKTI DİYE BAĞIRIP ÇAĞIRDI

Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’la aynı otobüste yolculuk eden Rizeli Yunus Emre Genç, “Telaşlı ve panik havasındaydı. Otobüs geç kalktı diye otogarda bağırıp çağırdı” dedi.

Ustabaşı olarak çalıştığı Tuzla’daki seramik fabrikasından yıllık iznini alarak memleketi Rize’ye geldiğini anlatan 34 yaşındaki Yunus Emre Genç, Metro Turizm’in İstanbul Bayrampaşa Otogarı’ndan dün saat 10.30’da hareket edecek otobüsüne binmek üzere bir saat önceden geldiğini belirtti. Genç, “Görevliler otobüsün 10.30’da değil de 13.30’da kalkacağını söyledi. Bu sırada cinayeti gerçekleştirdiğini sonradan öğrendiğim katil zanlısı Ogün Samast görevlilere bağırıp çağırmaya başladı. ‘10.30’da kalkacak otobüs niye 13.30’da kalkacak? Bu nasıl şirkettir? Böyle adaletsizlik olmaz... İki saattir burada bekliyorum. Yazık günah değil mi’ diye bağırdı. ” dedi.

"İSMİNİ SORDUM, SÖYLEMEDİ; AMA SOHBET ETTİK"

Ogün Samast’ın bu tavrıyla kendini biraz belli ettiğini kaydeden Genç, şöyle devam etti:

“Sonra bekledik, saat 13.30’da 34 JAZ 53 plakalı otobüs geldi, bindik ve yola çıktık. Samsun’a gelene kadar hiç görüşmedim. Samsun yakınlarında otobüs bir yerde mola verdi. Burada yanına yaklaştım, tanışmak için adımı söyledim, ‘Nasılsın, iyi misin? İsmin ne?’ diye sordum. O da bana, ‘İsmim sana lazım değil’ dedi.

Ben yine de tanıştığımıza memnun olduğumu söyledim. İşte öyle sohbete başladık. İstanbul’da terminalde bağırıp çağırmasının dikkat çektiğini anlattım. ‘Hayatta olur böyle şeyler. Onlara kızdım, bağırdım çağırdım. İnsanları kullanıyorlar. İki buçuk saat otogarda bekletiyorlar’ diye yakındı. Nereli olduğumu sordu, Rizeli olduğumu ve İstanbul’da çalıştığımı söyledim. İzne gittiğimi anlattım.

"ŞÜPHELENDİM"

Samimiyet artınca tekrar ismini sordum. Bana yine, ‘Adım lazım değil’ diye yanıt verdi. Nereli olduğunu da söylemedi. Sonra kafasını çevirip otobüsün arkasına gitti. Elinde bir telefonla sürekli görüşüyordu. Yolculardan hep uzak duruyordu.”

Yunus Emre Genç, “Niye böyle acele ve telaş ediyor diye şüphelendim. Bir panik havası vardı. Daha sonra da Samsun’da yakalandı. İyi bir delikanlıya benziyordu. Ama bana ismini söylemedi, köyünü söylemedi. İlk kez böyle biriyle karşılaştım” dedi.

/images/100/0x0/55eae97ef018fbb8f89ea2cb
KATİL ZANLISI OGÜN SAMAST FUTBOL OYNAMIŞ

Gazeteci Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın, Trabzon'da 2. Amatör Küme Takımı Yenipelitlispor'da bir süre futbol oynadığı belirlendi.
   
Düzköy ilcesi nüfusuna kayıtlı olan ve Trabzon'un Pelitli Beldesi'ndeki afet evlerinde oturan Ogün Samast'ın, Yenipelitlispor'da, 2004-2005 sezonunda bir süre futbol oynadığı belirtildi. Kulüp tarafından 17 Eylül 2004 tescil tarihli lisans ile kadrosunda bulundurduğu Ogün Samast'ın, daha sonra disiplinsiz davranışları nedeniyle takımdan gönderildiği öğrenildi.

Bu arada, tanıdığı kişiler, Pelitli'deki Ahmet Can Bali Lisesi'ndeki eğitimini yarıda bırakan Ogün Samast'ın, bir işinin olmadığını ve zamanın büyük bir bölümünü mahalledeki internet kafelerde geçirdiğini söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!