Derviş İtalya sinemalarında

Güncelleme Tarihi:

Derviş İtalya sinemalarında
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2002 14:15

İtalyan yönetmen Alberto Rondalli'nin "Derviş" adlı filmi, 8 Mart'ta İtalya sinemalarında gösterime giriyor. Cezmi Baskın, Ruhi Sarı, Başak Köklükaya'nın da rol aldığı film, 19. yüzyılın sonuna doğru bir Osmanlı kasabasındaki Mevlevi tekkesinin şeyhi Ahmet Nureddin'in yaşamını konu alıyor.

Yugoslav yazar Mesa Selinoviç'in "Derviş ve Ölüm" adlı romanından uyarlanan filmde, İspanyol aktör Antonio Buil Puejo'nun yanısıra  Cezmi Baskın, Ruhi Sarı, Başak Köklükaya gibi birçok Türk oyuncu da yer alıyor. Filmin müziklerini Kemal Karaöz ve Mehmet Fatih Çıtlak yaptı. 

Çekimleri Kapadokya'da yapılan filmin yönetmeni Rondalli, filmi, Türk yönetmen Cezmi Baskın ile birlikte çektiklerini ve başta Cezmi Baskın ile Kemal Karaöz olmak üzere tüm ekipten büyük yardım aldığını söyledi.  

Rondalli, Roma'da filmin ilk gösterimi sonrasında yaptığı açıklamada, "Neden Derviş?" sorusunu, "Özel bir nedeni yok. Kitabı okudum ve etkilendim. Daha sonra dervişler hakkında bilgi edinmeye başladım ve sonunda filmi çekmeye karar verdim" diye yanıtladı.
  
Rondalli, filmde birçok Türk oyuncu varken, en zor olan derviş rolünü İspanyol oyuncu Puejo'ya vermesinin sebebini ise "sadece biraz renklilik" olarak açıkladı.
  
Rondalli filmini İranlı yöretmen Muhsin Makhmalbaf'ın "Kandahar'a Yolculuk"  filminde olduğu gibi kendinden emin seyircilerin izlemesini umduğunu söyledi.  

Filmin başrol oyuncusu Antonio Buil Puejo da "Rolümün hakkını verebilmek için İstanbul'da gerçek dervişlerle görüştük. Ama birçok kez benim isteklerime neylerinin sesini bana dinleterek cevap verdiklerine tanık oldum. Benim canlandıracağım kişilik hakkında bana tüm bilgileri veriyorlardı. Nasıl yürümem veya hareket etmem gibi. Bana, 'sanki meyvelerle dolu bir ağaçmışsın gibi yürü' öğütünü verdiler" diye konuştu. 
 
Geçen yıl İsviçre'de yapılan Locarno Festivali'nde Genç Jüri Özel Mansiyon Ödülü'nü alan "Derviş"  bu yıl Uluslararası İstanbul Film Festivali'ne de katılacak. Filmin Türkiye'de Eylül ayında gösterime girmesi planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!