Deprem Tayvan'ı da 7.6’yla vurdu

Güncelleme Tarihi:

Deprem Tayvanı da 7.6’yla vurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de yaşanan Marmara depreminin acıları henüz silinmemişken, Tayvan da dün akşam 7.6 şiddetindeki depremle sarsıldı. Merkez üssü başkent Taipei'nin 145 kilometre güneybatısındaki Nantou kenti olan depremde ilk belirlemelere göre 40 kişi öldü, 100’den fazla kişi de ağır yaralandı.

Tayvan'da, dün meydana gelen Türkiye'dekine benzer depremde çok sayıda bina yerle bir oldu. Milyonlarca insanı uykuda yakalayan depremde can kaybının çok yüksek olmasından korkuluyor.

Şu ana kadar en az 40 kişinin öldüğünü 100’den fazla kişinin de ağır yaralandığını açıklayan İçişleri Bakanlığı yetkilisi, ‘‘Ancak tamamen yıkılmış çok sayıda binanın enkazı altında çok sayıda kişi mahsur kaldığı için maalesef can kayıpları çok daha yüksek olacak’’ dedi.

FRANSA: ŞİDDETİ 8.1

ABD'nin Colorado eyaletinin Golden bölgesindeki ABD Jeoloji Ulusal Deprem Araştırma Enformasyon Merkezi, merkez üssü başkent Taipei'nin 145 kilometre güneybatısındaki Nantou'da tespit edilen depremin şiddetini 7.6 olarak açıkladı. Strasbourg rasathanesi, depremin merkez üssünün, 100 binden fazla insanın yaşadığı Hua-Lien kentinin 50 km uzağında olduğunu kaydetti. Fransız Deprem Araştırmaları Merkezi ise depremin şiddetinin 8.1 olduğunu iddia etti.

Yerel saatle 01.40'da (TSİ 20.40) meydana gelen depremde telefonların bir süre kesildiği, başkenti etkileyen deprem nedeniyle ülkenin büyük bölümünde elektrik kesintileri meydana geldiği belirtildi.

Fransız AFP'nin haberine göre de, Broadcasting Corporation of China televizyonu, depremin şiddetini Richter ölçeğine göre 6 olarak açıkladı ve başkent Taipei ile diğer kentlerde çok sayıda binanın hasar gördüğünü bildirdi.

Bu arada, Tayvan makamları da depremin şiddetini Richter ölçeğine göre 7.3 olarak bildirdiler ve gece yarısı vuran depremin birçok kentte binaların yıkılmasına ve altyapıda önemli hasara neden olduğunu belirttiler.

CNN: TÜRKİYE'DEKİ GİBİ

CNN televizyon kanalı Tayvan'daki depremin şiddetinin Richter ölçeğine göre 7 olarak tahmin edildiğini duyurdu. CNN muhabiri, ‘‘Deprem Türkiye'dekine benziyor’’ dedi.

Görgü tanıkları, sallantıların aralıklarla birçok kez meydana geldiğini, başkentteki binalardan parçalar koptuğunu belirttiler. Çok sayıda yatılı okul öğrencisinin enkaz altında kaldığı da gelen haberler arasında.

MERKEZE ULAŞILAMADI

BCC radyosu, Tayvan'ın orta kesimindeki Chang Hua'da çok sayıda evin yıkıldığını duyurdu. Radyo can kaybı konusunda bir açıklama yapmadı. Deprem, elektrik ve telefon sistemlerini tamamen çökerttiği için, deprem merkezine yakın bölgelerden haber alınamıyor.

Tayvan'da 1960 yılında meydana gelen 7.1 şiddetindeki depremde 1258 kişi ölmüş, 2385 kişi yaralanmış, 12 binden fazla bina yıkılmıştı.

Idaho Valisi: Bizi yataktan fırlattı

TAYVAN'ı ziyaret eden ve deprem sırasında Taipei'deki 25 katlı Grant Hyatt Regency Oteli'nin en üst katında uyumakta olan ABD'nin Idaho Eyaleti Valisi Dirk Kempthorne, telefonla ulaştığı AP Ajansı'na yaşadıklarını anlattı. Sarsıntının önce hafif bir sallanma biçiminde başladığını söyleyen Kempthorne, son aşamada şiddetli bir şokun kendisiyle eşini yataktan fırlattığını bildirdi. Kempthorne, otelin içinin enkaza dönüştüğünü kaydetti.

Okyanusta Tsunami alarmı

DEPREMİN Marmara Depremi kadar hasar verebileceğini belirten uzmanlar, depremin büyük tsunamilere neden olacağı uyarısında bulunuyor. Colorado'daki Amerikan Deprem ve Jeolojik Araştırmalar Merkezi uzmanı John Bellini, tsunamilerin Tayvan, Japonya, Filipinler ile Yap Guam ve Palau'yu etkileyecek şiddetto olabileceğini söyledi.

Türkiye depremi aklıma geldi

TAİPEİ kentini ziyaret eden California'dan Rern-Wei Cheng adlı kişi, deprem olduğu sırada ailesiyle birlikte televizyon izlediğini belirterek, ‘‘Depremi hissettiğim zaman, Türkiye'de depremin meydana geldiği yerde ailesini ziyaret eden bir Türk arkadaşım aklıma geldi. Hepimiz çok korktuk ve mutfakta masanın altına saklandık’’ dedi.

AKUT Tayvan'a gitmeye hazırlanıyor

TAYVAN'da meydana gelen 7.6 şiddetindeki depremde, arama-kurtarma çalışmalarına Türkiye'den de AKUT katılacak. AKUT Basın Sözcüsü İskender Iğdır, 30 kişilik acil arama kurtarma ekibinin hazır olduğunu, yolculuk için resmi kanallarla görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Hazırlıkları hakkında Dışişleri Bakanlığı'nı bilgilendirdiklerini de kaydeden Iğdır, ‘‘Tayvan hükümetinden gelecek olan acil yardım çağrılarını bekliyoruz. Dışişleri Bakanlığı'ndan oradaki olayın boyutları hakkında bilgi almaya çalışıyoruz. Eğer çağrı alırsak, biz yola çıkmaya hazırız’’ dedi. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ise Tayvan ile Türkiye arasında mesafenin uzaklığına dikkat çekti. Talep olduğu takdirde AKUT ekibinin yola hazır olduğunu vurgulayan Mahruki, ‘‘Ancak, İstanbul'dan Tayvan'a 15-18 saat süren bir uçuşla gidiliyor. Bu uçuş imkanlarının organize edilmesi gerekiyor. Bütün bunları değerlendirmeye çalışıyoruz’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!