Deprem önlemi öğrencinin sömestr ödevi olacak

Güncelleme Tarihi:

Deprem önlemi öğrencinin sömestr ödevi olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2001 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Afete Hazırlık Eğitim Projesi'nin, dün Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nde yapılan tanıtımında, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve medya güçbirliği yaptı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, projeyi Hürriyet Gazetesi yazarı Pınar Türenç, CNN Türk Haber Müdürü Ferhat Boratav, Star Haber Genel Yayın Koordinatörü Uğur Dündar, Show Haber Genel Yayın Koordinatörü Reha Muhtar, ATV Genel Yayın Koordinatörü Ali Kırca, NTV Haber Müdürü Oğuz Haksever, Sabah Gazetesi Yazarı Ruhat Mengi ve proje yöneticisi Marla Petal ile birlikte tanıttı.

Prof. Dr. Işıkara, yapısal olmayan hasarların önlenmesine yönelik projenin ilk aşamasında, evdeki tehlikeleri belirlemeye yönelik ‘Deprem Tehlike Avı’ ve ailelerin afete hazırlıklarını öngören ‘Aile Afet Hazırlık Planı’ belgelerinin, sömestr ödevi olarak, karnelerin dağıtılması sırasında öğrencilere verileceğini söyledi. Öğrenciler, tatil boyunca aileleriyle birlikte deprem hazırlığı yapacak ve okulun ilk günlerinde belgeleri öğretmenlerine teslim edecekler. Daha sonra her okuldan bir öğretmen ‘Temel Afet Bilinci Eğitmeni / ABCD (Afet Bilinci Cümlemizin Dirliğidir)’ eğitimcisi olmak üzere eğitilecek.

Projenin finansmanının 500 bin dolarla (Yaklaşık 340 milyar lira) USAID/OFDA (ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı-Yabancı Afet Yardım Ofisi) tarafından karşılandığını belirten Prof. Dr. Işıkara, BÜVAK'ın (Boğaziçi Üniversitesi Vakfı) da sponsor olduğu projeye devletten yardım geleceğini umut ettiğini söyledi.

PROJE İLE YAPILACAKLAR

Halk eğitim gereçlerinin, kampanyalarının ve eğitim müfredatlarının geliştirilmesi- Konuyla ilgili kullanılacak eğitim dökümanları, internet ve medya kanalıyla anlatılacak. Şu anda 17 ağustos tarihinin ‘Ulusal Anma ve Afete Hazırlık Günü’, 12 Kasım'ın da okullarda ‘Anma ve Afete Hazırlık Günü’ olarak kabul edilmesi, futbol takımlarının desteğiyle ‘Hepimiz aynı takımdayız’ sloganıyla bilinçlendirme kampanyaları düzenlenmesi üzerinde çalışılıyor.

Eğitmenlerin Eğitimi- STK, kamu kuruluşları, mahalle örgütleri ve üniversitelerin her birinden eşit sayıda seçilen 20 lider eğitmen eğitilecek. Bu grup, 3 yıl içinde 150 yeni eğitmeni eğitecek.

Afet bilinci eğitimi ve ilk müdahale eğitimi- İlk yıl 100, 2'nci yıl 150 ve 3'üncü yıl 200 kişilik grup, 6-10 seminerlik seanslarla ‘İlk Müdahale Grubu’ olarak eğitilecek. Eğitimler, bu grupların diğerlerini eğitmesi ile MAME (Mahalle Acil Müdahale Ekipleri) ve ABCD eğitimi olarak sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!