Demirkazık’ta çığ faciası: 4 ölü

Güncelleme Tarihi:

Demirkazık’ta çığ faciası: 4 ölü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2006 11:54

Niğde Aladağ'da öğrencilerin üzerine çığ düşmesi sonucu 14 öğrenciden 4'ü hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Aladağlar'da çığ altında kalan 2 kişinin daha cesedine ulaşıldı. Böylece çığ felaketinde ölenlerin sayısı 4'e yükseldi.

Aladağlar'da bulunan Büyük Demirkazık ve Küçük Demirkazık Dağları arasındaki Karayalak Vadisi Çelikuyduran bölgesinde çığ düşmesi sonucu ölen Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyesi 4 öğrencinin, Bahar Ünal, Nilgün Acar, Zümrüt Işık ve Soner Kolçak olduğu bildirildi.

Niğde Valisi Gündüz Beder, daha önce çığ altından ölü olarak çıkartılan Bahar Ünal ve Nilgün Acar'ın ardından biraz önce de arama-kurtarma ekiplerince Zümrüt Işık ve Soner Kolçak'ın cesetlerine ulaşıldığını bildirdi.

Bu arada jandarma helikopteriyle kamp bölgesinden alınarak, Çukurbağ Köyü'ne getirilen diğer 10 öğrenci, Aladağlar'da rehberlik yaptığı bildirilen Salim Üçer'in evinde konuk ediliyor.

Haberin Devamı

Bu öğrencilerin isimlerinin de Çağrı Ümüray, Reyhan Sönmez, Altun Özcan, Barış Ateş, Derviş Kızıltepe, Selahattin Gönen, Filiz Saral, Dilşat Üçöz, Serpil Baybörü ve Hakan Moda olduğu kaydedildi.

Vali Beder, kamp bölgesinden jandarma helikopteriyle alınarak Çukurbağ Köyü'ne getirilen 10 öğrenciyi ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Beder, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Haliyle 4 arkadaşlarını kaybettiler. Psikolojik durumları iyi olmadığı için sizlerle görüştüremiyoruz. Çocuklarımız Niğde Devlet Hastanesi'ne götürülerek sağlık kontrolünden geçirilecek. Çocuklarımızın hepsinin ailelerine bilgi verildi. 10 çocuğumuz için endişelenecek bir durum yok. Ancak üzülerek ifade ediyorum ki çocuklarımız tırmanışı izinsiz yapmışlar. Dağa tırmanmak için buraya gelenlere sizin aracılığınızla seslenmek istiyorum. Güvenlik güçlerimize haber vermeden kesinlikle tırmanış yapılmamalı. Öğrencilerimiz izinsiz çıktıkları için ayrıca ifadelerine de başvurulacak.”

ALADAĞLAR’DA 47 YILDA 6 DAĞCI ÖLDÜ 


Demirkazık Dağı’nda son 47 yılda 6 dağcı hayatını kaybetti. İlk olarak Prof. Dr. Emre Kongar’ın İTÜ’de okuyan kardeşi Engin Kongar’ın yaşamı, 1955 yılında Demirkazık’ta çok sevdiği dağlarda noktaladı.

Son olarak 1999 Nisan ayında dağ sevdalısı 22 yaşındaki Hacettepeli Soner Ünsal, tutunduğu kayanın kayması sonucu, bir hafta sonra da çığ altında kalan Fransız dağcı 48 yaşındaki Etiene Cortois dağ tutkusunun kurbanları oldu. İlk ve son Türk dağcıların mezarı aynı yerde bulunuyor.

FELAKET BÖYLE GELDİ

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nden 14 öğrenci, dün sabah Çamardı İlçesi sınırlarındaki Aladağlar'ın en yüksek yeri olan Demirkazık eteklerinde Mümtaz Çankaya Dağ ve Kayakevi’ne geldi. Burada kamp kuran öğrenciler, sabah saatlerinde 3 bin 756 metre rakımlı Demirkazık Dağı’nda ‘kar tırmanışı’na geçti.

Saat 08.00 sıralarında öğrencilerin üzerine çığ düştü. 4 öğrenci çığ altında kaldı. İlk şoku atlatan diğer öğrenciler, kar altında kalan arkadaşlarından 2'sinin cesedeni çıkarabildi.

Niğde Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, çığ altında kaldan öğrencilerden 4’nün hayatını kaybettiğini söyledi. Kaplan, öğrencilerden ikisinin cesedinin çıkarıldığını, diğer ikisinin ise çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Kaplan, diğer kayıp öğrencinin durumu hakkında ise net bir bilgi edinilemediğini kaydetti.

Demirkazık Dağı'nın farklı yükseklikleri gerek dağcılar, gerek kayakçılar için cazibe merkezi durumunda. Risklerine rağmen bu bölgeye çok sık dağcı gruplarının gittiği belirtilirken, sık sık da ölümle sonuçlanan kazalar ve çığ faciaları yaşanıyor.

Haberin Devamı

DAĞCILARIN GÖZDESİ DEMİRKAZIK

Baharla birlikte beyaz örtüsünden sıyrılan Aladağlar, heyecan ve macera tutkunu dağcıları bir mıknatıs gibi kendine çekiyor. Aladağlar’ın en yükseği 3 bin 756 metrelik Demirkazık Dağı’nın zirvesine tırmanmak her dağcının hayali. Sarp tırmanışların başladığı yüksekliklerde, güneşin keyfini çıkaran sevimli yer sincapları bulunuyor. Yılda yaklaşık 4 bin dağcı, Demirkazık’a doyumsuz heyecanı, eşsiz manzarayı ve bakir doğayı keşfetmeye gidiyor.

Zaman zaman yaşanan tırmanış kazaları, kar ve tipi nedeniyle yaşamı noktalayan hüzün tabloları yaşansa da Aladağlar, dağcıların bu yıl da en gözde mekanlarından biri olmayı sürdürüyor. Bu bölge için dağcılar genellikle 7 günlük program yapıyor.

Demirkazık’ta sadece Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Mümtaz Çankaya Dağ ve Kayak Evi ile ODTÜ Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği (ORDOS) Dağ Evi bulunuyor. Mümtaz Çankaya Dağ ve Kayakevi’nde konaklama olanağı bulunmasına rağmen ORDOS Dağevi malzeme deposu niteliğinde.

HABER VERMEDEN TIRMANIŞA GEÇMİŞLER

Haberin Devamı

AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, Aladağlar'daki çığ felaketiyle ilgili, ”Dağcılarımız kimseye haber vermeden tırmanışa başlamışlar” dedi.

Demirkazık Kayak Merkezi'ne gelerek arama-kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alan Özegen, gazetecilere yaptığı açıklamada, olaydan büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.

Dağcıların tırmanış yaptıklarının, çığ felaketiyle haber alındığını ifade eden Özegen, şunları söyledi: “Dağcılarımız kimseye haber vermeden tırmanışa başlamışlar. Yetkililer, olayı ancak kazadan sonra öğrenebilmişler. Jandarma Arama Timi helikopterleri, olay yerine hareket etti. Çığ altından 2 dağcının cesedi çıkarıldı. Diğer 2 dağcıya henüz ulaşılamadı. Olaydan kurtulan 10 dağcının sağlık durumları çok şükür iyi. Çığ altında kalan 2 dağcıyı sağ olarak kurtarırsak, bundan büyük mutluluk duyacağız. Ölen dağcıların cesetleri, Niğde Devlet Hastanesi morguna gönderilecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!