DEHAP'lı başkanlar: Pişmanlık değil, genel af

Güncelleme Tarihi:

DEHAPlı başkanlar: Pişmanlık değil, genel af
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2003 14:03

DEHAP'lı 36 belediye başkanı, Pişmanlık Yasası'nın 6 kez denendiğini ancak sonuç alınamadığını belirterek genel af istedi.

Haberin Devamı

DEHAP'lı 36 belediye başkanı Diyarbakır Belediyesi'nde düzenledikleri basın toplantısıyla, Pişmanlık Yasası üzerine görüşlerini açıkladı. Başkanlar, toplumsal barışın sağlanması için önerilerde bulundu.

Belediye başkanları adına ortak basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Belediye Başkanı Feridun Çelik, Ortadoğu'da son dönemde yaşananların Türkiye'yi de çok etkilediğini belirterek, Türkiye'nin bu süreçte Ortadoğu'da etkin olmasının yolunun, Kürt sorununun demokratik yoldan çözmesi ve toplumsal barışı sağlamasından geçtiğini söyledi.

Çelik, Ortadoğu'da yaşananlar ve Türkiye'de son dört yıl içerisinde devam eden barış ortamının, cesur adımların atılmasının hem zeminini hem de zaruriyetini ortaya koyduğunu kaydetti.

Feridun Çelik, 15 yıl süren çatışma döneminde, başta Diyarbakır olmak üzere bölge halkının en ağır tahribatı yaşadığını ve büyük acılar çektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Kürt sorununun Türkiye'de yapısal bir sorun olduğunu ve çözümünün ancak bütünlüklü politikalarla mümkün olduğunu vurgulayan Çelik, toplumsal barışın yeniden yaratılmasının şart olduğunu ve bunun için cesur adımların atılmasına ihtiyaç ulunduğunu ifade etti.

"KÜRT SORUNU BÜTÜNLÜKLÜ POLİTİKA İLE ÇÖZÜLÜR"

Çelik, şöyle dedi:Â

"Tam da genel affın, Avrupa Birliği uyum yasalarının toplumun en geniş kesiminde tartışıldığı bu dönemde, devletin ve tüm yetkili kurumların bu iradeyi dikkate alması gerekir. Genel affın toplumsal barışın sağlanmasında en önemli araç olacağına inanmaktayız.

6 kez denemiş ve hiçbir şekilde çözüm olmadığı ispatlanmış Pişmanlık Yasası'nı tekrar gündeme getirmek, Türkiye'ye zaman kaybettirmekten ve geriye götürmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Kürt sorununu çözmüş bir Türkiye'nin, OrtadoÄŸu'da da lider ülke olma potansiyeline sahip olacağına inanmaktayız."Â

KATILIMCILAR

Ortak basın açıklamasına imza atan belediye baÅŸkanları şöyle:Â

"Diyarbakır Belediye Başkanı Feridun Çelik, Hakkari Belediye Başkanı Hüseyin Umit, Bingöl Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan, Siirt Belediye Başkanı Ahmet Ete, Batman Blediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Ağrı Belediye Başkanı İsmail İşçimen, Bağlar Belediye Başkanı Cabbar Leygara, Yenişehir Belediye bşakanı Remzi Azizoğlu, Kayapınar Belediye Başkanı M.Can Tekin, Çarıklı Belediye Başaknı Şefik Türk, Küçükdikili Belediye Başkanı Mehmet Yaşık, Kömür Belediye Başkanı Abuzer Bektaş, Doğubeyazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay, Patnos Belediye Başkanı İhsan Çelik, Savuca Belediye Başkanı Ahmet Gedik, Bismil Belediye Başkanı Salih Yalçınkaya, Ergani Belediye Başkanı Zülküf Emirhanoğlu, Silvan Belediye Başkanı Zeki Çelik, Yüksekova Belediye Başkanı Hatem İke, Esendere Belediye Başkanı Nusret Akçelik, Şemdinli Belediye Başkanı Ferman Özer, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Asarlık Belediye Bşakanı Raşit Güleryüz, Derik Belediye Başkanı Ayşe Karadağ, Kızıltepe Belediye Başkanı Cihan Sincar, Mazıdağı Belediye Başkanı Hüsnü Tur, Nusaybin belediye Başkanı Mehmet Tanhan, Bulanık Belediye Bşakanı Nasır Aras, Malazgirt Belediye Başkanı Tahir Kahramaner, Kurtalan Belediye Başkanı Nezir Gülcan, Suruç Belediye Bakanı Nahsan Ercan, Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin, Y.Göklü Belediye Başkanı Mehmet Güner, Özalp Beledyie Başkanı Salih Haktan ve Bostaniçi Belediye Bşakanı Muhammet Aslan."
  Â
ADANA'DA EYLEM
   Â
Adana'da, bazı siyasi partilerle sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, ''Pişmanlık
Yasası'' çıkarılması yönünde giriÅŸimlerde bulunulmaması için eylem yaptılar.Â
  Â
İHD Adana Şubesi yöneticisi Ali Karuç, ''Pişmanlık Yasası''nın hiçbir sorunu
çözmeyeceÄŸini savunarak, ''Çeteleri ve yüz kızartıcı suç iÅŸleyenleri dışında tutacak, ayrımsız genel affın çıkarılmasını istiyoruz'' dedi.Â
  Â
Sloganlar atarak bu pişmanlık yasası yönündeki girişimleri protesto eden
gruptakilerden bir bölümü, daha sonra Adalet Bakanlığı'na faks çektiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!