Definecinin kazmasına takılan kayıp kilise

Güncelleme Tarihi:

Definecinin kazmasına takılan kayıp kilise
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kilis'te, define avcılarının kaçak olarak yaptıkları bin kazı sonucunda, tabanı mozaik kaplı, bilinmeyen bir kilise kalıntısı ortaya çıkarıldı.

Hacettepe Üniversitesi ekibince kazı çalışmaları yürütülen Oylum Höyük'ün güney batısındaki bir tarlada kaçak kazı yapıldığının haber alınması üzerine bölge korumaya alındı. Oylum Höyük'teki kazı ekibince koruma altına alınan alanda başlatılan kurtarma kazısında, 1500 yıl öncesinden günümüze geldiği tahmin edilen bir kilisenin mozaiklerle donatılmış tabanı gün ışığına çıkarıldı.

Yaklaşık 8 metre genişlikte, 20 metre uzunlukta olan ve kırmızı, siyah, gri, sarı ve beyaz renkli mozaiklerle işlenmiş çeşitli motiflerle kaplı yüzeyin temizlenmesi çalışmaları sürdürülüyor. Mozaik kaplı kilise tabanının henüz kazı yapılmayan alanlara doğru uzanabileceği kaydediliyor.

Kazıda, batı tarafından girilen 3 bölümlü kilisenin tabanına gömülmüş 1, giriş kapısının hemen yanındaki lahit mezarda ise 3 insan iskeleti bulundu. Ayrıca 15-20 santimetre uzunluğunda 2 haç ile kilisenin yapımında kullanıldığı tahmin edilen metal çiviler bulundu.

Kilisenin giriş kapısı yanında bulunan lahit mezarın uzun yıllar önce güney tarafından kırılarak içerisinin kontrol edildiği belirlendi. Kurtarma kazısıyla mozaiklerin define avcıları tarafından talan edilmesinin önüne geçildiği bildirildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!