Danıştay Özel Radyo ve Televizyonların halka arzında RTÜK kararını hukuka uygun buldu

Güncelleme Tarihi:

Danıştay Özel Radyo ve Televizyonların halka arzında RTÜK kararını hukuka uygun buldu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2007 12:01

Danıştay 13. Dairesi, özel bir televizyon kanalının halka arzına, “ulusal güvenlik belgesi ibrazı koşulunun, halka arz edilen hisseler yönünden mümkün olamayacağı” için izin vermeyen RTÜK kararını hukuka uygun buldu.

Haberin Devamı

DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş'nin, ortaklık paylarını halka arz etme yönündeki başvurusu, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığınca reddedildi. DTV şirketi, RTÜK'ün bu işleminin iptali istemiyle İdare Mahkemesinde dava açtı.

Ankara 1. İdare Mahkemesi, davayı reddetti.
DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş, Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin 21 Aralık 2005 tarihli kararının, Avrupa'nın önde gelen TV kanallarının hisse senetlerinin borsada işlem gördüğü, yönetiminde yer almayan ortaklardan “ulusal güvenlik belgesi” istenilmesinin uygulamada hiç bir faydası olmadığını ileri sürerek bozulması istemiyle Danıştay'a başvurdu.

Danıştay 13. Dairesi, bozma istemini yerinde görmeyerek, yerel mahkeme kararını onadı.

YEREL MAHKEME GEREKÇESİ

İdare Mahkemesi'nin gerekçesinde, televizyonun şirketteki paylarının halk arzı için izin verilmesi yönündeki talebinin, RTÜK'ün kararı doğrultusunda, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'daki sayılı kanunun 29. maddesinde ve ilgili yönetmeliklerde yer alan sınırlamalara uygunluğunun halka arz edilen hisseler yönünden ne ölçüde sağlanabileceği konusunda Sermaye Piyasası Kurulu ile İstanbul Menkul Kıymatler Borsası'ndan görüş istendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Görüşlerin değerlendirilmesi sonucunda, RTÜK'ün, 3984 sayılı kanundaki sınırlamalara uygunluğunun, borsada kontrolünün mümkün olamayacağı, ortaklarda aranan “ulusal güvenlik belgesi” ibrazı koşulunun halka arz edilen hisseler yönünden mümkün olamayacağı sonucuna varıldığı ve bu nedenlerle televizyonun talebini reddettiği kaydedildi.

Gerekçede, görsel ve işitsel basının sahip olduğu toplumu etkileme gücünün büyüklüğünün, kamu yararının korunması yönünden bir takım yasaklar içeren kurallar konulmasını, söz konusu gücün kötüye kullanılmasının engellenmesini zorunlu kıldığı vurgulandı.
İdare Mahkemesinin gerekçesinde, kanunun, basın özgürlüğünün amacı ve niteliğine uygun biçimde kullanımını sağlamak üzere radyo ve televizyon yayıncılığı alanında anonim şirket niteliğinde kurulan ancak kuruluş ve işletilmesi anonim şirketten farklı kendine özgü bir tüzel kişilik oluşumunu öngördüğü belirtildi.

Haberin Devamı

İdare Mahkemesi, DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş ortaklarının şirketteki paylarının halka arzı için izin verilmesi yönündeki talebinin, “ortaklarda aranan 'ulusal güvenlik belgesi' ibrazı koşulunun, halka arz edilen hisseler yönünden mümkün olamayacağı” gerekçesiyle reddine ilişkin davalı RTÜK'ün işleminde hukuka aykırılık görmedi.
Danıştay 13. Dairesi, Ankara 1. İdare Mahkemesi'nin bu gerekçelerine katılarak kararı onadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!