Dana Ferhat'ı dünya tanıdı

Güncelleme Tarihi:

Dana Ferhatı dünya tanıdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2002 02:07

Dana Ferhat'ın namı Türkiye'yi de aştı. Tüm gazetelerde yer bulan Ferhat, İngiliz gazetesi The Guardian'ın ilavesine birinci sayfadan girmeyi başardı. Sahibi, rahatsızlanan Ferhat'ı veterinere yetiştirmişti.

Tüm gazetelerde dün yer alan en sıradışı haber, hava sıcaklığının sıfırın altında 22 dereceye düştüğü Sıvas'ta bir otomobile bindirilen dananın fotoğrafıydı kuşkusuz. Haber ülke sınırlarını da aşmayı başarmıştı. Ünlü İngiliz gazetesi The Guardian da bu fotoğrafla ilgilenmiş, üstelik ‘Dana Ferhat’ın fotoğrafı, ilavesinin birinci sayfasını süslemişti.

Anadolu Ajansı muhabiri Muammer Başkan'ın çektiği fotoğraf, gazetenin birinci sayfasında kullanılırken, kurmaca haberde ‘‘taksi sürücüsünün ağzından’’ esprilere de yer veriliyordu.

THE GUARDIAN Tİ'YE ALDI

‘‘Mezbahaya mı efendim’’
başlığı kullanılan kurmaca haberde, ‘‘taksi sürücüsünün’’, olayı arkadaşlarına anlatırken, ‘‘Dün arabamın arka koltuğunda kimin oturduğunu asla tahmin edemezsiniz. Bahşiş bırakmadığı gibi koltuğa bıraktığı pisliği görmeliydiniz’’ demiş olabileceği belirtiliyordu.

The Guardian gerçi, Sıvas'ta havanın soğumasının ardından taksi sürücüsünün belki kariyerinin en tuhaf müşterisini aracına aldığına dikkat çekiyor, bunu da soğuklar yüzünden sürüsünü korumak isteyen bir çiftçinin sıradışı davranışı olarak yorumluyordu. Ama olayın aslı hiç de öyle değildi.

Herşeyden önce, fotoğrafta görülen eski model Serçe marka otomobil, taksi değildi. Ferhat'ın sahibi Mehmet Toker'di.

FERHAT, ACİL HASTAYMIŞ

Mehmet Toker
de Selahattin Koca adlı bir kişinin çiftliğinde bekçi olarak çalışıyordu. Mehmet Toker, fotoğrafın çekildiği günü de şöyle anlatıyordu:

‘‘O gün hayvan aniden rahatsızlandı. Bulunduğumuz çiftlik kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta. Hava şartları uygun olmadığı için kendime ait 58 AR 237 plakalı aracımla Tarım İl Müdürlüğü'ne götürdüm. Orada muayene ettirdikten sonra ilaçları alıp kent merkezinde özel veteriner Kadir Şimşek‘e iğne yaptırdım ve geri getirdim.’’

OĞLUM FOTOĞRAFTA ÇIKMAMIŞ

Ancak, 5 yıldır aynı çiftlikte bekçi olarak çalıştığını anlatan Mehmet Toker, yakınmadan da edemiyordu:

‘‘Gazetelerdeki fotoğrafları gördüm. ‘Ferhat' adını verdiğimiz dana meşhur olmuş. Aracın arkasında oğlum Ahmet de vardı, o tutuyordu. Fotoğraflarda oğlum çıkmamış.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!