Dakika dakika savaÅŸ

Güncelleme Tarihi:

Dakika dakika savaÅŸ
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 07, 2001 21:26

Haberin Devamı

8 EKİM PAZARTESİ

 23:11 Pakistan ve Hindistan, Afganistan'ayönelik Amerikan-İngiliz bombardımanının ardından bölgedeki gerilimi artırmamak için girişimlerde bulunma sözü verdi.

 22:53 ABD'nin başkenti Washington'da biryetkili, Başkan George Bush'un Afganistan'a yönelik harekat kararını Cuma günü aldığını, saldırı emrini Cumartesi günü verdiğini söyledi.

 22:45 Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah,ABD'nin Afganistan'a harekatının ''barbarca ve rasgele'' olduğunu iddia etti. Hizbullah, Amerika'nın ''yargıç, hakem ve cellat olarak'' davrandığını öne sürdü.

 22:00 ABD Genelkurmay Başkanı Richard Myers, Afganistan'a dün gerçekleştirilen askeri operasyonda, kara birliklerinin de dahil olduğu 31 hedefin başarıyla vurulduğunu ve saldırıların şu anda da devam etmekte olduğunu bildirdi.

 21:50 ABD'nin Afganistan'a düzenlediği harekatın ikinci gününde, kuzeydeki Mezar-ı Şerif ve Kunduz kentlerinin de vurulduğu bildirildi. Afgan İslami Basın ajansı, bombalardan birinin 400 yataklı bir kadın hastanesinin yakınına düştüğünü bildirdi.

 21:36 Afganistan'daki Taliban rejimine karşı savaşan Kuzey İttifakı, Mezar-ı Şerif kentini bombalamakta olduğunu bildirdi. İttifak sözcülerinden Eşref Nedim, telefonla AFP muhabirine verdiği demeçte, ''Askeri tesisler, havaalanı ve öteki Taliban merkezleri hedef alınıyor'' dedi. 

 21:33 ABD'nin Florida eyaletinde, aynı binada çalışan iki kişinin, ABD'de 25 yıldır görülmeyen Şarbon hastalığına yakalanması, teröristlerin biyolojik saldırı gerçekleştirdiği endişesi yarattı.

 21:27 ABD Genelkurmay Başkanı General Richard Myers, Afganistan'da bu geceki hava operasyonunda dün geceki hedeflerin benzerlerinin bombalandığını bildirdi.

 21:20 Amerikan yönetimi, terörle mücadelenin Usame Bin Ladin'i aşacağını bildirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, ''Sadece bir tek adam söz konusu değil. Kimse şaşırmasın. 60 ülkede ajanları bulunan bütün bir şebekeyi ortadan kaldırmak söz konusu'' dedi.

 21:15 ABD Adalet Bakanı John Aschcroft, ''Taliban rejimine karşı girişilen bombardımanlara terörist misillemesi olasılığını göz önünde bulundurarak, dün Amerikan topraklarında en üst düzeyde alarm emri verdim'' dedi.

 20:55 İngiltere Başbakanı Tony Blair, Afganistan'a karşı dün gece başlatılan harekatta, ilk akınların başarılı olduğunu bildirdi.

 20:34 Çin Cumhurbaşkanı Jiang Zemin ve ABD Başkanı George Bush, bu akşam bir telefon görüşmesi yaptı. Bush, daha önce kararlaştırılan bu telefon görüşmesinde, terörizme karşı açıklamalarından dolayı Çin hükümetine teşekkür etti. Bush, uluslararası toplumun terörizm tehditine karşı birleşmesi gerektiğini ifade etti.

 20:30 Taliban'a yakınlığı ile bilinen Afgan İslami Basın Ajansı, Afganistan'a karşı bu gece başlayan ikinci akın dalgasında Kabil, Celalabad ve Kandahar havaalanlarının hedef alındığını bildirdi.

 20:28 Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Hindistan Başbakanı'na ''samimi müzakere' çağrısında bulundu ve terörizm konusunda işbirliği yapılmasını istedi.

 20:25 Afganistan'da Taliban rejimince 10 gün önce tutuklandıktan sonra bugün serbest bırakılan İngiliz gazeteci Yvonne Ridley, bu gece Pakistan'ın Peşaver kentine geldi. Ridley, (43), Afganistan sınırından kuzeybatıdaki Peşaver kentine ulaştı. Ridley, casusluk suçlamasıyla tutuklanmıştı.

 20:20 Kabil Havalimanı'na 4 bombanın düştüğünü bildirdi.

 20:15 ABD ve İngiltere'nin Taliban'a karşı başlattıkları askeri ahrekatı protesto eden kızgın göstericiler, Pakistan'in Kuetta kentinde bulunan BM kuruluşlarına ait 2 binaya saldırdı.

 20:14 ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld bazı kara birliklerinin de operasyonda kullanıldığı bildirildi.

 20:10 ABD'nin Afganistan harekatına katılan Amerikan bombardıman uçaklarındaki askerlerden biri, ''Kendimi, Süper Kupa'da oynayan Amerikan futbolcusu gibi hissettim'' dedi.

 20:05 Amerikan MSNBC televizyonu, bu gece başlayan ikinci akın dalgasında Celalabad civarında bombardıman sesleri duyulduğunu bildirdi.

 20:00 İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ''Afganistan operasyonu bu ülkeyle sınırlı olacak'' dedi. Straw'un, AB dışişleri bakanları toplantısından çıkışında yaptığı bu açıklama, ABD'nin BM'ye, ''operasyonun başka örgüt ve ülkelere kaydırılabileceğini'' bildirdiği yönünde verilen haberlerle çelişiyor.

 19:50 Kanada, ABD öncülüğündeki koalisyona, 6 savaş gemisi, 6 nakliye ve keşif uçağı ile 2 binden fazla asker vereceğini açıkladı. Savunma Bakanı Art Eggleton, konuşlandırma işleminin gelecek birkaç günde yapılacağını bildirdi.

 19:38 Fransız Haber Ajansı AFP, Afganistan'a karşı girişilen ikinci havaakınına, İngiltere'nin de katıldığını bildirdi.

 19:29 Müteffikler'in, Afganistan'ın başkenti Kabil'i bombaladığı bildirldi.

 19:27 Afganistan'ın başkenti Kabil'de uçaksavar ateşi sesleri duyulduğu bildirildi. Başkent'te yerel yerel saatle 20.40'ta uçaksavar ateşi başladığı, tüm kentte elektriklerin kesildiği belirtildi. Bu arada, Kabil yakınlarında patlama sesleri de duyuldu.

 19:17 Irak Parlamentosu, ABD ve İngiltere'nin Afganistan'a yönelik hava harekatını kınadı. Parlamento'nun bildirisinde, ''ABD, İngiltere ve dünya siyonizminin bir Müslüman devlet ve halkına karşı nedensiz yere yasa ve ahlak dışı saldırı düzenledikleri'' belirtildi.

 19:13 ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Afganistan'a ikinci hava saldırısının başladığını doğruladı.

 19:05 Afganistan'a yönelik yeni hava saldırının, ülkenin güneyini hedeflediği bildirildi.

 19:00 ABD Afganistan'ı yeniden bombalamaya başladı.

 18:00 Başbakan Bülent Ecevit ve koalisyon ortakları, muhalefet parti liderleriyle Başbakanlık'ta biraraya geldi.

 17:55 ABD Başkanı Bush "Terörizme karşı savaşta dün yeni bir cephe açtık. Bütün cephelerde savaşa devam edeceğiz, harekat uzun sürebilir" dedi.    
 
 17:35 Çankaya Köşkü'nde yapılan güvenlik zirvesi sonrasında yapılan yazılı açıklamada, operasyon sonrası gelişmelerin ve Türkiye'nin tutumunun ele alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

 17:13 Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Sezer başkanlığında yapılan güvenlik zirvesi sona erdi.

 17:11 ABD, Afganistan`dan sonra baÅŸka ülkelere karşı da askeri harekat düzenleyebileceÄŸini BM`ye bildirdi Â

 17:09 Dünkü operasyonda görev alan uçakların bazılarının Adana Ä°ncirlik Ãœssü'den kalktığı açıklandı; uçakların insani yardım uçakları olduÄŸu bildirildi Â

 17:04 BM diplomatik kaynakları, ABD`nin, Afganistan`dan sonra baÅŸka örgüt ve devletlere karşı eyleme giriÅŸebileceÄŸi konusunda BM`ye bilgi verdiÄŸini açıkladı Â

 17:03 Filistin lideri Yaser Arafat, Ä°srail ile varılan ateÅŸkesi ihlal edenin tutuklanacağını açıkladı Â

 17:02 Taliban yönetimine karşı savaÅŸan Kuzey Ä°ttifakı`nın DışiÅŸleri Bakanı Abdullah, ABD ve Ä°ngiltere`nin Taliban hedeflerine yönelik dünkü saldırılarının ``baÅŸarılı`` olduÄŸunu söyledi Â

 17:00 Pakistan`ın PeÅŸaver kentinde yaÅŸanan ÅŸiddet olaylarının ardından toplanan Ä°slam Uleması Cemaati, cihat ile ilgili bir karar almadıÂ

 16:54 Filistin Uluslararası Ä°ÅŸbirliÄŸi Bakanı Nebil Åžaat, ``Filistinlilerin bağımsızlık mücadelesinin terörizmin nedeni olarak kullanılamayacağını`` söyledi Â

 16:46 Pakistan Devlet BaÅŸkanı Pervez Müşerref, istihbarat örgütünün başına General Ä°hsan ül Hak`ı getirdi Â

 16:44 Tacikistan`da neo komünist iktidara karşı 5 yıl boyunca din adına savaÅŸan anamuhalefet partisi, ``Taliban`ın ABD`ye karşı ilan edilen cihat çaÄŸrısını desteklemediÄŸini`` açıkladı Â

 16:31 Avrupa Konseyi, ABD ve Ä°ngiltere`nin Afganistan`a yönelik askeri harekatına tam destek verdi Â

 16:26 ABD`nin Afganistan`a hava harekatının ardından, Pakistan`da yapılan gösteriler çerçevesinde başkent İslamabad`ta yaklaşık 750 kişilik bir grup toplandı   
Â
 15:43 Filistin lideri Yaser Arafat, uluslararası topluluktan "Ä°srail'in terörünü" durdurmasını istedi Â

 14:48 Afganistan'ın Ä°ran sınırında bu sabah 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.  Â

 14:16 ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, "Bin Ladin'in Afganistan'da olduÄŸu açık" dedi. Rumsfeld, Afganistan'da vurulan tüm hedeflerin askeri olduÄŸunu bildirdi. Â

 14:13 Taliban yönetimi, ABD-Ä°ngiliz askeri harekatına direnmeye karar verdi. Taliban, Bin Ladin ile ilgili siyasetinde bir deÄŸiÅŸiklik olmadığını da açıkladı. Â

 14:12 Pakistan'ın batısındaki Keta kentinde, Afganistan'a yönelik harekatı protesto eden göstericiler, BM Çocuk Fonu (UNICEF) binasını ateşe verdiler.   
Â
 13:48 Ä°ngiltere, Afganistan'a yönelik dün geceki hava saldırısında 30 hedefin vurulduÄŸunu bildirdi.  Â

 13:35 Ä°ngiltere Savunma Bakanı Geofrey Hoon, Afganistan'daki mültecilere 36 milyon pound daha yardım yapacaklarını açıkladı Â

 13:30 Mısır'da, 20 bin Amerikan askerinin de katılacağı çokuluslu tatbikat baÅŸladı Â

 13:00 BM Dünya Gıda Programı, askeri harekat nedeniyle Afganistan'a yardımı durdurdu Â

 12:59 NATO Genel Sekreteri Robertson, NATO'ya ait AWACS erken uyarı uçaklarının bir iki gün içinde ABD'nin operasyonlarına destek vermek üzere bölgeye konuÅŸlanacağını açıkladı.  Â

 12:55 Afganistan'ın Mezar-ı Åžerif kentinide hedef alan dün geceki bombardımanda, iki Taliban komutanının öldüğü öne sürüldü Â

 12:21 Filistin Enformasyon Bakanı Abdrabbo, Filistinlilerin, Ladin'in ABD'ye gelecekte düzenlenecek herhangi bir saldırıyla kendi amaçlarını iliÅŸkilendirme giriÅŸimini reddettiÄŸini söyledi Â

 12:18 Taliban Büyükelçisi Zaif, saldırıların 'sadece Afganistan'a deÄŸil tüm müslümanlara yapıldığını' söyledi Â

 11:53 Milano'daki uçak kazasında 100'den fazla kiÅŸinin öldüğü belirtildi.  Â

 11:52 Fransa Savunma Bakanı Alain Richard, Fransız askerlerinin de Afganistan'da olabileceÄŸini ima etti Â

 11:28 Japonya BaÅŸbakanı Koizumi, ABD BaÅŸkanı George Bush'a ''tam desteÄŸini'' dile getirerek, Japonya'nın da terörist bir yanıt olasılığı karşısında ''azami alarmda'' olduÄŸunu belirtti Â

 11:23 Fransa Savunma Bakanı, harekatın ilk hedefinin Afgan hava sahasını kontrol altına almayı amaçladığını belirterek, bu hedefin büyük bir olasılıkla tamamlanmış olabileceÄŸini söyledi Â

 11:22 Afganistan'daki geliÅŸmeler ve terörizmle mücadele konusuna ağırlık verecek olan AB üyesi ülkelerin DışiÅŸleri Bakanlarından oluÅŸan AB Genel Ä°ÅŸler Konseyi'nin aylık olaÄŸan toplantısı Lüksemburg'da baÅŸladı Â

 11:09 Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Jack Straw, Afganistan'a karşı ABD önderliÄŸindeki askeri operasyonun, haftalarca sürebileceÄŸini açıkladı Â

 11:05 ABD, Adana'daki İncirlik Üssü'nü ileri karakol yaptı. Operasyona yönelik yığınak yapılmaya başlandı

 10:59 NATO Konseyi'nin, bu sabah olaÄŸanüstü bir toplantı yaparak, ABD ve Ä°ngiltere'nin baÅŸlattığı askeri harekatı deÄŸerlendireceÄŸi açıklandı Â

 10:56 Pakistan'nın sınır kenti PeÅŸaver'de gerginlik sürüyor; ABD ve Ä°ngiltere karşıtı gösterilere polisin müahalesi çok sert oldu Â

 10:54 Endonezya hükümeti, ABD ve müttefiklerine, Afganistan'a yönelik saldırıyı sınırlı tutmaları çaÄŸrısında bulundu Â

 10:48 İtalya'nın Milano kentinin havaalanında İskandinav Havayolları'na ait bir yolcu uçağı küçük bir uçağa çarptı, kazada ilk belirlemelere göre 12 kişi öldü, 20 kişi yaralandı   
Â
 10:44 Gürcistan'ın Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nde altı BM gözlemcisini taşıyan bir helikopter düşürüldü Â

 10:43 Gürcistan'ın Abhazya özerk Cumhuriyeti'nde altı BM gözlemcisini taşıyan helikopter düşürüldü; üç BM gözlemcisi öldü. Â

 10:41 Afganistan'a yönelik askeri harekat, Pakistan'ın Keta, Güney Kore'nin Seul, Hindistan'ın Cammur KeÅŸmir, Endonezya'nın Cakarta kentlerinde protesto edildi. Â

 10:27 Afganistan'a yönelik harekatın baÅŸlamasının ardından sınırdaki Termez kentinde panik yaÅŸandığı, Özbekistan Devlet BaÅŸkanı Kerimov'un da, Avusturya'ya yapacağı geziyi ertelemeyi düşündüğü bildirildi. Â

 10:25 Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Jack Straw, harekatın ardından ''bize zarar veremediler'' diye açıklama yapan Taliban'a, ''bu daha baÅŸlangıç'' yanıtını verdi.  Â

 10:15 Sunday Ekspress gazetesinin muhabiri Yvonne Ridley'nin babası, kızının serbest bırakılıp bırakılmadığı anlaşılamadan askeri harekatın baÅŸlamış olmasından ötürü üzüntülü ve endiÅŸeli olduÄŸunu söyledi.  Â

 10:14 Suudi Arabistan havayollarının Cidde-Londra seferini yapan yolcu uçağına yapılan bomba ihbarı asılsız çıktı. Â

 10:13 Pentagon'dan yapılan açıklamada, Afganistan'a yönelik hava harekatının bir kaç gün daha süreceÄŸi açıklandı. Â

 10:11 Cidde-Londra seferini yapan Suudi Arabistan yollarına ait bir yolcu uçağı, bomba ihbarı üzerine Ä°talya'nın Roma havaalanına acil iniÅŸ yaptı. Â

 10:01 Taliban'a yönelik harekattan faydalanan Kuzey Ä°ttifakı, Kabil'e 1-2 günde girebileceklerini öne sürdü Â

 09:59 Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Jack Straw,Ä°ngiltere ve ABD'nin Afganistan'a yönelik harekatının, hedeflerde önemli hasara yol açtığını söyledi Â

 09:48 Taliban yönetimi, ABD ve Ä°ngiltere'nin dün düzenlediÄŸi askeri operasyon sonrasındaki krizi görüşmek üzere baÅŸkent Kabil'de olaÄŸanüstü toplandı Â

 09:41 Ä°ran radyosu, Afganistan'a yönelik harekatta Amerikan füzelerinin "halkın yaÅŸadığı bölgelere düştüğünü ve çok sayıda sivilin öldüğünü" duyurdu Â

 09:34 Gazze Åžeridi'nin kuzeyinde ve orta kesimlerindeki 2 ayrı olayda 2 Filistinli, Ä°srail askerlerinin açtığı ateÅŸ sonucu öldü Â

 09:22 AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Solana, ABD'nin teröre yönelik savaşını ''klasik'' olarak düşünmediÄŸini, bu savaşın belli bir süre devam edeceÄŸini kaydetti Â

 08:52 Meksika'nın Büyük Okyanus kıyısını etkileyen Richter ölçeÄŸine göre, 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi; deprem 1 dakikadan fazla sürdü. Â

 08:18 Pakistan Devlet BaÅŸkanı Müşerref, diplomatik çabaların sonuç vermemesi üzerine baÅŸlayan operasyonun, kentlere deÄŸil kamplara yönelik yapıldığını söyledi Â

 07:51 Taliban radyosu Åžeriat'ın Sesi, ABD'nin Afganistan'ın baÅŸkenti Kabil'e düzenlediÄŸi operasyonda can kaybı ve maddi hasar meydana gelmediÄŸini iddia etti Â

 07:20 ABD ile Ä°ngiltere'nin Afganistan'a yönelik harekatı sonrasında aşırı dincilerin ülkedeki yabancılara saldırabileceÄŸinden endiÅŸelenen Endonezya, baÅŸkent Cakarta'daki güvenlik önlemlerini artırdı Â

 07:11 Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, ordu içinde görev değişikilği yaparak, Taliban sempatizanı iki generali başka görevlere atadı

 06:48 Afgan haber ajansı, ABD'nin yaptığı bombardıman sonucunda 20 kişinin öldüğünü duyurdu.

 05:50 Mustafa Abadan - Pakistan yönetimi tarafından ev hapsine alınan Taliban yanlısı Cemiyeti Ulema-i İslam lideri Molla Fazıl El Rahman, serbest bırakıldı.

 05:45 Taliban'ın Pakistan Büyükelçisi Abdül Selam Zaif, Afganistan'a yönelik hava harekatında, sivillerin öldüğünü ileri sürdü. Zaif, sivillerin öldüğü yolundaki bilgiyi nereden aldığı ve öldüğünü iddia ettiği kişilerin nerede bulunduğu hakkında bilgi veremeyeceğini belirtti.

 05:40 ABD Başkanı George W. Bush ve Beyaz Saray danışmanlarının, Suudi asıllı terörist Usame Bin Ladin'in, terör ağına emirlerini internet üzerinden verdiğine inandıkları iddia edildi.

 05:30 ABD'ye ait kargo uçaklarının, Afganistan'a havadan gıda yardımı yapmaya başladığı bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Afganistan'ın yerleşim yerlerine uzak bölgelerine kaçan binlerce göçmen için, havadan 37 bin 500 adet gıda yardım paketi atıldığı belirtildi.

 05:23 Amerikan MSNBC televizyonu, Pentagon kaynaklarına dayanarak verdiği haberinde, ABD'nin Afganistan'da Taliban hedefleri ve terörist kamplarına karşı düzenlediği ilk bombardımanın sona erdiğini duyurdu.

 05:06 Afganistan'a yönelik harekat sırasında düzenlenen bombardımanda, başkent Kabil'de ölenler olduğu iddia edildi. Ölenlerin, sivil mi yoksa Taliban milisi mi olduğu bilinmiyor.

 04:39 El Cezire televizyonu, Celalabad ve Kandahar'a dördüncü hava saldırısının başladığını bildirdi.

 03:54 FBI, Afganistan'a yönelik operasyonun başlamasının ardından, terörist saldırı düzenlenebileceği endişesiyle tüm yerel polis birimlerini alarma geçirdi.

 03:40 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Afganistan'a yönelik bugünkü ilk bombardımanın kısa görüntülerini televizyon kuruluşlarına dağıttı.

 03:30 ABD'nin Afganistan'a yönelik hava harekatında, Umman Denizi'nde bulunan USS Carl Vinson uçak gemisinden kalkan savaş uçaklarının kullanıldığı bildirildi.

 03:20 Pakistan'ın Peşaver kentinde, ABD'ninAfganistan'a yönelik harekatını protesto amacıyla düzenlenen küçük çaptaki gösteriler, Pakistan polisinin müdahalesiyle sona erdi.

 03:15 ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Afganistan'a düzenlenen harekatın, ''askeri hedeflere'' yönelik olduğunu söyledi.

 02:45 Avustralya, 150 kişilik hava komando birliği ile iki adet yakıt aktarım uçağını, gerekli görülmesi halinde Afganistan'a yönelik harekatta kullandırabileceğini açıkladı.

 02:40 İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Afganistan'a yönelik harekatın başlatılmasının ardından Savunma Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeye başladı. Haberde, görüşmeyle ilgili ayrıntı verilmedi.

 02:35 Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Afganistan'a yönelik hava saldırılarını ''mütecaviz bir hareket'' olarak niteledi.

 02:28 Amerikan polisinin, başkent Washington'a 24 kilometre mesafede kiralık iki kamyonu patlayıcı taşıdığı şüphesiyle durdurduğu ve otoyolun bir bölümünü trafiğe kapattığı bildirildi.

 02:19 Beyaz Saray, Usame Bin Ladin'in bugün yayınlanan açıklamalarının teröre karşı savaşı haklı çıkardığını açıkladı.

 02:10 ABD Başkanı George Walker Bush'un,terörle mücadele savaşı çerçevesinde, Irak lideri Saddam Hüseyin'e karşı operasyon düzenleme fikrinden vazgeçmediği, ancak Afganistan'daki terör kamplarını yok ettikten sonraki aşamada, Irak'a yönelmeyi planladığı öne sürüldü.

 02:03 Afganistan'ın başkenti Kabil'de üçüncü kez uçaksavar ateşi açıldığı bildirildi.

 01:28 İslam Konferansı Örgütü dışişleri bakanları toplantısının ABD ve İngiltere'nin Afganistan'a yönelik askeri operasyonuna rağmen planladığı gibi bu hafta yapılacağı bildirildi.

 01:25 Danimarka ve İsveç, Afganistan'a yönelik hava harekatına destek verdiklerini açıkladı.

 01:20 ABD'nin Afganistan'a karşı başlattığı askeri harekatın ardından, Hollanda'da polis alarma geçirildi.

 01:12 ABD'nin, Afganistan'a yönelik harekat başlatmasının ardından, teröristlerin ana hedeflerinden biri olduğu bildirilen New York'ta, olağanüstü güvenlik önlemleri uygulamaya konuldu.

 01:06 ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Taliban yönetiminin, ABD ve Ä°ngiltere'nin Afganistan'a yönelik ilk hava saldırısı sırasında güneyde kimliÄŸi belirsiz bir uçak düşürdükleri yolundaki iddiasına iliÅŸkin resmi açıklama yapmayı reddetti. 01:06Â

 01:02 ABD, Afganistan'a yönelik hava harekatını başlatmasından sonra, Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini geçici bir süre kapattı.

 01:00 İRNA, adını açıklamadığı Afgan bir kaynağın, Taliban güçlerinin stratejik mevzilerine 200 füzenin isabet ettiğini doğruladığını belirtti.  01:00

 00:55 Afganistan'a yönelik operasyonun başlamasının ardından bölge ülkelerinde istikrarın bozulmasından endişe eden ABD Başkanı George Bush, Dışişleri Bakanı Colin Powell'ı, Pakistan ile Hindistan'a gönderiyor.

 00:52 Filistin yönetimi, Arap ülkelerinin Afganistan'a yönelik bombardıman konusunda ortak tavır almalarını istedi.

 00:52 İtalya'da bulunan NATO üslerinde 3. derecede önemli olan ''Charlie'' alarmı verildiği açıklandı. Charlie alarmının, başta ülkenin kuzeyindeki Aviano ile Sicilya Adası'ndaki Sigonella hava üsleri olmak üzere tüm NATO üslerinde, her türlü olası terörist saldırılara karşı verildiği belirtildi.

 00:51 CNN televizyonu, Afganistan'ın doğusundaki Celalabad kentine yeni bir hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

 00:46 Afganistan'daki Taliban yönetimininbir yetkilisi, ''cihatta olduklarını ve yarın Özbekistan sınırında savaşmaya başlayacaklarını'' söyledi.

 00:39 Afganistan'da Taliban yönetimine karşısavaşan Kuzey İttifakı'nın, yarın şafakla birlikte saldırıya geçeceği bildirildi.

 00:35 AB Dönem BaÅŸkanı Belçika'nın BaÅŸbakanYardımcısı ve DışiÅŸleri Bakanı Louis Michel, Afganistan harekatında sivillerin de ölebileceÄŸini, bunun sorumlusunun ABD deÄŸil, Taliban olacağını söyledi.Â

 00:32 Afganistan'a yönelik hava harekatı sürerken, Pakistan'ın sınır kenti Peşaver'de durumun sakin olduğu gözlemleniyor. Peşaver'liler, gelişmeleri televizyondan izlerken, sokakların bomboş olması dikkat çekiyor.

 00:30 Eski Afganistan Başbakanı ve Hizbi İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar, ABD'nin Afganistan'a düzenlediği harekatı kınadı.

 00:22 İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Afganistan'a düzenlenen harekatla ilgili olarak, ''zaferin, ABD'nin olacağını'' söyledi. ABD Başkanı George Bush'u aldığı ''cesurca krardan'' dolayı kutladığını belirten Peres, ''tüm İsrail, Amerikan operasyonunun başarısı için duacı'' diye konuştu.

 00:20 Afganistan'ın Kahdahar ve Helmand kentlerinin etrafındaki dağlarda, ABD hava saldırısından kaçan 3 bin Afgan'ın mahsur kaldığı bildirildi.

 00:19 İran'ın resmi haber ajansı İRNA, ABD hava harekatının başlamasından sonra, Afganistan'da Taliban askerleri ile halk arasında çatışma çıktığı ileri sürdü. Ajans, çatışmayla ilgili başka ayrıntı vermedi.

 00:14 Suudi asıllı terörist Usame bin Ladin'in, ABD'de yaşayan kardeşi Abdullah Muhammed bin Ladin, ailede herkesin Usame bin Ladin'i kınadığını belirterek, 'Her aileden, bir kara koyun çıkar'' dedi.

 00:10 Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, ABD'nin 11 Eylül'deki terör saldırılarıyla ilgili kanıtlarını dünyaya göstermesini istedi. Irak televizyonu da ABD ve İngiltere'nin askeri operasyonunu ''hain saldırı'' olarak nitelendirdi.

 00:04 Katar'ın El Cezire televizyonu, Kabil'in şiddetli patlamalarla sarsıldığını ve hava savunma ateşi açıldığını duyurdu.

 00:02 Katar'ın El Cezire televizyonu, Taliban yetkililerine dayanarak, Afganistan'ın başkenti Kabil'e yeni saldırılar başlatıldığını duyurdu.

 00:01 Afganistan'ın devrik Kralı Muhammed Zahir Şah'ın, ülkesine düzenlenen bombardımandan ötürü ''üzgün'' olduğu bildirildi. Zahir Şah'ın sözcüsü Afganistan'ın eski Dışişleri Bakanı Hidayet Emin Arsala, ''Birinin ülkesine saldırıldığında neler hissettiğini tahmin edersiniz. Zahir Şah üzgün''dedi.

7 EKÄ°M PAZAR

 23:44 Başbakanlık'tan ABD'nin Afganistan'a yönelik düzenlediği operasyonla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Türkiye sorumlu bir müttefik olarak ABD'nin arkasındadır" denildi.

 23:29 İran, ABD ve İngiltere'nin Afganistan'a yönelik bombardımanını ''kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.

 23:16 Harekatta Taliban'in askeri karargahı ve Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'in evinin vurulduğu bildirildi.

 23:06 Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in, güvenlik önlemi olarak gizli bir yere götürüldüğünü bildirdi.

 22:56 Taliban bombardımanın ''büyük hasara yol açmadığını'' öne sürdü.

 22:55 Özbekistan ordusu, Afganistan sınırında alarma geçti.

 22:53 CNN, Afganistan'ın batısındaki Herat kentinde havaalanının vurulduğunu ve şiddetli patlamalar olduğunu duyurdu.

 22:28 Operasyonun ardından Almanya'da güvenlik önlemleri artırıldı.

 22:28 Taliban, Güney Afganistan'da kimliği belirsiz bir uçağı düşürdüğünü iddia etti.

 22:27 NATO Sözcüsü Yves Brodeur, harekata, bu aşamada NATO'nun katılımının olmadığını açıkladı.

 22:25 Ä°talya'da BaÅŸbakanlık'ta oluÅŸturulan kriz masası ÅŸefi General Tricarico, ülkede ''Bravo Alarmı'' verdiklerini açıkladı.Â

 22:17 İngiltere'de Başbakanlık önünde toplanan savaş karşıtları protestolara başladı. 

 22:14 Tacikistan silahlı kuvvetleri üst düzey alarma geçirildi.

 22:11 Ankara'daki ABD ve Almanya büyükelçiliklerinin bulunduğu Paris Caddesi'ne giriş çıkışlar yasaklandı.

 22:06 Kabil'de basın mensuplarının bulunduÄŸu bölge Taliban tarafından bombalanıyor.Â

Haberin Devamı

 22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransız birliklerinin de operasyona katılacaklarını bildirdi.

 22:02 Kuzey İttifakı harekatta, Ferah ve Kunduz kentlerinin de vurulduğunu bildirdi.

 21:54 ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, operasyonda 15 bombardıman, 25 taarruz uçağı ve 50 cruise füzesi kullanıldığını söyledi.

 21:45 ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld bir açıklama yaparak operasyonun hedefinin bölgedeki askeri dengeyi değiştirmek ve Afgan halkına insanı yardım sağlamak olduğunu söyledi.

 21:43 Usame Bin Ladin, tehditlerini sürdürüyor. Ladin "Filistin'de barış hakim olmadan, ABD barış içinde yaşamayacak" dedi.

 21:41 ABD'nin Afganistan'a yönelik operasyonunun başlaması üzerine Cumhurbaşkanı Sezer'in yarın Eskişehir'e yapacağı gezi iptal edildi.

 21:34 El Cezire televizyonunun haberine göre, Usame Bin Ladin'in örgütü El Kaide'nin sözcüsü, ABD'de 11 Eylül'deki terörist saldırıların, Washington'ın İsrail'e verdiği destek yüzünden düzenlendiğini söyledi.

 21:31 Usame bin Ladin ABD ve ABD'yle birlikte hareket eden ülkelerin rahat yüzü görmeyeceklerini söyledi.

 21:29 Usame Bin Ladin, Katar'ın El Cezire televizyonundan yayımlanan video banttaki açıklamasında, Afganistan ve kendisine yönelik savaşın ''İslam'a açılmış savaş'' olduğunu öne sürdü.

 21:24 Taliban, son Afganlı ölene kadar Usame bin Ladin'i teslim etmeyeceklerini açıkladı.

 21:21 El Kaide sözcüsü El-Cezire televizyonunda cihat çağrısı yaptı.

 21:20 ABD, Afganistan'a yönelik başlatılan bombardımanın ardından, vatandaşlarına ''terör tehditlerine karşì dikkatli olmaları'' çağrısında bulundu.

 21:14 CNN televizyonu, Kandahar'a ikinci hava harekatı dalgasında Taliban liderlerinin karargahlarının hedef alındığını duyurdu.

 21:11 Başbakanlık'ta kriz masası oluşturuldu.

 21:10 ABD Başkanı George Bush, Afganistan harekatını Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a anında bildirdi.

 21:08 Taliban yanlısı Afgan İslami Basın Ajansı, Kabil Havaalanı civarında oturan halkın evlerini terkettiğini duyurdu.

 21:01 İngiltere Başbakanı Tony Blair, Afganistan'a yönelik bombardımanda, İngiliz denizaltılarından da füze fırlatıldığını açıkladı.

 21:01 Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı ABD'nin Taliban üslerini vurmaya başlayacağı bilgisini bu sabah aldığını bildirdi.

 20:55 İngiltere Başbakanı Tony Blair yaptığı basın toplantısında El Kaide ve Taliban rejiminin askeri gücünü kırmayı hedeflediklerini söyledi.

 20:49 Afganistan'daki Taliban yönetiminin Pakistan'ın liman kenti Karaçi'deki konsolosu Rahmetullah Kakazade, ''Cihat için hazırız'' dedi. 

 20:45 Taliban, Afganistan'a yönelik başlatılan bombardımanları, ''terör eylemi'' olarak nitelendirdi.

 20:43 ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in harekattan önce Cumhurbaşkanı Sezer'e bilgi verdiği belirtildi.

 20:42 Afganistan'a bu akşam düzenlenen harekattan önce ABD Başkanı George Bush, Rusya Devlet Başkanı VladimirPutin'e bilgi verdi.

 20:37 Bir Amerikalı askeri yetkili, Afganistan'a yönelik hava harekatında, ilk olarak terörist eğitim kampları, hava savunma tesisleri ve hava üslerinin hedef alındığını açıkladı.

 20:34 ABD ve İngiliz gemilerinden Cruese füzeleri atılıyor.

 20:25 Kandahar havaalanı tamamen tahrip oldu.

 20:24 Almanya Başbakanı Schröder, Afganistan'daki 'terörist hedefler''e yönelik ABD harekatını desteklediğini açıkladı.

 20:23 Afganistan'a düzenlenen askeri harekatta İngiliz güçleri de yer alıyor.

 20:22 Genelkurmay yetkilileri ve Hükümet üyeleri Başbakanlık'ta olağanüstü toplandı.

 20:21 Kabil ve Kandahar'da elektirikler kesildi.

 20:20 Saldırılar, Kabil, Kandahar ve Celalabad'ta yoğunlaştı.

 20:11 Afganistan'a yönelik ABD saldırısanda, Taliban Lideri Molla Muhammed Ömer'in bulunduğu Kandahar'ın da vurulduğu bildirildi.

 20:01 ABD Başkanı George Bush, şu anda canlı yayında Afganistan'a yönelik operasyonun resmen başladığını duyuruyor.

 19:43 ABD'nin haftalardır beklenen Afganistan'a yönelik operasyonu başladı. Operasyon Beyaz Saray tarafından doğrulandı.

Haberin Devamı

 18:53 Afganistan'ın Başkenti Kabil'in bombalandığı iddia edildi. Şimdiye kadar Kabil'e 6 bombanın düştüğü bildirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!