Dağda panik

Güncelleme Tarihi:

Dağda panik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Apo'nun yakalanması, terör örgütünün lider kadrolarında büyük panik yarattı. Sözde bölge komutanlarına talimat veren PKK merkez komite üyesi Cemil Bayık, haberin duyulmaması için tüm telsizlerin toplatılmasını istedi. Bayık militanların telefonla aileriyle görüşmesini de yasakladı.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İtalya'da yakalanarak cezaevine konması üzerine, terör örgütünün lider kadrolarında panik yaşanmaya başlandı. Apo'nun yakalanmasının yaratacağı çözülmeyi önlemek isteyen lider kadro, dağdaki teröristlerin elindeki tüm haberleşme araçlarını toplatma emri verdi. PKK bölge sorumlularına, ‘‘Başkanın yakalandığını gizleyin, kaçmak isteyenlerin infaz edin’’ talimatı verildi. PKK'nın merkez komite üyelerinden Cemil Bayık'ın sözde bölge sorumlularına verdiği talimat, istihbarat birimleri tarafından ele geçirildi. Öcalan'ın Roma Havaalanı'nda yakalanarak, tutuklandığı haberinin, örgüt içinde süratle yayıldığı ve örgüt elemanları arasında panik başladığı belirtildi. PKK Merkez Komite üyelerinin örgüt mensupları arasında yaşanan şaşkınlık ve yılgınlığı önleme çabasına girdikleri öğrenildi. İstihbarat birimlerinden edinilen bilgilere göre, dağdaki militan kadronun Apo'nun yakalandığını öğrenmemesi için, tüm haberleşme araçlarının toplatılması talimatı verildi. Kuzey Irak'tan izlenebilen Türk televizyonlarından Apo'nun yakalandığını ve cezaevine konduğunu öğrenen PKK Merkez Komitesi üyelerinden Cemil Bayık, PKK'nın sözde bölge sorumlularına ulaştırdığı talimatında, tehditkar bir uslüpla şunları söyledi:

BİTİŞ NOKTASI

‘‘Başkanın yakalandığını alandaki arkadaşlardan gizlemek lazım. En azından bir süre bunun bilinmemesi lazım. Hiçbiriniz, tabur komutanları da dahil olmak üzere kimsede radyo, telsiz, telefon bırakmayacaksınız. Duyan herkese anlatır. Herkes birbirine telsizle geçer. Bu emrim kesindir. Olayın duyulması önlenecek. Telsiz kullanan bu olayı öğrenirse kaçmak isteyecek. Başkalarını etkileyebilecek adamlarınız varsa, bunları da şimdiden infaz edin. Şunu anlamalısınız. Bu olay bizi bitirme durumuna getirdi. Bu paniği önlememiz lazım. Bu moral çöküntüsü ile TC bizi tamamen bitirebilir. Savaşçılar üzerinde yeniden otorite sağlayıncaya kadar, mezraya dahi gitmesine izin vermeyeceksiniz. Ailesi ile telefon görüşmesine izin vermeyeceksiniz. Açlıktan ölse de köye inip yiyecek almayacak. Aksi durumda mutlaka bu olayı haber alır. Başkan olmadan önümüzdeki bir hafta on günü dağılmadan geçirmemiz lazım.’’

Bayık kendini ‘Apo’ sanıyor

Cemil Bayık'ın, kendisini Abdullah Öcalan'dan sonraki isim yerine koyarak, harekete geçmesi ve söz konusu talimatı vermesi, örgüt içinde lider kavgasını da başlattı. Osman Öcalan, Murat Karayılan, Halil Ataç gibi liderlik iddiasında bulunan isimlerin kendilerine danışılmadan alelacele verilen talimatlardan rahatsız olduğu ve bu durumun örgüt içerisindeki liderlik yarışını kanlı bir iç çatışmaya dönüştürebileceği belirtildi. İstihbarat birimleri, Öcalan'ın tutuklanma haberinin gizlenmesinin mümkün olmayacağını, bu haberi sonradan öğrenecek örgüt mensuplarının, merkez komite üyelerine olan güveninin büyük ölçüde sarsılacağı yorumunu yaptılar. Örgüt içi haberleşmenin kesilmesinin örgütte zaten var olan tedirginliği artırabileceği, bunun da örgütteki çözülmeyi hızlandıracağı belirtildi.

Emrini dinletemiyor

Cemil Bayık'ın talimatına rağmen, Apo'nun yakalandığı haberinin örgüt içinde hızla yayılmaya, bunun sonucunda da kaçışların başladığı bildirildi. Teröristlerin panik içinde birbirleriyle telsiz konuşmaları engellenemezken, örgütün Yunanistan'da canlı bomba konusunda eğittiği Ayhan Özgül de PKK'dan kaçtı. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir askeri yetkili, PKK'nın canlı bomba eylemlerini organize eden ve bu amaçla Yunanistan'daki kamplarda eğitilen 32 yaşındaki ‘‘Hüseyin’’ kod adlı Ayhan Özgül'ün örgütten kaçtığını söyledi. Öcalan'ın Roma'da yakalanmasını öğrendikten sonra, eylemlerden sorumlu ‘‘Abbas’’ kod adlı Murat Karayılan ile son telsiz görüşmesini yapan Ayhan Özgül, ‘‘Apo kaçtı, ben duracak kadar aptal mıyım? Kuzey Irak da, Suriye de PKK için bitmiştir. Artık beni unutun’’ diyerek kayıplara karıştı.

Telsizden...

Arkasına bakmadan kaçan lider olur mu?

İstihbarat birimlerince tespit edilen telsiz görüşmelerine göre, Apo'nun Roma'da yakalanması örgütün içine bomba gibi düştü. Dağ başında aç ve sefil biçimde saklanmaya çalışan teröristlerin telsiz kanalına giren Mehmetçik, ‘‘Şemo'dan (Şemdin Sakık) sonra, Apo da kümese düştü. Apo, sizi bırakıp kaçarken suçüstü yakalandı. Böyle olacağı belli değil miydi? Siz kimin için dağları bekliyorsunuz? Başka çareniz kalmadı. Yarın geç kalmış olursunuz. Gelin hemen teslim olun’’ anonsları yapmaya başladı.

Öcalan'ın yakalanmasının duyulması ile birlikte PKK'nın kullandığı telsizlerde haberleşmeler arttı. Tunceli, Muş ve Bingöl bölgesinde bir birleriyle karşılıklı olarak telsiz görüşmeleri yapan teröristler, güvenlik kuvvetlerinin yaptıkları tesbitlere göre, şu ifadeleri kullandılar:

Sakin olun Apo yakalanmadı

İltica talebinde bulunmuş

Gebersin, gebersin

Arkadaşım ihanet etme

Ya son nefesime kadar örgütü terk etmem diyordu

Bize namus sözü vermişti

Bu kalleşin namusu var mıydı?

Hiç arkasına bakmadan kaçan lider olur mu?

Apo'nun bir suçu yok

T.C. Suriye'de rahat bırakmadı

PKK bitti. Ben teslim olmaya gidiyorum.

Kaçan, vurulacak

Apo'nun yakalandığını öğrenmesinler diye PKK militanlarının kendi aralarında bile olsa telsizle konuşmaları yasaklandı. Ancak haber buna rağmen hızla yayılıyor. Aileleriyle telefonla bile görüşmelerine izin verilmeyen PKK militanları arasındaki panik süratle büyüyor. Cemil Bayık, bölge liderlerine, ‘‘Kaçmak isteyenleri hemen infaz edin’’ emrini verdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!