Çürük çatıya 6 minik kurban

Güncelleme Tarihi:

Çürük çatıya 6 minik kurban
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bursa'daki İhsan Dikmen İlköğretim Okulu'nun çürük çatı duvarı, fırtınada öğrencilerin üstüne yıkıldı.

Okulun bahçesinde oyun oynayan miniklerin üzerine yıkılan duvar, faciaya neden oldu. Minik öğrencilerden 6'sı öldü, 10'u ise yaralandı. Çatı duvarının eksik malzemeyle yapıldığı öğrenildi.

Bursa'da saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreyi bulan fırtına, dün Uludağ eteklerindeki 5 katlı İhsan Dikmen İlköğretim Okulu'nun çatısını taşıyan duvarı yıktı. Teneffüste bahçede oynarken, üzerlerine yıkılan duvarın altında kalan öğrencilerden 6'sı yaşamını yitirdi, 10'u yaralandı. Bursa Valiliği, merkez Yıldırım İlçesi'ndeki okulları, bir gün süreyle tatil etti.

TENEFFÜSTE OYNARKEN YIKILDI

Olay Zümrütevler Mahallesi'nde bin 700 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda, saat 09.15'te meydana geldi. Saat 09.10'da 10 dakikalık teneffüse çıkan öğrenciler bahçede oynarken, okula 9 yıl önce yapılan ve eksik malzeme kullanıldığı için sık sık şikayetlere neden olan ek binanın çatısını taşıyan duvar, üzerlerine düştü. Fırtınanın yıktığı duvardan kopan tuğlaların yağmur gibi üzerlerine yağdığını gören öğrencilerden bazıları kaçmayı başarırken, kaçamayan 7 yaşındaki Çetin Top, 9 yaşındaki Veysel Bakınov ile 12 yaşındaki Oya Engün, Tuğba Zengin, Aykut Mert ve Şengül Şimşek öldü.

10 ÖĞRENCİ YARALI

Faciadan yaralı kurtulan Aslıhan Çetin, Elif Koşar, Abdullah Karagüzel, Mehmet Yıldız, Adnan Demirci, Dilek Zengin, Gamze Yıldırım, Alper Akbulut ile Ahıska Türkü olan ve Bursa'ya geçen yıl gelen Emine ve Flora Mehmetova kardeşler yaralandı. Yaralılar, Bursa'da Yüksek İhtisas Hastanesi ile Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

VELİLER OKULA KOŞTU

Veliler olayın duyulmasından sonra okula koşarak, çocuklarına birşey olup olmadığını öğrenmeye çalıştı. Ölen ve yaralanan öğrencilerin velileri, sinir krizleri geçirdi.

Başbakan Bülent Ecevit ve Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, olay üzerine yaptıkları açıklamalarda duydukları üzüntüyü dile getirirken, öğrencilerin ailelerine ve öğretmenlerine başsağlığı dilediler.

Fırtına, Ege ve Marmara'yı vurdu

Karadeniz sahillerini geçen hafta sonu yerle bir eden fırtına, dün de Marmara ve Ege'yi vurdu. Sahilleri dev dalgalar döverken, deniz ulaşımı durdu. Bursa'da saatteki hızı 80 kilometreyi bulan fırtına, kentin Uludağ eteklerindeki semtlerine büyük hasar verdi. Ortayol, Arabayatağı ve Güllük'te 4 caminin minaresi yıkıldı. Yetkililer, fırtınanın bugün de etkili olacağını belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Çanakkale'de saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreyi bulan fırtına, deniz ulaşımını durdurdu. Bacaların uçması sonucu çıkan yangınlar, büyümeden söndürüldü. Bozcaada'da Turkcell'e ait 20 metre boyundaki baz istasyonu pilonu devrildi. Fırtına, Çanakkale Boğazı'nın sularına gömülü savaş batıklarını da sahile attı. Vapur seferleri yapılamayınca Çanakkale Boğazı'nın her iki yanında uzun araç kuyrukları oluştu. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da, enerji nakil hatlarının fırtına yüzünden tahrip olması sonucu elektrikler kesildi. hha

Çatı için bilirkişi

Savcılık olayla ilgili soruşturma başlatırken, binada yapım hatasının bulunup bulunmadığının belirlenmesi için İnşaat Mühendisleri Odası'ndan bilirkişi oluşturulmasına karar verdi. Bursa Valisi Orhan Taşanlar ile Emniyet Müdürü Kemal Bayrak, okulda incelemelerde bulundu.

Müdür, müteahhidi suçladı

Fırtınalı havada öğrencilerin bahçeye çıkmasını engellemediği için suçlanan Okul Müdürü Sıddık Polat, sabah okula gelişte fırtınalı havada dışarı çıkmamaları için öğrencileri uyardığını ileri sürdü. Zümrütevler semtinde fırtınanın büyük hasara yol açtığını, bu arada okulun çatı duvarını da yıktığını anlatan Polat, ‘‘Sabah 09.15'te teneffüs zili çaldığında 20-30 kadar öğrencimiz, kantinden ihtiyaçlarını karşılamak üzere bahçeye çıkmak istedi. Bu sırada, rüzgar etkisini kaybetmişti’’ dedi. Nöbetçi öğrenmenler ve kendisinin nezaretinde öğrencilerin kantine gittiğini anlatan Polat, ‘‘Teneffüsün bitimine doğru, okul binasına girerken büyük bir gürültü duydum. Dışarıya çıktığımda çatının çöktüğünü ve öğrencilerin yerde yattığını gördüm. Bir öğrencimi kucağıma aldığım gibi hastaneye götürdüm. Bu bir faciadır. Üzüntümüz çok büyük’’ diye konuştu.

Müdür Polat, çatısı çöken binanın 1991 yılında Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından yaptırıldığını, ancak müteahhidin kim olduğunu bilmediğini söyledi.

Okul Müdür Yardımcısı Aslan Şeker de binayı yapan müteahhidi suçladı. Beş katlı binanın bir yangın merdiveni bile bulunmadığını belirten Şeker, ‘‘Okulda yangın çıksa öğrencilerimizi tahliye edemeyiz. Bu binayı nasıl teslim almışlar, anlayamıyorum. Bugüne kadar binadaki eksiklikleri defalarca aktardık, ancak bir sonuç alamadık. Acımız çok büyük’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!