Cumhurbaşkanlığı'ndan flaş Afrin açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2018 15:38

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, ABD’den gelen sınır gücü oluşturmayacağız açıklamasının Türkiye’nin ulusal güvenliğiyle ilgili alacağı kararlarda belirleyici olmayacağını söyledi. Kalın, “Afrin meselesi, bizim ulusal güvenliğimizle ilgili bir konudur. Amerikalıların ya da başkalarının yaptığı açıklamalardan ziyade, Türkiye’nin ulusal güvenlik öncelikleri, bizim karar mekanizmaları için öncelikli olan konudur” dedi.

Haberin Devamı

Bahçeşehir Üniversitesi ve TRT World işbirliğiyle Conrad Otelde düzenlenen ‘100 yıl sonra Cihan Harbi’ paneline katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın, habercilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye’de YPG-PYD militanlarının da içinde yer alacağı sınır güvenlik gücüyle ilgili ABD’den gelen yeni açıklamaları değerlendiren Kalın, “Biz ABD’nin, Suriye sahasında PYD-YPG’ye desteğini, şekli, biçimi ne olursa olsun yanlış bir politika olduğunu müteakip kereler ifade ettik. Sadece biz değil, Rusya, İran, Irak Başbakanı da bu konuya tepki gösterdi. Çünkü öngörülen bu sınır gücünün Irak sınırında da görev yapacağından bahsedildi. Dışişleri Bakanımızın ABD’li mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesi, bizim diğer temaslarımız neticesinde, bugün ABD Dışişleri Bakanlığı bir mesajla, böyle bir gücün olmayacağını, yanlış açıklama yapıldığını, yanlış kişilerin konuştuğunu söyledi.Biz açıkçası bu süreci takip edeceğiz”diye konuştu.

'SURİYE SAHASINI TAKİP ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Türkiye’nin Suriye sahasındaki gelişmeleri takip etmeyi sürdüreceğini söyleyen Kalın şöyle devam etti:
“Böyle bir güç oluşumunun olmayacağı mı hakikat, yoksa sahada bir takım hareketlerin bunun başka isimler altında yapılacağı şeklinde mi? Biz bunu yakından takip edeceğiz. Çünkü daha önce bildiğiniz gibi PYD ve YPG’ye verilen desteği, Suriye Demokratik Güçleri başlığı altında bir meşrulaştırma çabasında olunduğunu gördük. Burada benzer bir yola mı gidilecek? Yoksa Türkiye’nin hassasiyetlerini, Suriye sahasının gerçeklerini dikkate alarak değerlendirme mi yapılacak? Biz bunu yakından takip edeceğiz. Temaslarımız bu konuda sürecek.”

'TÜRKİYE KİMSEDEN İCAZET ALMADAN TEDBİRİNİ ALIR'

Haberin Devamı

Dün yayınlanan MGK bildirisine değinen Kalın, “Türkiye ulusal güvenliğine tehdit teşkil edecek, her tür gelişmeye karşı, her türlü tedbiri almıştır. Bundan sonra da almaya devam edecektir. Bu Afrin’de olur. Bu Celablus’ta olur. Münbiç’te olur. Irak sahasında olur. Bu tehdit, ister PKK’dan gelsin. İster PYD’den gelsin. İster DEAŞ’tan gelsin. Bundan sonra da kimseden icazet almadan, yerini, zamanını, şeklini kendisi belirlemek suretiyle bu tedbirleri almaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

AKAR VE FİDAN’IN RUSYA TEMASLARI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar ve Milli İstihbarat Teşkitalı Müsteşarı Hakan Fidan’ın Rusya ziyaretini değerlendiren Kalın şunları söyledi: “Dün, MGK’da yapılan değerlendirmeler neticesinde, sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, sayın Genel Kurma Başkanımız ve MİT Müsteşarımızı Moskova’da görüşmeleri yapıyorlar. Sadece Afrin konusunda değil, Suriye sahasında yaşanan bütün hareketleri değerlendirmek üzere Rus mevkidaşlarıyla görüşmelerini yapıyorlar. Afrin’de yaşanan hadiseler var. Afrin tarafından Türkiye’ye dönük tacizler var. Saldırılar var. Geçmişte bizim bundan dolayı yaşanmış can kayıplarımız var. Bütün bunları önlemek için sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi, Türkiye’nin sınır güvenliğini ileri noktada sağlamak amacıyla, Afrin’le ilgili gerekli adımlar atılacaktır. Bunu yaparken tabii ki Astana sürecinde yer alan paydaşlarımızla, diğer ülkelerle, bunların istişarelerini yaparız. Koordinasyonunun yapılması gerekir. Kendilerinin yapacağı görüşmelerin neticesinde tabloya net bir şekilde göreceği.”

'SOÇİ’DE TERÖR ÖRGÜTLERİ OLMAYACAK'

Afrin, Münbiç, Cerablus veya başka noktalarda Türkiye’nin atacağı adımların Suriye Kürtlerine dönük olmadığının altını özellikle çizdiğini söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi açıklamasını şöyle sürdürdü: Terör örgütü, propaganda amacıyla zaman zaman ‘Türkiye, Kürtlerin kazanımlarından rahatsız’ diye propagandasını yapmaya çalışıyor. PYD ve YPG Suriye Kürtlerini temsil etmez. Orada YPG’nin, PYD’nin, PKK’nın ideolojisini benimsemeyen, onların terör faaliyetlerine karşı çıkan ve bundan da mağdur olan Kürtler var.

Haberin Devamı

Daha dün, Kürt Suriye Ulusal Konsey Temsilcisi İbrahim Biro’nun yaptığı açıklamalar var. Biro’nun yaptığı açıklamalara baktığınız zaman, hem bu sınır gücü oluşturulmasından, hem PYD-YPG’nin oradaki baskı, zulüm ve terör politikalarından ne kadar rahatsız olduklarını açık ortaya koydu. Soçi sürecine giderken de, Suriye Ulusal Konsey toplantısı için bu ay sonunda Soçi’de yapılacak toplantıda da, Suriye toplumunun bütün temsilcilerinin orada temsil edilmesi için, yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bunların içinde Araplar olacak, Türkmenler olacak, Kürtler olacak ama terör örgütleri olmayacak.

ABD’nin son açıklamasının Türkiye’nin tavrını nasıl etkileyeceği sorusuna da yanıt veren Kalın, “Bunlar baştan beri iki ayrı konuydu zaten. Amerikalılar, Afri’nin onların operasyon alanı içerisinde olmadığını ifade ettiler. Afrin meselesi, bizim ulusal güvenliğimizle ilgili bir konudur. Amerikalıların, ya da başkalarının yaptığı açıklamalardan ziyade, Türkiye’nin ulusal güvenlik öncelikleri, bizim karar mekanizmaları için öncelikli olan konudur."

BAKMADAN GEÇME!