Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan'la normalleşme şartını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2021 18:57

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'da ortak basın toplantısı düzenledi. Aliyev yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Azerbaycan her zaman birbirinin yanındadır" diyerek, "Türkiye ve Azerbaycan tüm dünyaya bir mesajdır. Bizim birliğimiz sarsılmaz ve ebedidir" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşme süreci için şartını açıklayarak, "Ermenistan'ın Azerbaycan'la sorunlarını çözmede samimi bir irade sergilemesi gerekiyor. Eğer samimi bir irade koyması halinde Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşmesi önünde bir engel kalmayacaktır" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Aliyev, "Türkiye ve Azerbaycan her zaman birbirinin yanındadır" diyerek şunları söyledi: 

Erdoğan'ın, işgalden kurtarılan toprakları ikinci kez ziyaret ettiğini belirten Aliyev, dört ay önce Şuşa'da bir araya geldiklerini, bugün ise Fuzuli ve Zengilan'ı ziyaret ettiklerini kaydetti.

Aliyev, Şuşa'da imzalanan Şuşa Beyannamesi'nin tarihi bir anlaşma olduğunu vurgulayarak, bu beyannamenin, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkileri resmen müttefiklik düzeyine yükselttiğini ifade etti.

Fuzuli Uluslararası Havalimanı'nın açılışını birlikte yapmalarının, Türkiye ve Azerbaycan'ın birliğinin, gücünün göstergesi olduğunu vurgulayan Aliyev, "Türkiye ve Azerbaycan, iki kardeş ülke gibi her zaman birbirinin yanındadır. Fuzuli Uluslararası Havalimanı'nın inşası sadece 8 ay sürdü. Havalimanının inşasında Azerbaycan ve Türk şirketleri yer aldı. Bu bizim ortak başarımızdır." dedi.

Haberin Devamı

"BİRLİĞİMİZ SARSILMAZ VE EBEDİDİR"

Aliyev, Zengilan'da temelini attıkları Dost Agropark Akıllı Tarım Kampüsü'ne işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu yatırım projesi de Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak projesidir. Bu bir kez daha gösteriyor ki tüm işlerde, aynı zamanda işgalden kurtarılan topraklardaki imar çalışmalarında da omuz omuza birlikte ilerliyoruz. Zengilan'ın Ağalı köyündeki bu resmi tören tarihe geçecektir. Genellikle resmi törenler başkentlerde yapılıyor. Fakat hem Şuşa'da hem de bugün Zengilan'da resmi törenin yapılması, Türkiye ve Azerbaycan milli marşlarının seslendirilmesi gösteriyor ki, bizim ortak adımlarımız tarihte ebedi kalacak. Bu tarihi biz birlikte (Türkiye ile) yazıyoruz. Bütün savaş döneminde birlikteydik, bugün de birlikteyiz."

Karabağ savaşında Erdoğan ve Türkiye'nin desteklerini hatırlatan Aliyev, "İkinci Karabağ Savaşı'nın ilk dakikalarından son anlarına kadar Türkiye, Azerbaycan'ın yanında oldu. Değerli kardeşim, tüm dünyaya Azerbaycan'ın yalnız olmadığını, Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu beyan etti. Bu bize çok büyük siyasi ve manevi destek, ek güç verdi. Azerbaycan halkı size şükranlarını sunuyor. Azerbaycan'da herkes sizi seviyor, saygı duyuyor. Siz bizim zaferimiz için büyük işler gördünüz. Bugün imar döneminde de bizimle birliktesiniz. Yoğun çalışma grafiğiniz var. Afrika'nın 4 ülkesine gittiniz, ülkenizde önemli etkinliğe katıldınız. Sonrasında zaman bularak Azerbaycan halkı ile birlikte olmak için buraya geldiniz. Bunu takdir ediyoruz. Bu gerçek kardeşlik ve dostluk örneğidir. Bu aynı zamanda hem halklarımıza hem de dünyaya bizim birlikte olduğumuz, birlikteliğimizin sarsılmaz ve ebedi olduğu yönünde mesajdır." diye konuştu.

"KİMSE TÜRKİYE'YE KENDİ İRADESİNİ DİKTE EDEMEZ"

Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan iş birliğinin hem bölgesel hem de dünya çapında önemli etkene dönüştüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye, Erdoğan'ın liderliğinde dünya çapında büyük güce dönüştü. Kimse Türkiye'ye kendi iradesini dikte edemez. Bugünlerde öz kardeşim Türkiye, iç işlerine müdahale etmek isteyenlere öyle cevap verdi ki öyle düşünüyorum ki bu, bütün siyasetçiler için örnektir. Ulusal onurunu koruyan, öz halkını, devletini, halkının çıkarlarını, gururunu koruyan ve savunan lider, bugün Azerbaycan'dadır. Bütün Türk dünyası için Erdoğan, en önemli faktörlerden biridir. Bunu değerlendirmeliyiz."

Azerbaycan'ın, Türk Konseyi dönem başkanlığını gelecek ay Türkiye'ye devredeceğini bildiren Aliyev, "Türkiye'nin, değerli kardeşimin liderliğinde Konsey'e başarıyla başkanlık edeceğinden eminim. Türk devletleri arasındaki iş birliği ve kardeşlik ilişkileri daha da güçlenecek ve tüm Türk dünyası için yeni olanaklar açılacaktır." diye konuştu.

Aliyev, temelini attıkları karayolunun, Zengezur Koridoru'nun bir parçası olduğunu söyleyerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Zengezur Koridoru, bütün Türk dünyasını birleştirecek. Hem Türkiye hem Azerbaycan, Zengezur Koridoru'nun gerçekleşmesi için gerekli adımları atacak. Bu adımların yakın gelecekte meyve vereceğinden eminim. Azerbaycan'ın işgalden kurtarılmış topraklarında faaliyet gösteren Türk şirketlerine şükranlarımı sunmak istiyorum. Onların yorulmak bilmeyen çabaları sayesinde bölgede karayolları, demir yolları, tüneller yapılıyor, altyapı projeleri gerçekleştiriliyor. Bu bizim birlik ve kardeşliğimizin tecessümüdür. Türkiye ve Azerbaycan, bundan sonra da iki kardeş ülke olarak birlikte ileriye gidecektir. Halklarımız daha da yaklaşacak, devletlerimiz daha başarılı iş birliği kuracak, böylelikle iş birliğimiz daha etkili olacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistanla normalleşme şartını açıkladı

Haberin Devamı

"AZERBAYCAN'A DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan' ise konuşmasında "Kardeş Azerbaycan'a tüm imkanlarımızla destek olmaya devam edeceğiz" diyerek şunları söyledi:

4,5 aylık bir aradan sonra bu güzel bölgede Fuzili'den sonra Zenginhan'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Aliyev'e nazik daveti için teşekkür ediyorum. Bugün yapmış olduğumuz ziyaretlerle kısa süre içerisinde Azerbaycan'da işgalden kurtulan bölgelerin nasıl ayağa kalktığını, geliştiğini görmek her siyasetçinin kârı değil. Çünkü en kısa zamanda ayrıldıkları topraklara artık Azeri kardeşlerim çok daha güzel bir şekilde inşa edilen bu yerlere dönme imkanını bulacaklardır. Karşımızdaki binaya bakıyoruz, kendi orjinal, kendi tarihi yapıları neyse o yapılarla inşa edilmiştir. Fuzili, Şuşa'ya gelecekte de Nahçivan'a yapılacak yolların çalışmalarını gördük. Fuzuli'de de belirttiğim gibi bu kadar kısa sürede imarda alınan mesafe hem Azerbaycan hem bölgemiz için umut vericidir. Azerbaycan dünyaya örnek verecek bir kalkınma modeliyle bu bölgeyi geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Gerek tüneller, gerek viyadükler gerek otoyollar buradaki canlılığın ne konumda olduğunu göstermesi açısından çok önemli. Türkiye olarak biz de bu çabalarda üzerimize düşeni yapmaya, kardeş Azerbaycan'a tüm imkanlarımızla destek olmaya devam edeceğiz. Kardeşimle görüşmelerimde ikili ilişkilerimizi ve bölgesel durumları ele aldık.

"GÜN GELECEK ZENGÜŞERDEN ÇIKIP İSTANBUL'A KADAR GİDECEĞİZ"

Hepsinden öte Şuşa beyannamesiyle ilişkilerimizi nasıl daha ileriye taşıyabileceğimizi konuştuk. Azerbaycan bölgenin gerçek kapasitesinin hayata geçirilmesini engelleyeni şanlı zaferiyle sona erdirdi. Kalıcı barışın sağlanması ve özlenen normalleşme yönünde ilerlenmesi için ortam elverişledir. Yeni duruma uygun hareket edilmesi gerekiyor. Biz bölgede kalıcı barış ve normalleşmeden yanayız. Gün gelecek Zengezür'den çıkıp İstanbul'a kadar gidebileceğiz. Ve bölgenin transit lojistik merkez olma konumu perçinlenecektir. Bu gelişmeden İran, Gürcistan Ermenistan dahil bu projeden yararlanacaktır. Bu meselelerde Ermenistan'ın Azerbaycan'la sorunlarını çözmede samimi bir irade sergilemesi gerekiyor. Eğer samimi bir irade koyması halinde Türkiye'nin Ermenistan'la normalleşmesi önünde bir engel kalmayacaktır. Dünyanın bu güzel bölgesinde barış içinde yaşanacak parlak bir gelecek pekala mümkündür. Ziyaretim sırasında şahsıma ve heyetime gösterilen misafirperverlik için kardeşim Aliyev'e ve kardeş Azerbaycan halkına teşekkürlerimi sunuyorum.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!