CSI Konya Müdürü yine ezber bozdu, polisi eleştiren kitap yazdı

Güncelleme Tarihi:

CSI Konya Müdürü yine ezber bozdu, polisi eleştiren kitap yazdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2009 00:00

Konya’nın ünlü Asayiş Şubesi Müdürü Ercan Taştekin, ezber bozmaya devam ediyor. Göreve geldiği Konya’da, altıncı yılında. Asayiş’in A Takımı’nı kurdu, sahaya indi. Suç oranını düşürmekle kalmadı, faili meçhul cinayet bırakmadı. Katillerin delillerle birlikte yakalanma hızı saatlere indi. Sonuçta Konyalılar en güvendikleri devlet kurumu olarak Emniyet’i 1’inci sıraya yerleştirdi. Şimdi Ercan Taştekin, polis haber sitesi olan sucveceza.com’da son iki yıldır yayınlanan yazılarından bir bölümünü kitap haline getirdi: “Ezber Bozan Polis-lik.”

Gazete ve televizyonlarda başarılarıyla sıkça haber olan ve CSI Konya adı verilen Konya Asayiş polisleri, başka şehirlerdeki meslektaşlarının da ilgisini çekti. Taştekin bu kitapla Konya polisinin kazandığı deneyimleri paylaşmayı amaçlıyor. Akıcı üslubuyla teşkilatın sorunları, çözüm yollarıyla birlikte ele alınıyor. Profesyonel polisliğin değişim süreci gözlemleniyor.
Taştekin, kitabında senaryolarla, diyaloglarla, polis teşkilatına içeriden bakıyor ve iğneyi meşlektaşlarına batırıyor. “Ezber Bozan Polis-lik”, Taştekin’in aynı mecrada yazacağı kitap serisinin başlangıcı. Graftürk’ten geçen hafta çıkan kitaba özellikle mesleğin başındaki genç polisler büyük ilgi gösterdi. İşte kitaptan bazı alıntılar.

Kirli elle temizlik olmaz

Teşkilatımız öncelikle suçu kendi dünyasında önlemelidir. Sadece suça karışanları suçlamak yerine, polisi suça iten nedenler konusu araştırılmalı ve teşkilat bazında düzenlemeler yapılmalıdır. Suçla mücadale eden polisin de konumu gereği suça bulaşma riski diğer mesleklerden çok yüksektir ve suç bulaşıcıdır. Bu nedenle bulaşıcı olan suçlara karşı temiz ve sürekli dezenfekte edilen iş koşulları sağlanmalıdır.
Bunun yanında meslektaşa sahip çıkma konusunu yanlış yorumlayıp bazı suçların örtbas edilmesi hatasından vazgeçilmeli ve müsamaha ile taviz ayırımı iyi yapılmalıdır. 1993 yılında New York Selediye Başkanı seçilen ve suç oranlarının düşmesindeki uygulamaları ile bilinen Rudy Giuliani’nin personel suçlarına karşı tavizsiz yaklaşımı başarıyı sağlayan unsurlardandır.

Yarım doktor candan, yarım polislik huzurdan eder

Her alanda ama özellikle önleme hizmetlerinde “Hukukun üstünlüğü ve insan haklarına uygunluk”, çağdaş polisliğin olmazsa olmazıdır. Kaş yaparken göz çıkartılmamalıdır. Yok edilmesi gereken en zararlı düşünce, “Huzur ve güvenliğin sağlanması amacıyla bazı durumlarda legal olmayan çalışmalar yapılabileceği” anlayışı ve uygulamasıdır. En tehlikeli olan ise akademik çalışmalara ve yaklaşımlara “Bunlar sokağın gerçeklerini bilmezler” düşüncesi ile bakmaktır. Aslında bu yanlışların altında yatan, mesleği yanlış ve/veya eksik bilmektir. Yarım doktor candan, yarım polislik huzurdan etmektedir.

İnci polislik- Kinci polislik

İnci polislik Etikçidir. Görevini yaptığı ve meslek etiği kurallarına uyduğu için yorulur ama çoğunlukla zor durumda kalmaz.
Kinci polislik Etekçidir, rahatı/çıkarı peşinden koşarken, işlediği suçlardan yakalandığında ceza almaktan kurtulmak için el etek öper.
Başlangıçta hepimiz aynıyızdır. Zamanla incileşir ya da kincileşiriz. Ne sadece inci ne de sadece kinci polisiz. Hepimizde belli oranlarda incilik de kincilik de oluşur. İncilerimizin artması, kinciliğimizin sıfırlanması dileğiyle...

Polisler fedakarlık kelimesini susturucu gibi kullanmamalı

Malum Komiser: Polislik fedakarlık mesleğidir.
Alim Komiser: senin söylediğin anlamda mesleğimizin fedakarlık mesleği olduğunu da düşünmüyorum. Fedakarlık kelimesinin susturucu gibi kullanılarak profesyonel olmayışımızdan kaynaklanan mesleğimizin sorunlarını örtbas etme stratejisi haline dönüştürülmesine karşı olduğumu kastettim.
Malum Komiser: Nasıl yani?
Alim Komiser: Yıllardır işe ek olarak işgüzarlık da yapıyoruz. Çağdaş polislikte en üst düzeyde tedbir almak, personelin çalışma saatlerini artırarak sağlanmaz.

Telsiz dile geldi: Biri beni sustursun

Makam Otosu Rütbeliler de kullansın beni, personel israfı azalsın. Ayrıca her koltuk sahibi değil, kelle koltukta görev yapanların daha çok hakkıyım ben.
Telsiz Biri beni sustursun. Haberleşme aracı olarak kalmak istiyorum. Oysa uygulamada piyasa yapmak isteyen, gece gündüz çalışıyorum ayakları yapanlar beni reklam aracı olarak kullanıyorlar. Ayrıca o kadar gereksiz ve rutin anonslar yapılıyor ki saymakla bitmez.

Bırak cinayeti de, bana 5 yıldızlı otelden sehpa bul

Polis Müdürüm, Rüzgarlı’daki faili meçhul cinayetin şüphelilerini tespit ettik, şu an bulundukları yeri sardık. İçerideler ve yakalamak üzereyiz efendim...
Müdür Bey Başkomserim, bırak cinayeti minayeti de, 10 Nisan kutlamalarının yapılacağı salonda il müdürümüzün oturacağı yerdeki sehpalar kalitesiz. Senin bölgende 5 yıldızlı oteller var. İyisinden bir sehpa temin et, buraya gönder!

Despot polis Oyuncak polis

Poliste bilgi eksikliği bulunmasının vereceği başlıca iki sonuç vardır: Despot polis, Oyuncak polis. Despot polis, eksikliğini üniforma, rütbe gibi unsurlarla tamamlama yoluna gidecek ve hizmet sunduğu vatandaşa karşı, dediğim dedikçi ve yıkıcı bir yaklaşım sergileyecektir. Oyuncak polis ise herkese karşı ezik bir tavır sergileyecek ve istismara açık olacaktır. İki şık da kabul edilemez...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!