Çöken binada DSP’li bakan eli

Güncelleme Tarihi:

Çöken binada DSP’li bakan eli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bağcılar'da depremde yıkılan binada yakınlarını kaybeden Niyazi Kaya, üç yerine altı kat yapılan binanın hesabını Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık'a sorduğunu, ‘‘İnşaatı üç defa mühürlettim. Ankara'dan DSP'li bir bakan, telefon edip inşaatın devamını istedi’’ cevabını aldığını söyledi.

BAĞCILAR'da, inşaatta eksik malzeme kullanarak 17 Ağustos Depremi'nde, 22 kişinin ölümüne, 24 kişinin de yaralanmasına neden oldukları iddia edilen müteahhit Hikmet Latifoğlu ile proje kontrol mühendisi Figen Demirel'in, 5'er yıl ağır hapisleri istendi.

Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davaya, deprem sırasında yakınlarını kaybeden 13 şikayetçi ile tutuklu olarak yargılanan müteahhit Hikmet Latifoğlu ve tutuksuz sanık Figen Demirel katıldı. 17 Ağustos Depremi'nde, Bağcılar Bağlar Mahallesi Çeşme Sokak 11 numarada bulunan binanın yıkılmasında, malzeme eksikliği, kaliteli malzeme kullanılmayışı ve gerekli denetimin yapılmamış olmasıyla suçlanan sanıklar, suçlamaları reddettiler. Eksik malzeme kullanmadığını söyleyen müteahhit Hikmet Latifoğlu,‘‘Şu ana kadar yaptığım binaların hiçbiri yıkılmadı. İnşaat yaparken malzemeden çalmadım. İnşaatta kullandığım hazır betonu, Set Hazır Beton Firması'ndan aldım. Bu inşaatın kabasını bitirip sattım. Diğer daireleri de depremde ölen Ahmet Kamaz sattı. Suçsuzum’’ dedi.

Proje kontrol mühendisi

Yıkılan binanın projelerini hazırlayan proje kontrol mühendisi Figen Demirel ise şunları söyledi: ‘‘Binanın ruhsatını çıkardım. Bina inşaatına başlanırken haber verilmesi gerekir. Oysa bana haber verilmeden inşaata başlanmış. Binadaki ölçümleri yaptım. Projeye uygun olmadığını tespit ettim. 18 Mart 1996'da da Bağcılar Belediyesi'ndeki görevimden istifa ettim. Olayda hiçbir suçum yoktur.’’

Deprem sırasında yakınlarını kaybeden davacılar, sanıkların cezalandırılmasını istediler. Depremde, ikiz çocuklarından Caner Kamaz'ı ve eşi Nursel Kamaz'ı kaybeden Sami Kamaz ile 2 oğlu, gelini ve torunu ölen Niyazi Kaya,‘‘Bina, üç katlı yapılacağı yerde altı katlı yapılmış. Bunun hesabını Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık'a sorduk. O da bize, ‘‘İnşaatı üç defa mühürlettim. Ankara'dan DSP'li bir bakan, telefon edip inşaatın devamını istedi’’ dedi. Tüm sorumluların adalet karşısında cezalandırılmasını istiyoruz’’ dedi.

Mahkeme savcısı, müteahhit Hikmet Latifoğlu'nun dosya kapsamı ve delillerin toplanmış olması gerekçesiyle tahliyesini istedi. Ancak mahkeme heyeti, bu talebi reddederek sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dava, duruşmaya katılmayan şikayetçilerin dinlenmesi için ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!