Çocuk istismarı korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

Çocuk istismarı korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2002 12:18

Her gün 5-10 çocuk cinsel tacize uğradığı iddiasıyla muayene için Adli Tıp Kurumu'na gönderiliyor. Tacizlerin yüzde 70'i 'tanıdık' kişiler tarafından yapılıyor, bu nedenle de büyük bölümü gizli kalıyor.

Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şevki Sözen, istismara uğrayan çocukların adli tıp muayenelerinin daha önce büyüklerle aynı ortamda yapıldığına dikkati çekerek ''Çocuk, cinsel istismara uğradığı için zaten bir travma yaşıyor. Bunu haber verdiğinde de tıbbi muayene, sorgu ve mahkeme aşamalarında yeni travmalar yaşıyordu'' dedi.

Ocak ayından bu yana, cinsel istismara uğradığı iddia edilen çocukların muayenelerinin ve sorgularının Çocuk İstismarı Ünitesi'nde yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Sözen, şunları söyledi:

''Sıcak renklerin kullanıldığı ve çocukların oyuncaklarla oynayabildiği bir ünitemiz var. Sorgu ve muayene, adli tıp uzmanı, klinik psikolog ve kadın doğum uzmanı arkadaşların denetiminde yapılıyor. Hiçbir zaman 'Hadi başına ne geldi, anlat' denilmiyor çocuğa. Her türlü istismara uğrayan çocukların muayeneleri bu ünitede yapılıyor."

İSTİSMARCILARIN YÜZDE 70'İ TANIDIK KİŞİLER

Prof. Dr. Sözen, yapılan araştırmaların, ABD'de her yıl 130 bin çocuğun cinsel istismara uğradığını, İngiltere'de de genel popülasyonda kadınların yüzde 12, erkeklerinde yüzde 8'inin, 18 yaşına gelmeden bir kez cinsel istismara uğradıklarını ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye'de de cinsel istismarın yüzde 70'inin ''çocuğun tanıdığı kişiler'' tarafından yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Sözen, bu nedenle vakaların çoğunun gizli kaldığını kaydetti.

Bunların yüzde 30'unun ''ensest'' vakası olarak görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Sözen, ''Burada da istismarcıların yüzde 70'i baba olarak karşımıza çıkıyor. Ailede birden çok çocuk varsa, baba tarafından yapılan cinsel istismar tüm çocuklara uygulanabiliyor ki bu endişe verici'' dedi.

Cinsel istismarcıların yüzde 70-80'inin 'kendileri de cinsel istismara uğrayan kişiler' olduğunu belirten Prof. Dr. Sözen, ''Toplum, kendi eliyle istismarcı yaratıyor'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!