Çocuk Hakları nelerdir, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin amacı nedir? Çocuk Hakları Sözleşmesi maddeleri Unicef

Güncelleme Tarihi:

Çocuk Hakları nelerdir, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin amacı nedir Çocuk Hakları Sözleşmesi maddeleri Unicef
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2021 13:59

Çocuk hakları, tüm dünyadaki çocukların sahip olduğu evrensel haklardır. Bu hakların korunması toplum ve bireyler için oldukça önemlidir. Çocuk Hakları Günü, her yıl 20 Kasım tarihinde kutlanmaktadır. Bu hakların korunmasına dair maddelerin olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Peki Çocuk Hakları Sözleşmesi ne zaman imzalandı? Çocuk Hakları nelerdir? İşte, Çocuk Hakları Sözleşmesi maddeleri Unicef…

Haberin Devamı

Çocuk hakları, tüm dünyada çocukların sahip olduğu hakları tanımlayan ve çocukların sahip olduğu hakların korunmasına yönelik atılmış adımlardır. Her çocuk, doğduğu andan itibaren eğitim, sağlık, yaşama, barınma, cinsel ya da psikolojik sömürüye karşı korunma gibi haklara sahiptir. Ayrıca çocuklar, yetişkinler ya da diğer çocuklar karşısında savunmasızdır. Bu nedenle çocuklara bazı hakların verilmesi ve bu hakların korunması, tüm çocuklar için oldukça önemlidir. Peki çocuk hakları nelerdir? İşte, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre kabul edilen çocuk hakları maddeleri…

Çocuk Hakları Nelerdir?

Çocuk hakları, günümüzde gelişmiş ülkelerde iyi bir şekilde korunurken, gelişmemiş ülkelerde çocuklar sömürüye uğramaktadır. Beslenme ve barınma gibi en temel haklarından dahi mahrum bırakılan çocuklar, eğitim hakkından da uzak kalmaktadır. Günümüzde farklı ülkelerdeki milyonlarca çocuk; açlık gibi sorunlar ile mücadele etmek zorunda olduğu gibi, cinsel ya da psikolojik sömürüye uğramaktadır.

Haberin Devamı

Bunun için Çocuk Hakları Platformaları, UNICEF, Uluslar arası Af Örgütü gibi toplum kuruluşları çalışmalar yapmakta ve dünyanın her yerinde çocuk haklarını savunmaktadır.

Çocuk Hakları nelerdir, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin amacı nedir Çocuk Hakları Sözleşmesi maddeleri Unicef

Çocuk Hakları Sözleşmesi Maddeleri UNICEF

Çocuk Hakları Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler Andlaşmasında ilân edilen ilkeler uyarınca insanlık ailesinin tüm üyelerinin, doğuştan varlıklarına özgü bulunan haysiyetle birlikte eşit ve devredilemez haklara sahip olmalarının tanınmasının, dünyada özgürlük, adalet ve barışın temeli olduğunu düşünerek,

Çocuk Hakları Bildirisi’nde de belirtildiği gibi çocuğun gerek bedensel gerek zihinsel bakımdan tam erginliğe ulaşmamış olması nedeniyle doğum sonrasında olduğu kadar, doğum öncesinde de uygun yasal korumayı da içeren özel güvence ve koruma gereksiniminin bulunduğunu hatırda tutarak, aşağıdaki kurallar üzerinde anlaşmaya varmışlardır:

Haberin Devamı

1.) Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir.

2.) Taraf Devletler, çocuğun ana–babasının, vasilerinin ya da kendisinden hukuken sorumlu olan diğer kişilerin hak ve ödevlerini de göz önünde tutarak, esenliği için gerekli bakım ve korumayı sağlamayı üstlenirler ve bu amaçla tüm uygun yasal ve idari önlemleri alırlar.

3.) Taraf Devletler, çocukların bakımı veya korunmasından sorumlu kurumların, hizmet ve faaliyetlerin özellikle güvenlik, sağlık, personel sayısı ve uygunluğu ve yönetimin yeterliliği açısından, yetkili makamlarca konulan ölçülere uymalarını taahhüt ederler.

Haberin Devamı

4.) Taraf Devletler, her çocuğun temel yaşama hakkına sahip olduğunu kabul ederler.

5.) Taraf Devletler, çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabayı gösterirler.

6.) Çocuk doğumdan hemen sonra derhal nüfus kütüğüne kaydedilecek ve doğumdan itibaren bir isim hakkına, bir vatandaşlık kazanma hakkına ve mümkün olduğu ölçüde ana–babasını bilme ve onlar tarafından bakılma hakkına sahip olacaktır.

7.) Taraf Devletler, özellikle çocuğun tabiiyetsiz kalması söz konusu olduğunda kendi ulusal hukuklarına ve ilgili uluslararası belgeler çerçevesinde üstlendikleri yükümlülüklerine uygun olarak bu hakların işlerlik kazanmasını taahhüt ederler.

Haberin Devamı

8.) Taraf Devletler, yasanın tanıdığı şekliyle çocuğun kimliğini; tabiiyeti, ismi ve aile bağları dahil, koruma hakkına saygı göstermeyi ve bu konuda yasa dışı müdahalelerde bulunmamayı taahhüt ederler.

9.) Çocuğun kimliğinin unsurlarının bazılarından veya tümünden yasaya aykırı olarak yoksun bırakılması halinde, Taraf Devletler çocuğun kimliğine süratle yeniden kavuşturulması amacıyla gerekli yardım ve korumada bulunurlar.

10.) Çocuk, düşüncesini özgürce açıklama hakkına sahiptir; bu hak, ülke sınırlarına bağlı olmaksızın; yazılı, sözlü, basılı, sanatsal biçimde veya çocuğun seçeceği başka bir araçla her türlü haber ve düşüncelerin araştırılması, elde edilmesi ve verilmesi özgürlüğünü içerir.

Haberin Devamı

NOT: Çocuk Hakları Sözleşmesi 54 Maddeden oluşmaktadır. Maddelerle ilgili daha fazla bilgiye UNICEF resmi internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!