Clinton'ın helikopter iddiası yalanlandı

Güncelleme Tarihi:

Clintonın helikopter iddiası yalanlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 13:45

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Rusya'yı Şam yönetimine taaruz helikopterleri göndermekle suçlaması "Moskova yönetimini zor durumda bırakmak için tasarlanmış bir manevra" olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

New York Times, bu helikopterlerin yeni olmadığını ve Suriye ordusunun envanterinde, bir yılı aşkın bir süredir bu ülkede devam eden olaylardan çok daha önce de bulunduğuna dair ABD'li yetkililerin görüşlerine yer verdi.

Gazeteye göre, söz konusu helikopterler, rutin bakım için Rusya'ya gönderildi ve tamiratın ardından yeniden Suriye'ye sevk edildiler.

Gazeteye konuşan üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi ise Clinton'ın Moskova yönetimine yönelttiği eleştiri için "Rusya'yı zor durumda bırakmak için bir manevra" dedi.

Suriye'nin Moskova büyükelçisi Riad Hadda da Clinton'un iddiasını kesin bir dille yalanladı.

ABD istihbaratı ve bazı Beyaz Saray yetkilileri ise Clinton'ın sözlerini "Önemli olan yeni olup olmadıkları değil, ölümcül olmaları" şeklinde savundular.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de Clinton'ın sözlerini, kendi açıklamalarının devamı olduğuna vurgu yaptı.

RUS ŞİRKET DE YALANLADI

Helikopterlerin bakımını yapan Rus Rosoboronexport şirketinin sözcüsü Vyaçislav Davidenko da uluslararası hukuku çiğnemediklrini kaydetti. Yetkili, şirketin Suriye'ye yeni silahlar göndermediğini belirtti.

Geçtiğimiz Nisan ayından bu yana Suriye'nin Rus yapımı helikopterlerle roketli saldırıda bulunduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Suriye bu operasyonların "silahlı terörist gruplara" karşı yapıldığını savunurken, ABD'de yayınlanan Armed Forces Review adlı bir dergi, geçtiğimiz yılın Haziran ayında Suriye'nin bu kabiliyete sahip Rus yapımı helikopterlere uzunca bir süredir sahip olduğuna yer vermişti.

CLINTON İLE LAVROV ARASINDA SÖZ DÜELLOSU

Clinton, Salı günü Washington'daki Brookings Enstitüsü'nde Rusya'yı Suriye'ye saldırı helikopterleri göndermekle suçlamıştı.

Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ise Çarşamba günü İran'ın başkenti Tahran'da Suriye'ye hava savunma sistemleri sağladıklarını bunun da uluslararası hukuka uygun olduğunu dile getirmişti.

Lavrov, ayrıca ABD yönetimini Suriyeli muhaliflere silah sağlamakla suçladığı gibi, üstü kapalı olarak Bahreyn'i kastederek "ABD'nin yaptığı gibi barışçıl gösterilere karşı kullanılması için silah sağlamıyoruz" demişti.

Haberin Devamı

Clinton bu iddiaya çarşamba akşamı Hindistan'dan yanıt vermiş, iddiasının arkasında durmuştu ancak ABD Dışişleri Bakanı bu açıklamasında açıkça taaruz helikopterlerinden bahsetmedi.

ABD'nin bu sert çıkışının Temmuz ayında, Annan Planı'nın süresine karar verileceği oturumun öncesine denk geldi.

SURİYE'DEN İKİNCİ YALANLAMA

Birleşmiş Milletler barış koruma operasyonlarının şefi Herve Ladsous, Suriye’nin iç savaşta olduğu iddiaları da Şam yönetimi tarafından yalanlandı.

Resmi haber ajansı Sana'da yer alan Suriye Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, yönetimin "silahlı terörist gruplara" karşı savaştığı ve ülkedeki istikrarı sağlama gibi bir yükümlülüğü olduğuna yer verildi. Açıklamada, "terör grupları"nın sivillere ve kamu kuruluşlarına yönelik saldırılar düzenlediği iddia edildi.

Haberin Devamı

Suriye yönetimi ayrıca, Annan Planı'na sadık olduklarına vurgu yaptı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!