Clinton: Libya için kararı Birleşmiş Milletler vermeli

Güncelleme Tarihi:

Clinton: Libya için kararı Birleşmiş Milletler vermeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 10:31

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge oluşturulmasının sadece ABD’nin öncülüğünde yapılmayacağını ve uluslararası kamuoyunun bu konuda öne çıkması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

 

Clinton, İngiliz Sky News televizyonuna yaptığı açıklamada, “Uçuşa yasak bölge oluşturulması çabasının ABD’nin öncülüğünde olmaması önemli, çünkü bu talep Libyalıların kendisinden geldi. Bazı Batı ile Körfez ülkelerinden gelen bir talep değil” dedi.

 

Libya lideri Muammer Kaddafi’yle isyancılar arasında yaşanan krizin uzun sürebileceğine değinen Clinton, “Kaddafi’ye görevini terk etmesi çağrısında bulunduk. Onun iktidarını yasal kılan tüm hususlardan vazgeçtiğine inanıyoruz. Bir insan kendi halkına sırtını çevirdiği zaman, bu onun için sonun geldiği anlamına gelir. Ancak biz şu anki durumun çözülmesi için önümüzde uzun bir yol olduğuna inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

 

ÇÖZÜM BARIŞÇI OLMALI

Libya’daki krizin barışçı bir şekilde çözülmesini istediklerini ifade eden Clinton, “Kaddafi’nin barış içinde görevinden ayrıldığını, yeni bir hükümetin de barış içinde göreve geldiğini görmek istiyoruz” yorumunu yaptı.

 

Clinton, beklentilerinin gerçekleşmemesi halinde “uluslararası kamuoyuyla hareket edeceklerini” ifade ederken, “Ortak hareket etme kararını ABD’nin değil, Birleşmiş Milletler’in (BM) vermesini istiyoruz. Ancak BM şu ana kadar bunu yerine getirmedi” diye konuştu.

 

Libya’ya kısa bir süre önce uygulanmaya başlayan silah ambargosunun, isyancıları desteklemek için kaldırılması ihtimaline de değinen Clinton, “Bir iç çatışmanın ortasında bunu nasıl yapabileceğimizi bilmiyoruz. Çünkü şu anda ülkenin hangi bölgeleri isyancıların kontrolünde belli değil” ifadesini kullandı.

 

MÜDAHALE TARTIŞMASI SÜRÜYOR

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başkanı David Cameron, Salı günü yaptıkları telefon görüşmesinde, Libya’daki krize yönelik uçuşa yasak bölge oluşturulması dahil yeni seçenekler üzerine değerlendirmede bulundu.

Haberin Devamı

 

İngiltere Dışişleri Bakanı Willaim Hague, “uçuşa yasak bölge oluşturulmasının yasal bir zemine dayanması ve uluslararası kamuoyunun desteğini alması gerektiğini” belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!