Çin'deki kuraklık buÄŸday fiyatlarını tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Çindeki kuraklık buğday fiyatlarını tehdit ediyor
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 10, 2011 09:21

Yaşanan doğal felaketler nedeniyle gıda fiyatları küresel çapta artarken Çin'de görülen son 200 yılın en şiddetli kuraklığının, fiyatları daha da yukarı çekmesinden endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor       

 

Çin'in Shangdong bölgesinde yaşanan kuraklığın yaklaşık 1.9 milyon hektarlık alanda ekili kış buğdayı hasadını vurması bekleniyor. Ülkede yayın yapan Qilu Evening News'e göre bu ay yağmur yağmaması durumunda bölgede son 200 yılda görülen en şiddetli kuraklığın baş göstereceği tahmini yapılıyor.

 

Çin'den gelen kötü haberler son dönemde yükselişte olan buğdayın, kile fiyatını Chicago Emtia Borsası'nda yüzde 1'lik artışla 8.83 dolara çıkararak son 29 ayın en yükseğine getirdi.

 

Haberin Devamı

Buğday fiyatı Çin'de de sert şekilde yükseldi. Zhengzhou Emtia Borsası'nda yüzde 6.6 yükseliş kaydeden buğdayın ton fiyatı, 463 doları gördü.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden yapılan (FAO) açıklamada da dünyanın en büyük buğday üreticisi olan Çin'in, Ekim ayından beri görülen mevsim normallerinin altında kalan yağış miktarı nedeniyle kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısını yaptı.

 

HASADIN YÜZDE 35’İNİ ETKİLEDİ

 

Çin Tarım Bakanlığı da 4 Şubat'taki açıklamasında havaların ısınması ve yağmur yağmaması nedeniyle tahıl hasadının daha kötü etkilenebileceği uyarısını yapmıştı. Yağmur kıtlığı ülkedeki sekiz bölgede, buğday ekininin yüzde 35'ini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

 

Gıda fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişlerin, diğer taraftan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da baş gösteren isyanların çıkışında da etkili olduğu savunuluyor.

 

Bu yükselişler gelişmekte olan ülkelerdeki enflasyon artışını da tetikliyor. Çin'de tüketici enflasyonu, 2010'da hükümetin yüzde 3 olan hedefinin üzerinde yüzde 3.3 düzeyinde gerçekleşti.

 

Haberin Devamı

Ülke genelinde 14 milyon hektara ekili kış buğdayının, 5.16 milyon hektarında ekili olan kısmının zarar gördüğü tahmin ediliyor.

 

EN BÃœYÃœK TÃœKETÄ°CÄ°

 

Asya'nın en büyük ekonomisi olan Çin, yüzde 17'lik payıyla dünyanın en çok buğday tüketen ülkesi durumunda.

 

Çin'deki toplam buğday üretiminin son hasat döneminde önceki seneye kıyasla 115.1 milyon tonda, 114.5 milyon tona düştüğü belirtilirken, ABD'li yatırım danışmanlığı şirketi Macquarie Group bu yıl 4 milyon tonluk bir azalış görüleceği tahminini yapıyor.

 

* Bu yazı Businessweek.com'da, "China Drought to Last, Threatens Wheat as Price Gains" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                   Â

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                Â

                                Â

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  Â

http://twitter.com/HurriyetEkonet   Â

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!