Çin'de sekiz çocuÄŸu olan çifte ceza

Güncelleme Tarihi:

Çinde sekiz çocuğu olan çifte ceza
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2011 15:15

İki taşıyıcı annenin yardımıyla iki ay içinde sekiz çocuk sahibi olan zengin bir Çinli çift, çevre halkı rahatsız olduğu için yaşadıkları villadan taşınmak zorunda kaldı. Çiftin talihsizliği bununla da sınırlı değil. Çin'deki "tek çocuk" kanununu çiğneyen çifti yüklü bir ceza bekliyor.

Haberin Devamı

Ülkedeki aile planlaması programı kapsamındaki "tek çocuk" yasası, çiftlere en fazla bir çocuk sahibi olma hakkı veriyor. Bu sebeple, yetkililer sekiz çocuklu çiftin bu kanuna karşı gelmekten çok yüklü bir cezaya çarptırılabileceğini söylüyor. 

Çin'in güneyindeki Guangzhou isimli metropolde oturan karı-koca, dördü kız, dördü erkek olan çocuklarına geçen yıl sahip oldu. Bu durumun ortaya çıkması, sekiz çocukla birlikte çektirdikleri bir stüdyo fotoÄŸrafının medyanın eline geçmesiyle gerçekleÅŸti.Â

Çinli haber kaynaklarına göre, çift uzun yıllar tüp bebek sahibi olmak için çabaladı, 150 bin dolardan fazla parayı tedaviler için harcadı ve bunun sonucunda anne üçüz bebeklere hamile kaldı. Diğer beş bebekse, taşıyıcı olarak kiralanan iki kadın tarafından dünyaya getirildi.

Haberin Devamı

Geçen yıl Eylül ve Ekim aylarında doğan bebekler ve dadılarıyla birlikte 11 kişilik bir aileye dönüşen çiftin durumuyla ilgili olarak soruşturma başlatıldı.

TOPLUMDAKİ ZENGİNLER TEPKİ ÇEKİYOR 

Konuyla ilgili açıklama yapan Guangzhou Sağlık Müdürü yardımcısı Liao Xinbo'ya göre, söz konusu çiftin zengin olduğu için bu kadar çocuk yapmaya hakkı olduğunu düşünmesi çok yanlış.

Olayla ilgili olarak, Çin'deki Twitter benzeri sosyal paylaşım sitelerinde hararetli tartışmalar başladı. Yorum yazanlardan bir kısmının, "Tek çocuk kanununu çiğnedikleri halde huzurla yaşamlarına devam ediyorlar, çünkü zenginler", "Parası olanlar sosyal adaleti bozuyor" gibi ifadeler kullandığı dikkati çekti. Bazı yorumcularsa, anlayış gösterilmesi gerektiği yönünde mesajlar yayımladı.

Çin'deki 'tek çocuk' yasası 1979'dan beri yürürlükte. Yasa son yıllarda biraz daha esnetildi, kimi ailelerin ikinci çocuk sahibi olabildiÄŸi gözlemleniyor. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!