CIA'in taktiği Saddam'ı eşcinsel gibi göstermek

Güncelleme Tarihi:

CIAin taktiği Saddamı eşcinsel gibi göstermek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 19:11

ABD ordusunun savaşa girdiği ülkelerde CIA’in düşman güçlerinin liderleri Saddam Hüseyin ve Usame bin Ladin gibi isimleri halkın gözünde küçük düşürmek için sahte videolar hazırladığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

CIA Irak Operasyonları Grubu, 2003 yılında, işgal planlanırken, Saddam Hüseyin’i halkının gözündeki yerinden etmek için bir dizi fikir gündeme getirdi. Washington Post gazetesinden Jeff Stein’a konuşan projeye yakın iki eski CIA yetkilisi bu videoların arasında en ilgincinin Irak diktatörünü bir erkek çocukla seks yaparken gösteren video olduğunu söyledi.

 

Yetkililerden biri, “Videodaki görüntüler çok karlı olacaktı. Sanki birileri seks yaparken gizli kamerayla çekilmiş gibi görünecekti” dedi. Yetkili, projenin hedefinin “Irak’ı video seli altına almak olduğunu” ifade etti.

 

Bir başka fikir de televizyondaki yayın akışını sahte bir haber bülteniyle bölüp, Hüseyin’i oynayan bir aktörün, “Görevden çekiliyorum ve koltuğumu oğlum Uday’a bırakıyorum” demesiydi. Sahte Hüseyin, “Eminim Majesteleri Uday’a desteğinizi esirgemeyeceksiniz” diyecekti.

 

Haberin Devamı

CIA’in Teknik Hizmetler Birimi’nin üzerinde çalıştığı fikirlerden biri de Irak televizyonundaki haber bültenleri sırasında sahte altyazılar geçirmekti.

 

TEK HEDEF SADDAM DEĞİL

Stein’a konuşan yetkililer Usame bin Ladin ve kurmayları hakkında benzer bir videonun hazırlandığını ifade etti. Yetkililerden birinin hatırladığına göre videoda ekip ateşin etrafında oturup bir yandan içki içerken bir yandan da erkek çocuklarla olan maceraları hakkında böbürlenerek konuşuyordu. Yetkili, videodaki aktörlerin “CIA’in esmer çalışanları arasından seçildiğini” söyledi.

 

Ancak sonuçta planlar uygulamaya konmadı çünkü hiç kimse projeler konusunda anlaşamadı. Öte yandan o dönemde CIA’in Operasyon Birimi’nin başında olan James Pavitt ve yardımcısı Hugh Turner da bu taktiklere büyük tepki gösterdi.

 

Stein’a konuşan yetkililerden biri “fikirlerin gülünç” olduğunun altını çizerek, “Bu taktikleri hayatlarını Latin Amerika’da ve Doğu Asya’da geçirmiş ve bölgenin kültürel nüanslarını anlamayan insanlar bulmuştu” dedi.

 

Haberin Devamı

Bölgede büyük deneyimi olan üçüncü bir CIA yetkilisi de “Saddam’ın erkek çocuklarla oynaması Ortadoğu’da hiç tepki yaratmaz, kimsenin umurunda olmaz” derken böyle bir kampanya başlatmaya çalışmanın hedefin tamamen yanlış anlaşıldığını göstereceğini ifade etti.

 

DEVLET ADAMLARI REDDETMİYOR

Adını vermek istemeyen bir ABD yetkilisi, iddiaları ne doğruladı ne de yalanladı. Yetkili, “Bu açıklamaları teyit edemem ancak eğer bu fikirler ortaya çıktıysa bile bir sonuca varmadı” dedi.

 

Stein’a konuşan ajanlar ise, kurumun elinde yeterli maddi kaynak ve uzman bilgisi olmadığını bu yüzden projelerin rafa kaldırıldığını söyledi. Ajanlardan biri, “Ordu bu planları kontrolüne aldı. Fort Bragg’de psikolojik savaş için kullanılacak varlıkları vardı” dedi.

 

Haberin Devamı

Üçüncü yetkili de “CIA, Bill Casey öldükten sonra 1980’lerde bütün gizli paramiliter operasyonlarına son verdi” dedi. Yetkili Casey’nin gizli operasyonlara çok hevesli olduğunu ancak ardından gelen CIA direktörlerinin aynı yolda yürümediğini” ifade etti.

 

1990'LARDA GİZLİ OPERASYONLAR BİTTİ

Birinci Körfez Savaşı sırasında bu tür faaliyetleri sayısında büyük bir artış olduğunu ekleyen yetkili, “Ancak General Norman Schwarzkopf her şeyin kendi onayından geçmesi gerektiğini kesin bir dille ortaya koymuştu. Teslim broşürleri dışında da hiçbir şeyi onaylamadı. 1990’ların sonlarında gizli operasyonlar ve nasıl gizli operasyon yapılacağı konusunda bilgi sahibi olan çok az insan kaldı” dedi.

 

Haberin Devamı

Irak İşgali kayıtlarına bakılırsa, bugüne kadarki en etkili “bilgi savaşı” Irak birimlerinin komutanlarına fakslar ve e-postalar göndererek durumlarının ümitsiz olduğunu, tanklarını tüfeklerini toplayıp evlerine gitmelerinin doğru olacağını söylemekti. Pek çok durumda bu taktik işe yaradı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!