CHP'den Erdoğan'a: AA o haberi neden iptal etti?

Güncelleme Tarihi:

CHPden Erdoğana: AA o haberi neden iptal etti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2013 18:10

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti genişletilmiş il başkanları toplantısında dün yaptığı konuşmada, Mısır Darbesi'nin ardında İsrail'in olduğunu, buna ilişkin delillerin de olduğunu açıklaması, Anadolu Ajansı dahil, tüm basın yayın organları tarafından haber olarak kullanıldı.

Haberin Devamı

Ancak Başbakan Erdoğan'ın bu açıklamasına, önce İsrail, ardından da ABD, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ve Mısır'dan gelen tepkilerin ardından, Anadolu Ajansı ilgili haberini, saatler sonra iptal etti.

Anadolu Ajansı'nın haberini, gece yarısından hemen sonra, saat 00.13'te iptal etmesi de TBMM'ye taşındı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, "Anadolu Ajansı o haberi neden iptal etti?" diye sordu.

CHPden Erdoğana: AA o haberi neden iptal etti

AA, haberin iptal edildiğini abonelerine böyle duyurdu

Tanrıkulu'nun, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

"1-AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında 20 Ağustos 2013 Salı günü yaptığınız konuşmada Mısır'da yaşanan olaylara değinerek, Mısır'daki darbenin arkasında İsrail'in olduğu, buna ilişkin de belgeler bulunduğuna ilişkin beyanınız olmuştur. Bu ifadeleriniz daha sonra, başta Anadolu Ajansı olmak üzere, pek çok basın yayın organı tarafından haberleştirilmiştir. Anadolu Ajansı haberi "Mısır'daki darbeyi İsrail'in desteklemesi" başlığıyla sunmuştur. Ancak daha sonra, 21 Ağustos 2013 Çarşamba günü, bu haber saat 00.13'te, yine bizzat Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan bir mesajla iptal edilmiştir. Bu iptalin nedeni nedir?

Haberin Devamı

2-Mısır'daki darbenin ardında İsrail'in bulunduğuna ilişkin sözlerinize önce İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nden, ardından da ABD'den, Beyaz Saray Sözcüsü'nden tepki gelmiştir. Bu tepkiler konusundaki yorumunuz nedir?

3-Sözlerinize Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, 'Erdoğan'ın sözleri saldırgan, delilsiz ve yanlış' tepkisini vermiştir. Anadolu Ajansı'nın haberinin iptal edilmesinin nedeni, gerçekten sizin suçlamalarınızın 'delilsiz ve yanlış' olması mıdır?"

AA'NIN SÖZ KONUSU HABERİ İPTAL SÜRECİ

13.49 - Anadolu Ajansı: Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen "Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, "Şu anda Mısır'da uygulanan budur. Mısır'da ne diyorlar: Demokrasi, sandık değildir. Arkasında neseresi var, İsrail var. Çünkü İsrail, elimizde belgesi var, 2011 seçimleri öncesinde Fransa'da yapılan bir oturumda, Adalet Bakanıyla, Fransa'dan bir entellektüel, o da Yahudi, aynen şu ifadeyi kullanıyorlar: Mısır'da Müslüman Kardeşler seçimi kazansa da onlar kazanamacaktır, çünkü demokrasi sandık değildir. Aynı uygulama o" dedi.

16.40 - Anadolu Ajansı: ("Mısır'daki darbeyi İsrail'in desteklemesi" başlıklı haber) Başbakan Erdoğan'ın Mısır'daki darbenin arkasında İsrail'in bulunduğuna ilişkin sözlerinin ardından iki yıl önce İsrail'de yapılan bir panelde darbenin açıkça dile getirildiği ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Mısır'daki darbenin arkasında İsrail'in olduğunu ve bu konuya ilişkin ellerinde bilgi ve belge olduğunu belirtmişti. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Erdoğan'ın sözünü ettiği bilgi ve belgelerin 2 Haziran 2011 tarihinde İsrail'de gerçekleşen bir panelin içeriğine ilişkin olduğu öğrenildi. Panelde konuşan iki Siyonist isim, Mısır'daki seçimleri İhvan'ın kazanması halinde Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi'ye yoğun baskı yaparak, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirmek için bütün güçleriyle çalışacaklarını ifade etti.

16.42 - Associated Press: İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, "Bu üzerine yorum yapmaya değmeyecek o açıklamalardan biri" dedi.

20.54 - AFP: Beyaz Saray Sözcüsü Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Başbakan Erdoğan’ın bugünkü sözlerini güçlü bir biçimde kınıyoruz. İsrail’in Mısır’daki olaylarda bir şekilde sorumluluğu olduğunu söylemek saldırgan, delilsiz ve yanlıştır” dedi.

00.13 - Anadolu Ajansı: "Mısır'daki darbeyi İsrail'in desteklemesi" başlıklı haberimizi iptal ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!