CHP tepkisi: O resmi oraya asmasını biliriz

Güncelleme Tarihi:

CHP tepkisi: O resmi oraya asmasını biliriz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2016 21:50

TBMM ana binanın onarımında özgün yapıyı bozan ‘loca yıkımı’ büyük tartışma yarattı. Olayı, “Kültürel varlığımıza tecavüz” olarak niteleyen CHP’li Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın böyle bir yıkımdan haberi olmadığını, bazı kurul üyelerinin de aldatıldığını savundu.

Haberin Devamı

KURULA ANLATILMADI

Başkanvekili Hamzaçebi, onarımdaki keyfi müdahalelerin hemen durdurulması talebiyle Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a başvurdu. Tadilatın Bilim Kurulu’nca onaylandığını, ancak mimari bütünlüğü bozan yıkımın Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Bilim Kurulu üyelerine anlatılmadığını belirten Hamzaçebi şunları söyledi:

“Yapılan tarihe, kültürel mirasımıza tam bir saygısızlıktır. Bir ülkenin medeniyeti dediğimiz zaman bu medeniyeti tanımlayan, ifade eden en önemli unsur mimari yapılardır. TBMM binası uzun yıllar Türkiye’de mimar olarak hizmet veren Holzmeister tarafından projelendirilmiştir. Yıkılmakta olan loca, projenin aslında yer alan bir yapı. Bu yıkım, kültürel varlığımız olan TBMM binasına yapılmış bir tecavüzdür.

Bilim Kurulu’nun karar metninde yuvarlak bir cümleyle ‘ana binada eki projeye uygun olarak yapılacak tadilatlar’ diye geçiştiriliyor. Ama tahribatın boyutu çok büyük. Üst kulvardaki duvarlar da yıkılmış; pirinç askılar gitmiş. Oysa bazı Bilim Kurulu üyelerine, ‘Loca sonradan eklenmiş, özgün haline getiriyoruz’ denilmiş. Bilim Kurulu’nu da bilime sahip çıkmaya davet ediyorum. Restorasyonun arkasına saklanarak 60 yıl öncesinin projesini keyfi şekilde bozmak akla aykırıdır.

Haberin Devamı

CHP tepkisi: O resmi oraya asmasını biliriz

O RÜTBEYİ BU MECLİS VERDİ

Kurumlar sadece mimari özellikleriyle değil, gelenekleriyle de yaşar. Şimdi muhalefet kulisi olarak isimlendirdiğimiz, merdivenle çıkılan o locayı tamamlayan Atatürk’ün Mareşal üniformalı resmidir. ‘Gazi Meclis’ diyoruz, Gazi unvanı Kurtuluş Savaşıyla kazanıldı. Atatürk o savaşı yürütürken üzerinde üniforması vardı. Atatürk’ü mareşal rütbesini bu Meclis vermedi mi? O zaman Meclis yanlış mı yapmış yani? Bunlar tarihimizin gurur sayfalarıdır. Tadilat sonrası o resmi oraya asmazlarsa biz asmasını biliriz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!