CHP: 'Tazminat artsın'... Çelik: 'Tazminat maddeten özür dilemektir'

Güncelleme Tarihi:

CHP: Tazminat artsın... Çelik: Tazminat maddeten özür dilemektir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2012 11:56

CHP'li vekiller Uludere'de ölen 35 kişinin yakınlarına 64 bin TL tazminat ödenmesi için teklif verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise ''Tazminat ödemek, maddeten özür dilemektir. Sözlü olarak da özür dilenir'' dedi.

Haberin Devamı

CHP'DEN TAZMİNAT 64 BİN TL OLSUN TEKLİFİ

 

CHP miletvekillerinden Ensar Öğüt ve Erdoğan Toprak, TBMM Başkanlığı'na "Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun"da değişiklik yapılması konusunda kanun teklifi verdi. Kanun teklifi kabul edilirse Şırnak'ın Uludere İlçesi'nde hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödenecek miktarın 64,460 TL olacağı ve bu rakamın daha önce 22,561 TL olduğu bildirildi.

 

Bu rakamın günümüz şartlarına göre yeterli olmadığını gerekçe gösteren kanun teklifi şöyle:  "Terör eylemleri ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara uğrayan gerçek kişiler ile özel, hukuk ve tüzel kişilerinin yargı yoluna gitmelerine gerek kalmadan idarece ve en kısa sürede sulh yolu ile karşılamak için 5233 sayılı Kanun çıkarılmıştır. Ancak Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenmiş olan 7000 gösterge ile memur aylık katsayısının çarpımı ile ortaya çıkan rakam, günümüz şartlarına göre yeterli olmamaktadır. Bir olayın 5233 sayılı kanun kapsamında değerlendirilebilmesi için kişinin bir terör eylemi sonucu bir zarara uğraması veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle zarara uğramış olması gereklidir. Her iki durumda da kişinin uğramış olduğu maddi zararlar bu kapsamda değerlendirilip, meydana gelen zarar karşılanmaktadır.

 

Haberin Devamı

Ancak; memur aylık katsayısının Bakanlar Kurulunun nakdi ödemeye esas tutulan gösterge rakamının çarpılması ile ulaşılan tazminatlar yasanın çıkış tarihinden itibaren herhangi bir şekilde revize edilmediğinden günümüz koşullarına göre vatandaşlarımızın zararlarını tazmin etmeye yetmemektedir. 7000 (gösterge) X 0,06446 (2012 yılı memur aylık katsayısı)= 451,22 bulunmaktadır. Kanunda yapılacak değişikliğe göre 20.000 (gösterge) X 0,06446 (2012 yılı memur aylık katsayısı)= 1289,2 bulunacak, bunun katları alındığında çıkan rakamlar eskisine göre daha fazla olacaktır. Yani çıkan sonuca göre Kanunun (b), (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilen katlar ile bu rakam çarpıldığında yapılacak yardım miktarları belirlenmektedir. Ortaya çıkan yardım miktarları yukarıda belirtildiği gibi günümüz koşullarına göre yeterli olmamaktadır. 7000 gösterge 20.000 olarak değiştirildiğinde, bir nebze olsun günümüz koşullarına göre yeterli olacaktır."

 

Haberin Devamı

Eski hesaplamaya göre

 7000 (gösterge) X 0,06446 (memur aylık katsayısı)= 451,22

 451,22 X 50 = 22,561.-TL iken,

 

Kanun Teklifi ile ile;

20.000 (gösterge) X 0,06446 (memur aylık katsayısı) = 1289,2

1289,2 X 50= 64,460.-TL olacak ve ödeme miktarı artacaktır.

 

ÇELİK: TAZMİNAT ÖDEMEK MADDETEN ÖZÜR DİLEMEKTİR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Genelkurmay Başkanı’na sivillerin gösterdiği hassasiyeti Genelkurmay’ın da göstermesinden dolayı teşekkür ettiğini belirterek, Şırnak’ta ölenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini söyledi.

Çelik, gazete, televizyon ve haber ajanslarının haber müdürleriyle kahvaltılı toplantıda biraraya geldi. Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Çelik, Uludere’de 35 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı görüşmede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e teşekkür ettiğini ifade eden Çelik, "Başbakan, sivillerin gösterdiği, AK Parti’nin gösterdiği hassasiyeti onlar da gösterdiği için teşekkür etti. Genelkurmay Başkanlığı ertesi gün başsağlığı mesajı yayınladı. TSK’nın yapacağı yılbaşı eğlencelerini iptal etti. Genelkurmay geçmişteki gibi tavır takınsaydı bizim de tavrımız farklı olurdu. TSK, ’Biz onları terörist zannıyla bombaladık’ diyor. Kasıt varsa, hata varsa, ihmal varsa gereğini yaparız. Kimsenin yanına kalmaz. İster istihbarat hatası deyin, ister beceriksizlik deyin. Bu tür kazalar geçmişte de yaşandı. Hukuk devletiyseniz, bir gemide 9 cani, bir masum bile olsa o gemiyi batıramazsınız" şeklinde konuştu.

Teröristlerin kaçakçı grubu kendilerine kalkan yaptığı iddialarını da değerlendiren Çelik, böyle olsa bile o insanların bombalanamayacağını söyledi. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin ’Devlet gereğini yaptı’ sözlerini dinlediğinde tüylerinin diken diken olduğunu belirten Çelik, devletin terör örgütü gibi davranamayacağını vurguladı. Çelik, "Terörle mücadele edenler de hukuku gözetmek zorunda. Aksi ispat edilene kadar bu söylenenleri esas kabul ederiz. Ölen insanların yakınlarından özür dileseniz bile, tazminat ödeseniz bile o insanları geri getiremezsiniz ama hukuk devleti tazminat ödemeyi gerektirir. Bu yapılacak. Tazminat ödemek, maddeten özür dilemektir. Sözlü olarak da özür dilenir. Yapılması gerektiği zaman yapılır. Terörden zarar gören insanlara hükümetimiz döneminde 2.5 katrilyon lira tazminat ödedik. Gönlü kırılan halkın gönlünü almak bizim boynumuzun borcudur" dedi.

Böyle bir kaza meydana geldi diye Heronlar’ın bundan sonra uçmaması, uçakların terörist grupları vurmaması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını dile getiren Çelik, bu konuyu ’33 kurşuna’ benzetmenin ise gaflet olduğunu söyledi. Çelik, "33 kurşunla yakınlık kurmak isterseniz Elazığ-Bingöl arasında katledilen 33 askere tersten benzetebilirsiniz. Yanlış yapan varsa artık 1993 şartlarında değiliz. Eskiden ’kimvurdu-timvurdu’ denirdi. Kimvurduya, timvurduya gitme dönemi artık kapanmıştır. Uludere’de hayatını kaybeden, vefatı yürekleri burktu ama bu insanların ölümü üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışmak o derece vahimdir, ahlak dışıdır" ifadelerini kullandı.

İstihbarat konusundaki tartışmalara da değinen Çelik, Başbakan Erdoğan’ın saf bir insan olmadığını, yanıltıldığını görmesi halinde gereğini yapacağını söyledi. Buna karşın yargısız infaz yapmanın da doğru olmadığını vurgulayan Çelik, "Kimden ne istihbarat geldiği araştırmalar sonucu ortaya çıkacak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!