'Chirac Kıbrıs hakkında konuşmadı'

Güncelleme Tarihi:

Chirac Kıbrıs hakkında konuşmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2005 01:37

Chirac’ın sözcü yardımcısı Laurence Auer Hürriyet’e yaptığı açıklamada, ‘Cumhurbaşkanımız Chirac şu anda tatildedir ve Türkiye’nin AB üyeliği, Kıbrıs ya da müzakelerin başlamasıyla ilgili herhangi bir resmi açıklaması olmamıştır’ dedi.

Haberin Devamı

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin’in ‘Türkiye, Kıbrıs’ı tanımadan müzakerelerin başlaması düşünülemez’ sözlerine Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın da destek verdiği şeklindeki haber Ankara’da sıkıntı yarattı.

Le Figaro gazetesinin bir Fransız bakana dayanarak verdiği bu haberin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, Chirac’ın sözlerinden üzüntü duyduğunu söyledi ve 3 Ekim’de başlayacak müzakere süreciyle ilgili kararın 17 Aralık’ta verildiğini, Türkiye’nin önüne yeni şartlar konulamayacağını belirtti. Erdoğan şöyle konuştu:

‘17 Aralık’ta tebrik için aradığımda bana telefonda söylediği şudur; onu da burada açıklıyorum, ‘Bu bir siyasi tanıma değildir ben de dönem başkanına katılıyorum, Sayın Schröder’e katılıyorum, Sayın Barroso’ya katılıyorum’ demişti. Ama şimdi ise maalesef bu tür bazı açıklamalar yapılıyor, gerçekten bunlar üzücü. Böyle olsun istemeyiz.’

ELYSEE AÇIKLAMASI

Chirac’ın sözcü yardımcısı Laurence Auer ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, ‘Cumhurbaşkanımız Chirac şu anda tatildedir ve Türkiye’nin AB üyeliği, Kıbrıs ya da müzakelerin başlamasıyla ilgili herhangi bir resmi açıklaması olmamıştır’ dedi. Auer şöyle devam etti:

‘Le Figaro gazetesinde çıkan bir yazıda Dominique de Villepin’in açıklamasından sonra Cumhurbaşkanı’nın Bakanlar Konseyi’nde ‘AB üyelerinden birini tanımayan bir ülke ile müzakerelerin başlatılması düşünülemez’ dediği değerlendirmesi yapılmış. Oysa Cumhurbaşkanı Chirac’ın bu yönde resmi hiç bir açıklaması yok. Bu açıklamayı Başbakan yapmıştır, o doğrudur, zaten basının önünde bu konuşma gerçekleşmiştir.’

Chirac’ın tatile çıkmadan önce geçen çarşamba günü Bakanlar Konseyi’ne başkanlık ettiğini doğrulayan sözcü Auer, Başbakan Erdoğan’ın ‘Chirac’ın sözlerinden ötürü üzüntü duydum’ şeklindeki açıklamasını ise yanıtlamaktan kaçındı. Auer, ‘Cumhurbaşkanımızın resmen yapmadığı bir açıklamaya mı cevap verdi. Bana henüz ulaşmadı, resmi kanalllardan gelmeyen bir açıklamayla ilgili yorum yapamam. Fakat son söyleyeceğim; Cumhurbaşkanımız Chirac, Türkiye ek protokolu imzaladıktan sonra bu konuda herhangi bir resmi açıklama yapmamıştır.’

Erdoğan: Üzüldük

Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın ‘Kıbrıs tanınmadan müzakere başlamaz’ sözüne üzüldüğünü söyledi ve ‘17 Aralık’ta bana telefonda ‘Bu bir siyasi tanıma değildir’ demişti’ dedi.

Elysee: Tatildeyiz

Elysee sözcüsü ise Hürriyet’e, şu anda tatilde olan Chirac’ın bu konuda resmi bir açıklama yapmadığını söyledi. Chirac’ın sözleri, Le Figaro gazetesi tarafından bir Fransız bakana atfen yayınlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!