Cezaevindeki gazetecilere istatistik

Güncelleme Tarihi:

Cezaevindeki gazetecilere istatistik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2011 00:00

AB ile müzakerelerde yargı faslının açılması Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, Türkiye çapında, gazetecilere soruşturma ve davalar konusunda istatistik çalışması başlattı.

AB ile müzakerelerde, “Yargı ve temel haklar” faslının açılacak olması ve AB çevrelerinin hapisteki gazetecileri sık sık gündeme getirmesi, Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, tüm başsavcılıklardan, hapiste kaç gazeteci olduğunu, kaç gazeteci hakkında, hangi kanun maddeleri nedeniyle soruşturma yürütüldüğünü veya dava açıldığını sordu. Başsavcılıklar, bakanlığın yazısını Adli Yargı Adalet Komisyonları aracılığıyla mahkemelere iletti. Türkiye çapında, gazetecilere soruşturma ve davalar konusunda istatistik çalışması başladı. Yazının ekinde ise soruşturma aşamasını gösterir tablo yer aldı. Tabloda, soruşturma numarası, suça ilişkin kanun maddesi, gazetecinin adı, görevi ve bağlı olduğu medya kuruluşu ile tutuklu olup olmadığı, tahliye edildiyse tutuklu kaldığı sürenin gösterilmesi istendi.

AB’de gündemde

AB ile üyelik müzakerelerinin sürdüğü de vurgulanan yazıda, “Yargı ve Temel Haklar” faslının önemli başlıklarından olan ifade özgürlüğünün gerek iç kamuoyunda gerekse AB platformlarında sık sık gündeme geldiği anımsatıldı. Halen soruşturma yürütülen veya yargılamaları devam eden genel yayın yönetmeni, yayın editörü, yazar, karikatürist, sunucu, muhabir vb. basın çalışanları hakkında doğru ve güvenilir istatistiklere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

İşte o suçlar

İstatistiği çıkarılması istenen kanun maddeleri şunlar:

Basın Kanunu’nun “Yargıyı etkileme” başlıklı 19. maddesi, “Yeniden yayım”a ilişkin 24/2 fıkrası, “El koyma, dağıtım ve satış yasağı”na ilişkin 25/2 fıkrası,

TCK’nın “sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret”, “haberleşmenin gizliliğini ihlal”, “kişiler arasındaki konuşmaların kayda alınması ve yayınlanması”, “özel hayatın gizliliğini ihlal”, “hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek”, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak”, “suç işlemeye alenen tahrik etme”, “suçu ve suçluyu övmek”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “halkı kanunlara uymamaya tahrik”, “suç örgütü kurma, yönetme, üye olma, yardım etme”, “yargı görevi yapanı etkileme”, “gizliliğin ihlali”, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”, “devletin kurum ve organlarını aşağılama” ve “halkı askerlikten soğutma” suçlarına ilişkin maddeleri.

Terörle Mücadele Kanunu’nun 6 ve 7’nci maddeleri,

Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’un 1’inci maddesi.

Gizliliği ihlal

Ergenekon sürecinin başından Ekim 2009’a kadar, “soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçundan 4 bin 139 gazeteci hakkında soruşturma açılmış ve 17 mahkûmiyet kararı çıkmıştı. ?

Özgürbırakın

DÜNYANIN önde gelen basın örgütlerinin bir araya gelerek oluşturdukları Küresel Koordinasyon Komitesi, Türkiye’ye hapisteki gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Uluslararası Yayıncılar Derneği, Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Derneği (WAN), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Dünya Basın Özgürlüğü Komitesi, Dünya Dergi Medyası Derneği ve Amerika içi Basın Derneği’nin (IPA) aralarında bulunduğu Küresel Koordinasyon Komitesi, 17 Haziran’da Avusturya’nın başkenti Viyana’da toplandı.
Tutukluluk süresi uzun
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, “Türkiye’de çok sayıda gazetecinin, özellikle Ergenekon davasıyla ilgili olarak tutuklu bulunanların suçlarıyla ilgili bilgilendirilmedikleri, tutukluluk sürelerinin uzunluğunun kabul edilemez olduğu” belirtilerek, şöyle denildi: “Başbakan Erdoğan, Türkiye’de basın özgürlüğü olduğunu açıkça belirtmesine rağmen, bu özgürlükleri kullanmaya kalkanları kamuoyu önünde eleştirdi ve iftira ile suçladı. Bu tavır gazetecilerin evlerine ve iş yerlerine baskınlarla birleşince gazeteciler arasında korku iklimi yaratıldı. Türk hükümeti, meslek faaliyetleri nedeniyle hapiste bulunan gazetecileri serbest bırakmalıdır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!